Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
MME15

Halászlé, medvehagyma és gesztenyés palacsinta: együk meg a Dél-Dunántúlt!

A Dél-Dunántúl régióhoz tartozó soknemzetiségű megyében a konyha éppolyan változatos, mint a mediterrán klímájú bortermő táj: csodálatos édességek, babos-húsos egytálak és persze a dunai halászlé egyaránt kihagyhatatlan gasztronómiai élményt nyújtanak - ne hagyd ki egyiket sem, ha erre jársz!

A régióban régóta élnek a magyarok mellett svábok, sokacok, bunyevácok, romák, csángók és székelyek, így a helyi konyha is sokféle tradíciót őriz. Az étkezési szokásokban, a nemzetiségi hovatartozáson kívül az is szerepet játszik, hogy a hagyományok kialakulása idején, mit kínált az ősöknek a természet.

Tájegységek és jellemző ételeik

Baranyában tíz tájegységet különböztethetünk meg, amelyek egy-egy étellel jellemezhetők.

1. Ormánság: kaszás káposzta. A főtt perec ünnepi sütemény volt. A kukoricakásával töltött fehér hurkát csurkának, a töltött káposztát szármánynak nevezik.

2. Drávaszög: kopácsi csíptetős ponty. A határon túlnyúló Baranya Zöldút túraútvonalon eljuthatsz Kopácsra (Kopačevo), ahol éttermekben is készítik az ételt. Ehhez tükörpontyot két fűzfavesszővel nyársra csíptetnek, majd nyíl tűzön megsütik. A hársfától kellemes füstös ízt kapó halat pirospaprikával megszórják, és krumplisalátával, fehér borral kínálják.

3. Geresdhát: jérce savanyú mártásban

4. Sárköz: zengővárkonyi sertéstekercs (és palacsinta ).

Zengővárkonyi palacsinta gesztenyés meggyszósszal
Zengővárkonyi palacsinta gesztenyés meggyszósszal

5. Kelet-Mecsekalja: óbányai töltött paprika

6. Völgység: egregyi túrós lepény

7. Baranyazug: bikali csülkös bableves

8. Hegyhát: gombás burgonyaleves

9. Szigetvidék: turbéki pandúrleves

10. Közép-Baranya: pécsi huszár rostélyos

Kolbászkülönlegességek: stifolder és kulen

A fuldai apátság környékéről érkező sváb telepesek (Stiftsfuldaer/Stiffoller) honosították meg Villány környékén a stifolder néven ismertté vált, 45-55 mm vastag kolbászt. Magyar, szlovák és délszláv hatásra kezdték el paprikával készíteni.

Villány ízeiről itt olvashatsz >>>

A Szlavóniából származó kulenhez a jó minőségű sertéshúst megdarálják, majd sót és fűszereket (pirospaprikát, fokhagymát) adnak hozzá, borsot nem. Addig gyúrják, amíg már nem ragad a kézhez, és ekkor a sertés vakbélbe, az ún. katakönyökbe töltik. Ezt követően egy hónapig füstölik, majd fél évig érlelik. A Baranya Zöldút horvátországi településein megkóstolhatod a legjobb készítők portékáit!

Kulen, a horvát szalámi
Kulen, a horvát szalámi
Mohácsi specialitások

A Duna-menti város jellegzetes étele a halászlé. A helyiek általában főtt metélt tésztával, külön fogyasztják a levet, és külön a lé nélküli halhúst.

A fergeteges télbúcsúztató fesztiváljukról ismert mohácsi sokacok népi ételének különlegessége az elkészítés módjában rejlik.

Így készül a mohácsi sonkac bab
Így készül a mohácsi sonkac bab

Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor bekészítették a babot egy agyagedénybe, amelyet szabad tűz mellé állítottak, majd időről időre hozzáadtak valamit az ételhez. Nem kellett odafigyelni rá, és délre magától elkészült az ízletes ebéd. Ezt a hagyományt keltik életre minden augusztusban a sokacbab-főző fesztiválon.

MEdvehagyma, rétes és bor

Tavaszonként sok ezer látogatót vonzanak a festői Orfűre a Medvehagyma Fesztivál idején kóstolható finom ételek. A helyiek egész évben foglalkoznak kenyérsütéssel, lekvárfőzéssel, savanyúság- és szörpkészítéssel.

Medvehagymás receptek >>>

Harkánytól alig két kilométerre, Siklós-Máriagyűdön hagyományos húzott réteseket készítenek, amelyeket Harkányban és Villányban is megkóstolhatsz a Mennyei Rétesek boltjában. Biokecskesajtokért érdemes kitérőt tenni Gyűrűfűre és Almáskeresztúrra.

A Tenkes-hegy déli lejtőjén különösen jól érzik magukat a mediterrán fűszernövények, és a környéken az évi több mint 2000 napsütéses órának köszönhetően megterem a füge és a gránátalma, a talaj adottságai mellett a környékre jellemző borok, a villányi kékoportó, a pécsi cirfandli, valamint a szekszárdi kadarka és bikavér is a napfénynek köszönhetik zamatukat.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.