A tészta nagyon kellemes tapintású, könnyen kezelhető volt, ezért könnyű feladatnak ígérkezett. Már csak valami izgalmas tölteléket kellett hozzá kitalálni, mégpedig az épp otthon fellelhető alapanyagokból, ami épp a sütőtök volt.
Amint a képen látszik, nem éppen szabályos csigákat vágtam a fűszeres sütőtökpürével töltött kelt tésztás tekercsből, szerintem ebben rejlik a szépsége, rusztikussága és érdekessége. Az izgalmas ferde formák extra jól is viselkedtek a sütőben, a végeredmény pedig annyira jól sikerült, hogy felvettem a kedvencek közé.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl meleg (50 fokos) tej
1 csomag szárított élesztő (7g)
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
A töltelékhez:
50 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 evőkanál rózsabors
3 evőkanál méz
1/4 teáskanál fahéj
1/2 rúd vanília
A tetejére:
4 evőkanál barna cukor
2 tojás
Elkészítés: A lisztet a vajjal, a tejjel, az élesztővel, az 1 evőkanál cukorral és egy csipet sóval alaposan elkeverjük, és fakanállal hólyagosra verjük, meleg helyen fél órát hagyjuk kelni, amíg duplájára nő.
A sütőtököt megtisztítjuk, fél centis kockákra vágjuk. A vajon elkezdjük pirítani, hozzáadva a félbevágott vaníliarudat, a késlappal megtört rózsaborsot, a mézet és a fahéjat, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A felét leturmixoljuk, majd összekeverjük a darabos résszel.
A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük a sütőtökpéppel, és szorosan feltekerjük. 4-5 centis karikákra vágjuk.
Egy sütőedényt alaposan kivajazunk, a tökös tekercseket beleállítgatjuk, megkenjük a felvert tojásokkal, megszórjuk barnacukorral, és 170 fokon 40 percig sütjük.
Van, aki nem szereti a sütőtököt, ebbe bele kell törődni. Bár fűszerezéssel nagyon sokféle karaktert adhatunk ennek a napsárga csodának, jelen esetben a rózsabors kimondottan izgalmassá tette a sütőtökpürét.
De a tölteléket természetesen változtathatjuk, tölthetjük a csigákat különféle lekvárokkal, dió- vagy máktöltelékkel is. De készíthetjük sósan is, padlizsánkrémmel vagy grillezett, pácolt zöldségekkel töltve, de lehet húspástétommal vagy izgalmas sajttöltelékkel is. Ha vendégeket várunk, a csigákat külön is süthetjük sütőpapírral bélelt tepsiben, és kínálhatunk hozzá mártást vagy sodót is.
A kelt tészta ezerarcú, érdemes vele játszani!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.