Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sokat járok kávézóba. Nem csak azért, hogy felhörpintsek egy eszpresszót, de szakmai okokból is. 14 éve foglalkozom kávéval, és fontosnak tartom, hogy amit megtudtam erről a csészényi italról, megosszam másokkal is. Ma a kávézókról és az ott felszolgált kávék alapjáról, az eszpresszóról lesz szó.

Miért is térünk be egy kávézóba? Lehet, hogy előtte haladunk el reggel, munkába menet, vagy mert itt mindig kedvesen fogadnak, amikor belépünk az ajtón, vagy jókat beszélgethetünk barátainkkal, miközben kiszolgálnak minket. Úgy tűnik, egy jól működő kávézóhoz sok minden kell: a megfelelő fekvés, a berendezés hangulata, a személyzet vendégváró magatartása - és nem utolsó sorban a kávéitalok minősége.

Nagyon szeretem a kávét, de szakmai kiváncsiságból is kóstolok
Nagyon szeretem a kávét, de szakmai kiváncsiságból is kóstolok

A kávéház egy olyan hely, ahol a kávéfőzőn készített italok minőségét nap mint nap lehet javítani. Ellentétben az otthoni kávézással, itt a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Ha egy jó eszpresszót szeretnénk inni, az „olasz eszpresszó-kultúra” szerint rendelkeznünk kell megfelelő darálóval, megfelelő kávéfőzővel és persze kávéval. Kifelejtettem a tudást. Míg az előbbiek néhány százezer, esetleg millió forintból megoldhatóak, addig az utóbbi hosszú időt, sok gyakorlást igényel. A több százezres beruházást egy háztartás nem engedheti meg magának, de a tudást (szerényebb eszközök segítségével is) lehet gyarapítani.

Kezdjük alapitalunkkal, az eszpresszóval, ugyanis a kávés italok többségének egy jól lefőzött eszpresszó a kiindulópontja. Sokan azt fogják mondani, hogy ők csak sok tejjel és cukorral isszák a kávét, vagy kapucsínóként, tejeskávé formájában, és így nem annyira érdekes, hogy milyen az „alap”. Az a tapasztalatom, hogy ha egy kávét szerető ember megismerkedik a jó kávé ismérvével, egyre inkább felfedezi a hibákat, és egyre igényesebb lesz.

Eszpresszónak nevezzük azt a 35 ml italt, melyet a bariszta a 7-9 grammnyi őrölt kávé felhasználásával készít el úgy, hogy 20-25 másodpercen keresztül 9 bar nyomással 92 fokos vizet pumpál át rajta. Hirtelen túl sok ennyi szám, de ez csak segítségünkre van. Nézzük csak!

Egy igazán szép eszpresszó
Egy igazán szép eszpresszó

Megőröljük a 7 g kávét, és ha a kávéfőző a kívánt nyomással és vízhőfokkal dolgozik, akkor 20-25 másodpercen keresztül üzemeltetve a pumpát a kívánt mennyiségű italnak kell a csészénkbe csorognia. Ha több a lefolyt ital, akkor túl durva az őrlemény, ha kevesebb, úgy túl finom. A sok szám abban segít minket, hogy a daráló őrlési finomságának beállításával jussunk el a kívánt végeredményhez. Ha alkalmunk adódik, érdemes megnézni, milyen gyorsan folyik le csészényi italunk kedvenc kávézónk kávéfőzőjéből. Sokat elárul az, ha a víz néhány másodperc alatt átzubog az őrleményen. Érdemes összehasonlítani ugyanazt a kávéfajtát a helyes és a helytelen beállítással.

A leggyakoribb hiba: túl durva őrlemény
A leggyakoribb hiba: túl durva őrlemény

Ha egy eszpresszót a fenti módon készítünk el, az első lépést már megtettük a jó kávé felé.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.