Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Cukkini, mozzarella, pármai sonka. Frappáns vendégváró falat, vagy salátával tálalva ínycsiklandó előétel, esetleg könnyű főétel. Nagyon egyszerű és nagyon finom, érdemes kipróbálni!
A cukkiniről

A cukkini virágja is finom, sörtésztában sütve vagy töltve
A cukkini virágja is finom, sörtésztában sütve vagy töltve

A cukkini a kabaktermésű zöldségek közé tartozik, közeli rokonai a tökfélék, az uborka, a patisszon és a dinnyefélék. Pontos eredete homályba vész, de az biztos, hogy a tök és az uborka keresztgyermeke. Dél-Európában régóta kedvelt alapanyag, de nálunk a 80-as évek előtt szinte senki nem ismerte, valójában kb. 10 éve terjedt el konyháinkban. Ma már sokan termesztik a ház melletti veteményesben is.

Főszezonja májustól októberig tart, bár az importnak köszönhetően egész évben beszerezhető, télen elég drága, de szezonban pár száz forint kilója. Válogathatunk a mini cukkiniktől akár az 1 kilós példányokig is, van zöld, sárga, csíkos, fehér és lila változata is, utóbbi a violett cukkini.

A virága is fogyasztható, nagyon finom, leginkább sörtésztába mártva, olajban kisütve. Az uborkához hasonlóan el is lehet rakni ecetes-cukros lében, vagy salátaként. Felhasználás előtt dörzsöljük be sóval a szeleteket, hogy megmaradjon a szép színe, vagy a főzővízbe rakjunk szódabikarbónát.

Létezik sárga és csíkos cukkini is, sőt lila és gömbalakú is
Létezik sárga és csíkos cukkini is, sőt lila és gömbalakú is


Hogyan készítsük el?

A tökhöz hasonlóan sokféle elkészítése ismert, lehet rántani különböző panírokban (liszt-tojás-zsemle, vagy paremezánba, olajos magvakba forgatva, vagy csak egyszerűen félbevágva, töltve a sütőben megsüthetjük. Tölteléke lehet darált hús, rizs vagy bármilyen zöldség. Alacsony kalóriatartalmú, így diétázóknak is ideális, de ők csak kevés olajon serpenyőben süssék meg a szeleteket.

A sült szeleteket be is pácolhatjuk, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű, menta, hagyma, gyöngyhagyma és extra szűz olívaolaj keverékébe. Lehet azonnal fogyasztani, vagy lezárt edényben, a hűtőben hetekig eláll.

Cukkinifalatkák mozzarellával töltve és sonkába bugyolálva
Cukkinifalatkák mozzarellával töltve és sonkába bugyolálva

És természetesen ne feledkezzünk meg a rakott cukkiniről, hússal vagy anélkül, tejföllel vagy besamel mártással. Levesbe betétként is adhatjuk vékony csíkokra vágva, vagy krémlevest is készíthetünk belőle, valamint halak kiváló körete is lehet. Kóstoljuk meg a cukkinis tésztákat is, akár paradicsomos, akár tejszínes alappal.


Mozzarellával töltött cukkini sonkaköntösben

Salátával kiválaó előétel vagy könnyű vacsora
Salátával kiválaó előétel vagy könnyű vacsora

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg cukkini
20 dkg mozzarella
8 db bazsalikomlevél
20 dkg vékonyra szelt szélben szárított pármai sonka
20 dkg zöldsaláta
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:
1. A cukkínit megmossuk, félbevágjuk, és szeleteljük (0,5 cm vastagra). A szeleteket sózzuk, és egy órát pihentetjük, utána a sót lemossuk vagy letöröljük. Szárazra töröljük.
2. A mozzarellát lecsöpögtetjük, felszeleteljük.
3. Két szelet cukkini közé egy szelet sajtot és egy bazsalikomlevelet helyezünk, majd a hajszálvékonyra vágott sonkába tekerjük. Minden oldalát borítsuk be sonkával, hogy a sajt ne folyjon ki.
4. Forró serpenyőben mindkét oldalát ropogósra sütjük. Zöldsalátával tálalhatjuk, melyet olívaolaj és balzsamecet dresszinggel ízesítünk.

Elkészítés: 15-20 perc + 1 óra pihentetés
Fogyasztható: azonnal

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt
Tippek

* Miskulancia salátával előételnek vagy önállóan vendégváró falatnak is ideális. Hidegen és melegen is egyaránt élvezhető.

* Olcsóbb megoldásként pármai sonka helyett jó a házi parasztsonka (sódar) vagy a bacon, és más sajtokkal is tölthetjük (kéksajttal, ementálival, camembert-rel).

* Grillezhetjük is, faszénen vagy platnin sütve, vagy ki is ránthatjuk, akár parmezános bundában, vagy hagyományosan.

* A sült töltött cukkiniket vékonyra leszelve beboríthatunk vele például elősütött csirkemelleket, és szépen összesütjük.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.