Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sokat járok kávézóba. Nem csak azért, hogy felhörpintsek egy eszpresszót, de szakmai okokból is. 14 éve foglalkozom kávéval, és fontosnak tartom, hogy amit megtudtam erről a csészényi italról, megosszam másokkal is. Ma a kávézókról és az ott felszolgált kávék alapjáról, az eszpresszóról lesz szó.

Miért is térünk be egy kávézóba? Lehet, hogy előtte haladunk el reggel, munkába menet, vagy mert itt mindig kedvesen fogadnak, amikor belépünk az ajtón, vagy jókat beszélgethetünk barátainkkal, miközben kiszolgálnak minket. Úgy tűnik, egy jól működő kávézóhoz sok minden kell: a megfelelő fekvés, a berendezés hangulata, a személyzet vendégváró magatartása - és nem utolsó sorban a kávéitalok minősége.

Nagyon szeretem a kávét, de szakmai kiváncsiságból is kóstolok
Nagyon szeretem a kávét, de szakmai kiváncsiságból is kóstolok

A kávéház egy olyan hely, ahol a kávéfőzőn készített italok minőségét nap mint nap lehet javítani. Ellentétben az otthoni kávézással, itt a szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Ha egy jó eszpresszót szeretnénk inni, az „olasz eszpresszó-kultúra” szerint rendelkeznünk kell megfelelő darálóval, megfelelő kávéfőzővel és persze kávéval. Kifelejtettem a tudást. Míg az előbbiek néhány százezer, esetleg millió forintból megoldhatóak, addig az utóbbi hosszú időt, sok gyakorlást igényel. A több százezres beruházást egy háztartás nem engedheti meg magának, de a tudást (szerényebb eszközök segítségével is) lehet gyarapítani.

Kezdjük alapitalunkkal, az eszpresszóval, ugyanis a kávés italok többségének egy jól lefőzött eszpresszó a kiindulópontja. Sokan azt fogják mondani, hogy ők csak sok tejjel és cukorral isszák a kávét, vagy kapucsínóként, tejeskávé formájában, és így nem annyira érdekes, hogy milyen az „alap”. Az a tapasztalatom, hogy ha egy kávét szerető ember megismerkedik a jó kávé ismérvével, egyre inkább felfedezi a hibákat, és egyre igényesebb lesz.

Eszpresszónak nevezzük azt a 35 ml italt, melyet a bariszta a 7-9 grammnyi őrölt kávé felhasználásával készít el úgy, hogy 20-25 másodpercen keresztül 9 bar nyomással 92 fokos vizet pumpál át rajta. Hirtelen túl sok ennyi szám, de ez csak segítségünkre van. Nézzük csak!

Egy igazán szép eszpresszó
Egy igazán szép eszpresszó

Megőröljük a 7 g kávét, és ha a kávéfőző a kívánt nyomással és vízhőfokkal dolgozik, akkor 20-25 másodpercen keresztül üzemeltetve a pumpát a kívánt mennyiségű italnak kell a csészénkbe csorognia. Ha több a lefolyt ital, akkor túl durva az őrlemény, ha kevesebb, úgy túl finom. A sok szám abban segít minket, hogy a daráló őrlési finomságának beállításával jussunk el a kívánt végeredményhez. Ha alkalmunk adódik, érdemes megnézni, milyen gyorsan folyik le csészényi italunk kedvenc kávézónk kávéfőzőjéből. Sokat elárul az, ha a víz néhány másodperc alatt átzubog az őrleményen. Érdemes összehasonlítani ugyanazt a kávéfajtát a helyes és a helytelen beállítással.

A leggyakoribb hiba: túl durva őrlemény
A leggyakoribb hiba: túl durva őrlemény

Ha egy eszpresszót a fenti módon készítünk el, az első lépést már megtettük a jó kávé felé.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.