Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
MME15

Halászlé, medvehagyma és gesztenyés palacsinta: együk meg a Dél-Dunántúlt!

A Dél-Dunántúl régióhoz tartozó soknemzetiségű megyében a konyha éppolyan változatos, mint a mediterrán klímájú bortermő táj: csodálatos édességek, babos-húsos egytálak és persze a dunai halászlé egyaránt kihagyhatatlan gasztronómiai élményt nyújtanak - ne hagyd ki egyiket sem, ha erre jársz!

A régióban régóta élnek a magyarok mellett svábok, sokacok, bunyevácok, romák, csángók és székelyek, így a helyi konyha is sokféle tradíciót őriz. Az étkezési szokásokban, a nemzetiségi hovatartozáson kívül az is szerepet játszik, hogy a hagyományok kialakulása idején, mit kínált az ősöknek a természet.

Tájegységek és jellemző ételeik

Baranyában tíz tájegységet különböztethetünk meg, amelyek egy-egy étellel jellemezhetők.

1. Ormánság: kaszás káposzta. A főtt perec ünnepi sütemény volt. A kukoricakásával töltött fehér hurkát csurkának, a töltött káposztát szármánynak nevezik.

2. Drávaszög: kopácsi csíptetős ponty. A határon túlnyúló Baranya Zöldút túraútvonalon eljuthatsz Kopácsra (Kopačevo), ahol éttermekben is készítik az ételt. Ehhez tükörpontyot két fűzfavesszővel nyársra csíptetnek, majd nyíl tűzön megsütik. A hársfától kellemes füstös ízt kapó halat pirospaprikával megszórják, és krumplisalátával, fehér borral kínálják.

3. Geresdhát: jérce savanyú mártásban

4. Sárköz: zengővárkonyi sertéstekercs (és palacsinta ).

Zengővárkonyi palacsinta gesztenyés meggyszósszal
Zengővárkonyi palacsinta gesztenyés meggyszósszal

5. Kelet-Mecsekalja: óbányai töltött paprika

6. Völgység: egregyi túrós lepény

7. Baranyazug: bikali csülkös bableves

8. Hegyhát: gombás burgonyaleves

9. Szigetvidék: turbéki pandúrleves

10. Közép-Baranya: pécsi huszár rostélyos

Kolbászkülönlegességek: stifolder és kulen

A fuldai apátság környékéről érkező sváb telepesek (Stiftsfuldaer/Stiffoller) honosították meg Villány környékén a stifolder néven ismertté vált, 45-55 mm vastag kolbászt. Magyar, szlovák és délszláv hatásra kezdték el paprikával készíteni.

Villány ízeiről itt olvashatsz >>>

A Szlavóniából származó kulenhez a jó minőségű sertéshúst megdarálják, majd sót és fűszereket (pirospaprikát, fokhagymát) adnak hozzá, borsot nem. Addig gyúrják, amíg már nem ragad a kézhez, és ekkor a sertés vakbélbe, az ún. katakönyökbe töltik. Ezt követően egy hónapig füstölik, majd fél évig érlelik. A Baranya Zöldút horvátországi településein megkóstolhatod a legjobb készítők portékáit!

Kulen, a horvát szalámi
Kulen, a horvát szalámi
Mohácsi specialitások

A Duna-menti város jellegzetes étele a halászlé. A helyiek általában főtt metélt tésztával, külön fogyasztják a levet, és külön a lé nélküli halhúst.

A fergeteges télbúcsúztató fesztiváljukról ismert mohácsi sokacok népi ételének különlegessége az elkészítés módjában rejlik.

Így készül a mohácsi sonkac bab
Így készül a mohácsi sonkac bab

Régen a mezőgazdasági munkák kezdetekor bekészítették a babot egy agyagedénybe, amelyet szabad tűz mellé állítottak, majd időről időre hozzáadtak valamit az ételhez. Nem kellett odafigyelni rá, és délre magától elkészült az ízletes ebéd. Ezt a hagyományt keltik életre minden augusztusban a sokacbab-főző fesztiválon.

MEdvehagyma, rétes és bor

Tavaszonként sok ezer látogatót vonzanak a festői Orfűre a Medvehagyma Fesztivál idején kóstolható finom ételek. A helyiek egész évben foglalkoznak kenyérsütéssel, lekvárfőzéssel, savanyúság- és szörpkészítéssel.

Medvehagymás receptek >>>

Harkánytól alig két kilométerre, Siklós-Máriagyűdön hagyományos húzott réteseket készítenek, amelyeket Harkányban és Villányban is megkóstolhatsz a Mennyei Rétesek boltjában. Biokecskesajtokért érdemes kitérőt tenni Gyűrűfűre és Almáskeresztúrra.

A Tenkes-hegy déli lejtőjén különösen jól érzik magukat a mediterrán fűszernövények, és a környéken az évi több mint 2000 napsütéses órának köszönhetően megterem a füge és a gránátalma, a talaj adottságai mellett a környékre jellemző borok, a villányi kékoportó, a pécsi cirfandli, valamint a szekszárdi kadarka és bikavér is a napfénynek köszönhetik zamatukat.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.