Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
MME15

Bableves, stífolder és töpörtyűvel töltött gombóc! Kóstolj bele Villány ízeibe!

Villány
Villány manapság a borászairól, bortúráiról híres, de egykor a sváb lakosság étrendje is különleges volt!
Minden napra más étel!

A 17-18. században bevándorolt német nyelvű sváb lakosság étrendje sokáig igen egyszerű volt. A dolgos hétköznapok során az ételek tápértéke nagyobb becsben állt, mint az egyéb kulináris értékek. Hozzájuk hasonlóan Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü: a hétfőn és a pénteken többnyire a bableves, kedden és csütörtökön pedig általában főzelékféle került az asztalra. A szerda a tésztás fogások napja volt. Vasárnap, ha volt miből főzni, húsleves rotyogott a fazékban, sok zöldséggel és változatos betétekkel. Ez utóbbi szokás nemcsak Villányban, hanem szerte az országban még ma is él.

Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü egykor: a hétfőn és a pénteken többnyire a bablevest fogyasztottak
Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü egykor: a hétfőn és a pénteken többnyire a bablevest fogyasztottak
Húst hússal – és borral

Az egykor ide érkező telepesek még korántsem ettek annyi húst, mint az napjaink kínálatából gondolható volna. A Villányi borvidék sváb konyhájával ismerkedő látogató keveset érez a hajdan volt szűkösségből. Borát kortyolgatva leggyakrabban sonkával, disznósajttal, májassal vagy a német honból eredeztetett 4-5 cm vastag kolbásszal, a stifolderrel találkozik. Kis szerencsével hússal, töpörtyűvel töltött gombóc, desszertként pedig kemencében sült rétes is kerülhet elébe. Egy biztos: itt elfelejtheti az olyan fogalmakat, mint a reform- vagy a fitneszkonyha.

Villányban egykor desszertknek kemencében sült rétes kínáltak
Villányban egykor desszertknek kemencében sült rétes kínáltak

Borhoz és borhoz készült fogásainkat itt találod >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.