Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
MME15

Bableves, stífolder és töpörtyűvel töltött gombóc! Kóstolj bele Villány ízeibe!

Villány
Villány manapság a borászairól, bortúráiról híres, de egykor a sváb lakosság étrendje is különleges volt!
Minden napra más étel!

A 17-18. században bevándorolt német nyelvű sváb lakosság étrendje sokáig igen egyszerű volt. A dolgos hétköznapok során az ételek tápértéke nagyobb becsben állt, mint az egyéb kulináris értékek. Hozzájuk hasonlóan Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü: a hétfőn és a pénteken többnyire a bableves, kedden és csütörtökön pedig általában főzelékféle került az asztalra. A szerda a tésztás fogások napja volt. Vasárnap, ha volt miből főzni, húsleves rotyogott a fazékban, sok zöldséggel és változatos betétekkel. Ez utóbbi szokás nemcsak Villányban, hanem szerte az országban még ma is él.

Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü egykor: a hétfőn és a pénteken többnyire a bablevest fogyasztottak
Villány vidékén is sok háznál megvolt a heti menü egykor: a hétfőn és a pénteken többnyire a bablevest fogyasztottak
Húst hússal – és borral

Az egykor ide érkező telepesek még korántsem ettek annyi húst, mint az napjaink kínálatából gondolható volna. A Villányi borvidék sváb konyhájával ismerkedő látogató keveset érez a hajdan volt szűkösségből. Borát kortyolgatva leggyakrabban sonkával, disznósajttal, májassal vagy a német honból eredeztetett 4-5 cm vastag kolbásszal, a stifolderrel találkozik. Kis szerencsével hússal, töpörtyűvel töltött gombóc, desszertként pedig kemencében sült rétes is kerülhet elébe. Egy biztos: itt elfelejtheti az olyan fogalmakat, mint a reform- vagy a fitneszkonyha.

Villányban egykor desszertknek kemencében sült rétes kínáltak
Villányban egykor desszertknek kemencében sült rétes kínáltak

Borhoz és borhoz készült fogásainkat itt találod >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.