Puncstorta  recept
Puncstorta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Javában tart a karácsonyi ajándékvásárlás. Én egyre inkább úgy gondolom, hogy a sajátkészítésű ajándék a legnemesebb és legszemélyesebb. Ha az ember szívében van a karácsony, mindegy, milyen értékű az, ami a fa alatt van.

Egy finom pástétom nem csak különleges ajándéknak ideális, hanem az ünnepi asztalra is tökéletes. Készíthetjük sütőformában, kerámiaedényben vagy üvegben is. Az édeskés pástétom a finom portóival igazán ínyenc fogás lehet a karácsonyi asztalon.

Vadpástétom portói zselével

A fűszeres pástétomot körbeveszi a borzselé
A fűszeres pástétomot körbeveszi a borzselé

Hozzávalók:
50 dkg szarvas apróhús inak nélkül
30 dkg sertésmáj
30 dkg mangalicazsír
15 dkg áfonyalekvár
3 evőkanál méz
2 evőkanál só
1 babérlevél
4 szem borókabogyó
1 teáskanál őrölt feketebors

A zseléhez:
1 liter portói
2 rúd fahéj
5 szem szegfűbors
3 csillagánizs
10 lap zselatin

Elkészítés: A szarvashúst a májjal ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, és aprítógéppel hosszan mixeljük. Hozzáadjuk a mézet és az áfonyalekvárt, a mozsárban összetört borókabogyót és babért, valamint a borsot és a sót.

A pástétom alapanyagait konyhai robotgéppel is összedolgozhatjuk
A pástétom alapanyagait konyhai robotgéppel is összedolgozhatjuk

Nagyszájú pástétomos üvegekbe töltjük, tepsibe állítjuk, vízzel félig töltjük, és 150 fokra melegített sütőben 35-40 percig sütjük. Ilyenkor kiadja a zsírját, és kissé összesül.

A pástétomot formákba, üvegekbe töltjük, lezárjuk
A pástétomot formákba, üvegekbe töltjük, lezárjuk

A tepsit félig kell töltenünk vízzel
A tepsit félig kell töltenünk vízzel

A bort felforraljuk a fűszerekkel. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, és a langyosra hűlt borban feloldjuk.

A pástétomokat a sütőből kivéve kiborítjuk, a zsírt eltávolítjuk, majd visszarakjuk az üvegekbe, és színültig töltjük a még langyos borral, lezárjuk. Hűtőbe téve 6-8 órán át dermesztjük.

A megsült pástétomról leöntjük a zsírt, majd felöntjük a portói zselével
A megsült pástétomról leöntjük a zsírt, majd felöntjük a portói zselével

Ha ajándékba akarjuk adni, akkor a lezárás után 40-45 percig dunsztoljuk vízzel félig töltött lábasban, majd hideg vízzel óvatosan lehűtjük. Hűtőben (0-5 fok között) 1-2 hónapig eláll.

Igazán ünnepi különlegesség, karácsonyra ideális ajándék
Igazán ünnepi különlegesség, karácsonyra ideális ajándék

Az ételhez az ihletet egy libamájkuglóf adta, amin jópár évvel ezelőtt Ausztriában egy séffel kísérleteztünk sokáig. Egy kisméretű kuglófformát libamájpástétommal töltöttük meg, eddig még egyszerű is volt, de ausbruck zselét kellett fél centi vastagon köré vonni. Képzeljünk el egy kuglófot libamájból, amit be kell vonni fél cm vastagon borzselével! Nem egyszerű feladat! Először próbáltuk hidegben leönteni, folyamatosan, de sok lefolyt, és állandóan újra kellett melegíteni, nem volt az igazi. Majd sok ötlet és próbálkozás után a következőre jutottam: a libamájkuglófot ki kell borítani a formából, majd 1 cm-t elforgatva visszatenni, így ott, ahol a kuglóf barázdái voltak eddig, üres tér lesz, könnyedén közé tudjuk önteni a zselének valót. Ha megdermedt, akkor a formát rövid ideig meleg víz alá tartva kiboríthatjuk a formából, és már vághatjuk is. Ugyanígy járhatunk el a vadpástétommal is.

Természetesen más húsból, más borral is készíthető ez a különlegesség!
Természetesen más húsból, más borral is készíthető ez a különlegesség!

Őszi Balázs
Őszi Balázs

Idén mindenki tegyen vadat az asztalra, úgyis olyan kevés vadat fogyasztunk egy évben. Nem is csoda, hisz nem lehet frissen vadhúst kapni. Ezt elképesztőnek találom, szomorúnak és elképesztőnek. A budaörsi piacon a világ tengereiben található halakat a lehető legfrissebb formában árulják, de a magyar erdők gazdag állatvilágát képtelenek összehangoltan a polcokra rakni még frissiben. Hiányzik az őz, a vaddisznó, a fácán, a fürj és a szarvas, hogy csak a legismertebbeket említsem, a többire rá sem merek térni. Régi szakácskönyvekben oldalakon át csak vadak szerepelnek, elképesztő fűszerezéssel, szarvasgombával, gyógyfüvekkel. Mi meg manapság nem ismerjük, csak a vadpörköltet, amit néhány étteremben készítenek fagyasztott húsból. Az éttermek bővítik a kínálatot, ha igény mutatkozik rá. Tisztában vagyok azzal, hogy az igényt meg kell teremteni, az emberek figyelmét felhívni a vadfogyasztás előnyeire, és ez az éttermek feladata is. De egy kis segítség rájuk fér: ha nem látjuk az étlapon, egyszerűen kérdezzük meg, mikor lesz egy finom fácánleves… Amennyiben minden hónapban eszünk legalább kétszer vadhúst, akkor elindulhat valami. Valami jó dolog.

Balázs karácsonyi finomságai:

Almás, sütőtökös, céklás chutney >>>

Nugátos mézeskalácslikőr >>>

Házi balzsamecetkrém >>>

Gyümölcskenyér >>>

Nem csak ajándéknak ajánljuk, de az ünnepi asztalra is!
Nem csak ajándéknak ajánljuk, de az ünnepi asztalra is!


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.