Gondolkozzunk el azon, hol és hogyan fogjuk fogyasztani a malackocsonyát, a ropogós malacsültet pezsgős káposztával és szalvétagombóccal, a lencsefőzeléket debrecenivel vagy füstölt sonkával, a korhelylevest, a főtt virslit. Ezek nagy általánosságban minden szilveszteri buli alapvető fogásai. Blogunk arról szól, hogy azokból az alapanyagokat, amit egyébként is használunk, hogy lehet a hagyományostól eltérően, új felfogásban, ízletesen tálalni. Új felfogásban, modernebbet alkotni.
A malackocsonya alapanyagait például vághatjuk apróbbra, és a kész kocsonyát önthetjük egy lapos tepsire, amit később különféle formákkal kivághatunk, kiszúrhatunk, és így tálalhatjuk a családnak, barátoknak. Adhatunk hozzá tökmagolajos friss salátát, majonézes jégsalátát vagy például házi készítésű olívás kenyeret.
A malacsültet készíthetjük úgy is, hogy először leforrázzuk, felgőzöljük 30-40 percen keresztül, és csak utána vágjuk be a hasa alján a bőrt, és csak ekkor toljuk be a sütőbe, így sokkal ropogósabb lesz a bőre, és omlósabb a húsa. A káposztát készíthetjük mellé gyümölcsösre is, fügelekvárral, narancsos répalekvárral, rosé pezsgővel, és a gombócot hozzá friss kenyérből, kalácsból, sok vajjal, ami szivacsosabbá, de mégis jól fogyaszthatóvá teszi.
Az egyik nagy kedvencem következik itt: lencsefőzelék bébi polippal. A bébi polip íze gyengén eltér a nagyobb polipokétól, amikkel általában apróra felvágott formában találkozunk a tenger gyümölcseiben. Könnyebben beszerezhető most már, nem kell tőle félni, a lencsével kombinálva merőben új ízt és nagyon szép látványt kapunk. Készíthetjük salátának, meleg előételnek, üdvözlő falatnak, de akár egytálételnek is. RÁNTÁS KIZÁRVA. A lencsét is variálhatjuk: kombinálhatjuk vörössel, zölddel vagy feketével, adhatunk hozzá apróra vágott színes zöldségeket (répa, cukkini, zeller, paprika) a gazdag színkavalkád érdekében. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a különféle lencséket külön is főzzük meg, mert eltérő idő alatt puhulnak meg.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg mini polip
10 dkg vaj
2 dl fehérbor
20 dkg vöröslencse
20 dkg zöldlencse
4 evőkanál mustár
2 babérlevél
1 szál sárgarépa
1 zellerszár
½ cukkíni
Elkészítés: 1. A vöröslencsét 5 percig, a zöld lencsét 15 percig főzzük 1-1 csipet sóval, 2-2 evőkanál mustárral, 1-1 db babérlevéllel, majd leszűrjük.
2. A polipokat 5 dkg vajon megforgatjuk, picit megpirítjuk, fehérborral felöntjük, és még 10-15 percig főzzük. A végén 5 dkg hideg vajat adunk hozzá.
3. A zöldségeket 2x2 mm-es kockákra vágjuk, a lencsékkel elkeverjük.
4. A lencsét tányérra szedjük, ráhalmozzuk a polipokat, és a levével leöntjük.
Tipp: Nem muszáj a lencséket és az aprított zöldségeket összekeverni, rakhatjuk külön-külön is a tálra.
Elkészítés: 30 perc
Fogyasztható: azonnal
A virsli kiválasztása a legnagyobb kihívás a szilveszteri vásárláskor. Óvakodjunk az olcsó virsliktől, az nem vezet semmi jóra, és önmagunkat is lealacsonyítjuk ezzel. Amennyiben ömlesztve találjuk a virslit a pultban, érdemes a két virsli közötti nejlon darabot megvizsgálni, ebből rájöhetünk, hogy színezett-e a bél. Ezzel próbálják becsapni a szemünket. Általában ezekben kevesebb rész a hús, és nagyobb rész a csontdarálék, a bőr, a zsír és a mócsingos húsok daráléka. Az ilyen-olyan felismerhetetlen adalékanyagokról nem is beszélve. Érdemes inkább egy ismerős henteshez fordulni, netán olyanhoz, aki saját üzemében készíti a kínált portékát.
A korhelylevest érdemes előző nap elkészíteni, mert amikor másnap felkel az ember, bármely időpontban, már késő, a baj megtörtént, és a tűzoltásnak azonnal meg kell történnie.
A pezsgőivást is lehet egy kicsit bolondítani, készíthetjük egy jó gyümölcspürével (kiváló erre a feketeáfonya, a málna, a ribizli), vagy tehetünk bele ehető virágokat, és ezzel kínálhatjuk legkedvesebb barátainkat. A nagy koccintás előtt vagy után készíthetünk pezsgőkoktélokat is.
Az én receptem a másnaposság ellen, ha még az embernek van annyi lélekjelenléte - vagy egy őszintén megértő párja -, lefekvés előtt igyon meg egy pohár Aspirin C italt. Normál berúgáshoz szükséges alkoholmennyiség megduplázása esetén azonban már ez a módszer sem 100 százalékos.
Ezúton kívánunk minden olvasónknak nagyon boldog új évet! Reméljük, jövőre is megtisztelnek minket ennek a barátságos oldalnak a látogatásával. Továbbá azt is reméljük, hogy receptjeinkkel és tanácsainkkal hozzájárulhattunk ahhoz, hogy egyre többen fakanalat fogjanak a kezükbe. Főzni mindenki tud és főzni jó!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.