Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A pörköltek és variációi mindig is nagyon érdekeltek. Sokszor készítek, és szívesen fogyasztom is. Beleszülettem a pörköltek reneszánszába.

A magyar pörköltek nagyon hasonlítanak a curryre! Hagymával és egyéb zöldségekkel, szaftosan készül. A curry még fűszeresebb, csípősebb, habár a pörköltet, is fel lehet turbózni, ha valaki úgy szereti.

Búza zúzával, és milyen mutatós!
Búza zúzával, és milyen mutatós!

A mostani receptben a pörköltet kis curryvel és kaliforniai paprikával gazdagítottam, mert a currytől izgalmasabb, gazdagabb az íze, a paprikakockáktól látványosabb. És bár elsőre különlegesnek tűnhet ez az étel, kimondottan pénztárcabarát. A legolcsóbb húsok közé tartozó zúzából készült, búzatörettel gazdagítottam, mindezt pedig mosolygós almába töltöttem.

Az édes alma a fűszeres töltelékkel nagyon jó párost alkot
Az édes alma a fűszeres töltelékkel nagyon jó párost alkot

Csőben sült alma kacsazúza pörkölttel és bulgurral

Hozzávalók:
4 nagyobb alma vagy 8 kicsi
3,5 dkg (negyed fej) hagyma
3 evőkanál olívaolaj
30 dkg kacsazúza
1 chilipaprika
¼ piros kaliforniai paprika
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál curry
10 dkg bulgur

Elkészítés: A hagymát finomra, a kaliforniai paprikát kis kockákra vágjuk.

Olajat hevítünk, ebben először a hagymát megfonnyasztjuk, rádobjuk a kaliforniai paprikát, átforgatjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a curryt és a félbevágott chilipaprikát, majd a kis darabokra vágott zúzát.

Vágjuk apróra a zúzát: gyorsabban megfő, és könnyebb kezelni a tölteléket
Vágjuk apróra a zúzát: gyorsabban megfő, és könnyebb kezelni a tölteléket

Összeforgatjuk, felöntjük vízzel, és 1 órát főzzük. A vizet folyamatosan pótoljuk, a végén szaftos pörkölt állaga legyen.

Ekkor beleadjuk a bulgurt, és még 10-15 percig főzzük. Pihentetjük kicsit, addig az almák belsejét kivájjuk.

Betöltjük a zúzás bulgurt a kivájt almákba, és előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percet sütjük.

Hagyjuk szaftosra a ragut, mert a bulgur is felszív belőle, és a sütésnél is szikkad!
Hagyjuk szaftosra a ragut, mert a bulgur is felszív belőle, és a sütésnél is szikkad!

Előételként és főételként is kínálhatjuk.

Mutatós és különleges, pedig ugyancsak kiadós és egyszerű
Mutatós és különleges, pedig ugyancsak kiadós és egyszerű

Búza, bulgur

A bulgurtól ne ijedjünk meg, ha még nem ismernénk, sőt: inkább barátkozzunk meg vele. A török étkezdék mindegyikében lehet kapni. Nem más ez, mint csíráztatott búzatöret, a csíráztatáskor rengeteg értékes tápanyag aktivizálódik, így kimondottan egészséges gabonaféle, nagyon jó alternatívája a rizsnek. A keleti konyha előszeretettel használja. A bulgur egytálételnek, köretnek, és salátának is kitűnő!

Egyem a zúzádat!

A zúzát leginkább a tyúkhúslevesből ismerjük, vannak, akik olykor pörköltet is készítenek belőle, de azt kell mondjam, méltatlanul nélkülözött alapanyag. Tiszta izom, vagyis színhús! És ehhez még az ára is nagyon baráti. Arról nem is beszélve, hogy ma már tisztított zúzát tudunk vásárolni, vagyis nem kell bajlódni, konyhakészen szerezhetjük be.

A legnépszerűbb fűszerkeverék

Dunszt Zsolt
Dunszt Zsolt

A curry indiai fűszerkeverék, rengeteg fajtája létezik – a benne lévő fűszerek összetételének és arányának függvényében. Por vagy paszta alakban kapható, legtöbben a sárga curryport ismerik, ritkábban beszerezhető a sárga, zöld, vörös színű currypaszták, de érdemes kipróbálni mindet azoknak, akik szeretik a fűszereket. Én szoktam vadhúsokat is pácolni ezekkel.

Variációk

A fenti recept elronthatatlan, csak arra figyeljünk, hogy legyen jó szaftos a pörkölt, akkor nem marad száraz ételünk a sütés után. Az elkészült tölteléket alma helyett – vagy mellett - tölthetjük paradicsomba, paprikába, sütőtökbe, ananászba, hagymába, karalábéba, akár káposztalevélbe is, és persze játszhatunk a ragu ízesítésével is. Alakítsuk saját ízvilágunk szerint ezt az egyszerű, de mégsem mindennapi receptet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.