Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Puncstorta  recept
Puncstorta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lágyan fűszeres, sima és karakteres egyszerre. Ez a tejszínes, zöldfűszeres, szalonnás étel tökéletes ízkombináció. Következzen Zsolt receptje!

Rozmaringos burgonya baconba tekerve zöldbabmártással
Rozmaringos burgonya baconba tekerve zöldbabmártással

Rozmaringos burgonya baconbe tekerve, zöldbabmártással

Hozzávalók 4 személyre:
12 db burgonya (kb. tojás nagyságú)
12 szelet bacon
1 szál rozmaring
4 evőkanál étolaj
A mártáshoz:
5 dkg vaj
1/2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
50 dkg zöldbab
1 dl zöldségleves (kockából is lehet)
1 dl tejszín
1 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
1/2 citrom leve
1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés: 1. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A szalonnát a burgonyákra tekerjük, majd 1-2 rozmaringlevelet letépkedünk, és a szalonna alá toljuk őket.

2. A burgonyákat hőálló tálba rakjuk, kevés vizet öntünk alá, meglocsoljuk az olajjal, és előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Míg a burgonya sül, elkészítjük a mártást.

3. A zöldbabot megtisztítjuk, kb. 2 cm nagyságú darabokra vágjuk.

4. A hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk, és vajon üvegesre pirítjuk, majd felengedjük a zöldséglevessel. Beletesszük a babot és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk.

5. Ha a bab már puhára főt, akkor a vízzel kikevert keményítővel besűrítjük.

6. A végén hozzáadjuk az apró kockákra vágott paradicsomot, a finomra vágott petrezselymet, a tejfölt és a citrom levét (ekkor már ne főzzük).

7. Tálaláskor helyezzük a mártásra a puhára sült burgonyákat. Kiegészíthetjük még reszelt sajttal, vagy morzsolhatunk a tetejére kék sajtot is.

Tippek:
- A burgonya betekeréséhez használhatunk mást is, pl. kenyérszalonnát, házi sonkát, de már készítettünk parasztkolbásszal is.
- A szalonna alá a betekerés előtt csúsztathatunk más friss fűszernövényt is, pl. zsályát, bazsalikomot, kakukkfüvet stb. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy mihez társítjuk majd a betekert burgonyáinkat.

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt
Eligazodás a burgonyák világában

Ehhez az ételhez célszerű tojásnagyságú burgonyákat válogatni, lehetőleg a nem omlós fajtából, hanem olyanból, ami jól bírja a hőkezelést. Burgonyasalátához is ajánlott ezt a fajtát használni. Ellenben levesekhez vagy burgonyapüréhez praktikusabb az omlós fajtát elővenni a kamrából. Nem csak zöldségmártás vagy főzelék, hanem sajttal megszórva, de akár csőben sütve, kiváló önálló étel is lehet a pityóka! Ezt a ritkán hallott kedves kis szócskát ma már csak székely testvéreink használják mindennap, noha állítólag régi magyar szavaink közé sorolhattuk anno.

Létezik bizonyos violett burgonya (lilaburgonya), ami itthon még nem annyira közismert, ráadásul az ára is elég borsos (1600 Ft-ba is kerülhet kilónként). Mi több, előfordult már olyan is, hogy a kedves vendég vacsora közben arról érdeklődött a felszolgálótól, mivel festik a szakácsok a burgonyát, mert hát az a festék annyira tetszik neki, hogy szívesen vásárolna is belőle. Felszolgálónk tájékoztatta, hogy ennek ez az eredeti színe, nem festik, és bár a vendég bólogatott, a tekintete elárulta, hogy nem nagyon hiszi el a sztorit. Így jobb, ha nekünk hiszitek el: nem csak lila burgonya, hanem lila spárga is létezik.

Rozmaringos burgonya baconba tekerve zöldbabmártással
Rozmaringos burgonya baconba tekerve zöldbabmártással

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.