Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Azt ígértem, egy kis segítséget adok, hogyan tudunk otthon is egy csésze finom eszpresszót készíteni. A háztartásoknak szánt, piciny rezgőpumpával működő készülékek legolcsóbb változatai a nagy kávéfőzőkhöz hasonló karral vannak ellátva.

Természetesen az otthon használatos berendezések ára csak töredéke a vendéglátásban megjelenő gépeknek, minőségükben is eltérőek. Az sem javít a helyzeten, hogy akkor kapjuk a legjobb minőséget, ha minden kávéval érintkező „alkatrész” (szűrő, csésze) meleg, hiszen ezeket melegen kell tartani. (A csészéket a kávéfőző tetején, a szűrőt a már meleg fejben.) A gép bekapcsolás után még nem rendelkezik kellően forró fejjel, azt még át kell melegíteni. Olaszországban a nap első főzetét egész egyszerűen kiöntik a lefolyóba, a következő már a bemelegített fejjel készül. Mi lenne velünk, ha minden használatkor egy kávé helyett kettőt főznénk, mert az egyik a lefolyóban végezné...

Háztartásban használatos kar
Háztartásban használatos kar

Otthonra azért van néhány trükk! A csészét felmelegíthetjük forró vízzel is. A szűrőt, fejet kávé nélkül is át tudjuk forrósítani a pumpa néhány másodperces bekapcsolásával. Az el nem folyt vizet öntsük ki a szűrőből, és már tehetjük is bele az őrölt kávét! A nagy gépek előáztatással oldják meg, hogy a szűrőben lévő kávé minden része nedves legyen, és ne csak egy részén zubogjon át a forró víz, míg a többi száraz marad. Ezt mi egy kis trükkel szintén elérhetjük: miután felhelyeztük a kávéval megtömött szűrőt, kapcsoljuk be a pumpát 2-3 másodpercre úgy, hogy az eszpresszó még ne induljon útjára csészénk felé. Ezzel beáztatjuk az egész pogácsát. Várjunk 5 másodpercet és most már addig működtessük a pumpát, amíg le nem folyt a kívánt mennyiség.

Mint arról már szó volt, az őrlési finomság beállítása nagyon fontos, de egy pici játékra itt is van lehetőség. Ha túl durva az őrlemény, képezzünk egy keményebb pogácsát: nyomjuk meg erősebben a tömörítőt a szűrő feltöltésekor. Ha az őrlemény finomabb a kelleténél, hagyjuk lazán. Természetesen a legjobb, ha magunk őröljük a kávét, márcsak a frissessége miatt is. Erről majd később...

Túl durva őrlemény
Túl durva őrlemény

Mi állítjuk le a pumpát a csésze feltöltésekor, így alkalom adódik kipróbálni, milyen az íze a gyűszűnyi (ristretto), a 30, vagy akár a 45 ml kávéitalnak, ha minden más paraméter változatlan. Éljünk a lehetőséggel, és legközelebb már mi is tudjuk, melyik a kedvenc mennyiségünk.

Az otthoni kávéfőzés előnye, hogy egymással könnyen összehasonlíthatjuk a különböző fajta kávékat. Vannak gyártók, amelyek a világ különböző kávéit a termőterület megjelölésével forgalmazzák. A Tchibo Shopok átlátszó csövekben kínálják a szemes kávékat, melyeket helyben a kívánt őrlési finomságra meg is őröltethetünk; a Semiramis kínálatát kis zsákokban mutatja be, a Caffé Corsini cég Compagnia dell’ Arabica sorozata a világ minden kávétermő tájára elvezet. Kezdjük meg az utazást!

Egész jó - ahhoz képest, hogy otthoni kávéfőző
Egész jó - ahhoz képest, hogy otthoni kávéfőző

Legközelebb a kávéfajtákat tekintjük át!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.