Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
A pörköltek és variációi mindig is nagyon érdekeltek. Sokszor készítek, és szívesen fogyasztom is. Beleszülettem a pörköltek reneszánszába.

A magyar pörköltek nagyon hasonlítanak a curryre! Hagymával és egyéb zöldségekkel, szaftosan készül. A curry még fűszeresebb, csípősebb, habár a pörköltet, is fel lehet turbózni, ha valaki úgy szereti.

Búza zúzával, és milyen mutatós!
Búza zúzával, és milyen mutatós!

A mostani receptben a pörköltet kis curryvel és kaliforniai paprikával gazdagítottam, mert a currytől izgalmasabb, gazdagabb az íze, a paprikakockáktól látványosabb. És bár elsőre különlegesnek tűnhet ez az étel, kimondottan pénztárcabarát. A legolcsóbb húsok közé tartozó zúzából készült, búzatörettel gazdagítottam, mindezt pedig mosolygós almába töltöttem.

Az édes alma a fűszeres töltelékkel nagyon jó párost alkot
Az édes alma a fűszeres töltelékkel nagyon jó párost alkot

Csőben sült alma kacsazúza pörkölttel és bulgurral

Hozzávalók:
4 nagyobb alma vagy 8 kicsi
3,5 dkg (negyed fej) hagyma
3 evőkanál olívaolaj
30 dkg kacsazúza
1 chilipaprika
¼ piros kaliforniai paprika
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál curry
10 dkg bulgur

Elkészítés: A hagymát finomra, a kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk.

Olajat hevítünk, ebben először a hagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a kaliforniai paprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a curryt és a félbevágott chilipaprikát, majd a kis darabokra vágott zúzát.

Vágjuk apróra a zúzát: gyorsabban megfő, és könnyebb kezelni a tölteléket
Vágjuk apróra a zúzát: gyorsabban megfő, és könnyebb kezelni a tölteléket

Összeforgatjuk, felöntjük vízzel, és 1 órát főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk, a végén szaftos pörkölt állaga legyen.

Ekkor beleadjuk a bulgurt, és még 10-15 percig főzzük. Pihentetjük kicsit, addig az almák belsejét kivájjuk.

Betöltjük a zúzás bulgurt a kivájt almákba, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percet sütjük.

Hagyjuk szaftosra a ragut, mert a bulgur is felszív belőle, és a sütésnél is szikkad!
Hagyjuk szaftosra a ragut, mert a bulgur is felszív belőle, és a sütésnél is szikkad!

Előételként és főételként is kínálhatjuk.

Mutatós és különleges, pedig ugyancsak kiadós és egyszerű
Mutatós és különleges, pedig ugyancsak kiadós és egyszerű

Búza, bulgur

A bulgurtól ne ijedjünk meg, ha még nem ismernénk, sőt: inkább barátkozzunk meg vele. A török étkezdék mindegyikében lehet kapni. Nem más ez, mint csíráztatott búzatöret, a csíráztatáskor rengeteg értékes tápanyag aktivizálódik, így kimondottan egészséges gabonaféle, nagyon jó alternatívája a rizsnek. A keleti konyha előszeretettel használja. A bulgur egytálételnek, köretnek, és salátának is kitűnő!

Egyem a zúzádat!

A zúzát leginkább a tyúkhúslevesből ismerjük, vannak, akik olykor pörköltet is készítenek belőle, de azt kell mondjam, méltatlanul nélkülözött alapanyag. Tiszta izom, vagyis színhús! És ehhez még az ára is nagyon baráti. Arról nem is beszélve, hogy ma már tisztított zúzát tudunk vásárolni, vagyis nem kell bajlódni, konyhakészen szerezhetjük be.

A legnépszerűbb fűszerkeverék

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A curry indiai fűszerkeverék, rengeteg fajtája létezik – a benne lévő fűszerek összetételének és arányának függvényében. Por vagy paszta alakban kapható, legtöbben a sárga curryport ismerik, ritkábban beszerezhető a sárga, zöld, vörös színű currypaszták, de érdemes kipróbálni mindet azoknak, akik szeretik a fűszereket. Én szoktam vadhúsokat is pácolni ezekkel.

Variációk

A fenti recept elronthatatlan, csak arra figyeljünk, hogy legyen jó szaftos a pörkölt, akkor nem marad száraz ételünk a sütés után. Az elkészült tölteléket alma helyett – vagy mellett - tölthetjük paradicsomba, paprikába, sütőtökbe, ananászba, hagymába, karalábéba, akár káposztalevélbe is, és persze játszhatunk a ragu ízesítésével is. Alakítsuk saját ízvilágunk szerint ezt az egyszerű, de mégsem mindennapi receptet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.