Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ez a recept a véletlen műve. Egy elírt recept készítésekor ki kellett pótolni liszttel a kelt tésztát, aminek következménye úgy 1 kg felesleges tészta lett, amit nem szándékoztam volna kidobni.

A tészta nagyon kellemes tapintású, könnyen kezelhető volt, ezért könnyű feladatnak ígérkezett. Már csak valami izgalmas tölteléket kellett hozzá kitalálni, mégpedig az épp otthon fellelhető alapanyagokból, ami épp a sütőtök volt.

Mézes-rózsaborsos sütőtökkel töltött csigák
Mézes-rózsaborsos sütőtökkel töltött csigák

Amint a képen látszik, nem éppen szabályos csigákat vágtam a fűszeres sütőtökpürével töltött kelt tésztás tekercsből, szerintem ebben rejlik a szépsége, rusztikussága és érdekessége. Az izgalmas ferde formák extra jól is viselkedtek a sütőben, a végeredmény pedig annyira jól sikerült, hogy felvettem a kedvencek közé.

Sütőtökös csigák
Vanília, fahéj, méz és rózsabors fűszerezi a sütőtököt
Vanília, fahéj, méz és rózsabors fűszerezi a sütőtököt

Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl meleg (50 fokos) tej
1 csomag szárított élesztő (7g)
2 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál cukor

A töltelékhez:
50 dkg sütőtök
5 dkg vaj
1 evőkanál rózsabors
3 evőkanál méz
1/4 teáskanál fahéj
1/2 rúd vanília

A tetejére:
4 evőkanál barna cukor
2 tojás

Elkészítés: A lisztet a vajjal, a tejjel, az élesztővel, az 1 evőkanál cukorral és egy csipet sóval alaposan elkeverjük, és fakanállal hólyagosra verjük, meleg helyen fél órát hagyjuk kelni, amíg duplájára nő.

A sütőtököt megtisztítjuk, fél centis kockákra vágjuk. A vajon elkezdjük pirítani, hozzáadva a félbevágott vaníliarudat, a késlappal megtört rózsaborsot, a mézet és a fahéjat, és kb. 10 perc alatt puhára pároljuk. A felét leturmixoljuk, majd összekeverjük a darabos résszel.

A megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megkenjük a sütőtökpéppel, és szorosan feltekerjük. 4-5 centis karikákra vágjuk.

A fűszeres sütőtökkel megkenjük a kinyújtott kelt tésztát
A fűszeres sütőtökkel megkenjük a kinyújtott kelt tésztát
Feltekerjük...
Feltekerjük...
Nem túl vékony szeletekre vágjuk...
Nem túl vékony szeletekre vágjuk...
Kikent formába állítgatjuk a csigákat, nem túl szorosan, mert még kelni fognak!
Kikent formába állítgatjuk a csigákat, nem túl szorosan, mert még kelni fognak!

Egy sütőedényt alaposan kivajazunk, a tökös tekercseket beleállítgatjuk, megkenjük a felvert tojásokkal, megszórjuk barnacukorral, és 170 fokon 40 percig sütjük.

Uzsonnára kiváló ez a kelt tésztás finomság
Uzsonnára kiváló ez a kelt tésztás finomság
Őszi Balázs
Őszi Balázs

Van, aki nem szereti a sütőtököt, ebbe bele kell törődni. Bár fűszerezéssel nagyon sokféle karaktert adhatunk ennek a napsárga csodának, jelen esetben a rózsabors kimondottan izgalmassá tette a sütőtökpürét.

De a tölteléket természetesen változtathatjuk, tölthetjük a csigákat különféle lekvárokkal, dió- vagy máktöltelékkel is. De készíthetjük sósan is, padlizsánkrémmel vagy grillezett, pácolt zöldségekkel töltve, de lehet húspástétommal vagy izgalmas sajttöltelékkel is. Ha vendégeket várunk, a csigákat külön is süthetjük sütőpapírral bélelt tepsiben, és kínálhatunk hozzá mártást vagy sodót is.

A kelt tészta ezerarcú, érdemes vele játszani!

Sütőtökös receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.