Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
MME15

Pásztortarhonya, gulyásleves és egy kis édes tekerés: így étkezik a jászi ember!

alföldi gulyásleves
Az egykori parasztételekből mára már jól ismert, gyakran készített finomságok lettek. Ismerjünk meg közülük néhányat!

A Jászság és a Nagykunság egyedi étkezési kultúrával rendelkezik. A mindennapok menüjét meglehetős konzervativizmus, a nem túl változatos alapanyagok, a heti étrend kötöttsége adta ritmus jellemzik, hiszen a jász ember mindig is mértéktartó volt a táplálkozás terén. Főként leveseket, tésztaféléket, valamint könnyen és gyorsan elkészíthető egytálételeket készítettek, míg húsos fogások inkább csak hétvégeken és ünnepnapokon kerültek az asztalra.

Tudj meg mindent a magyar konyháról >>>
Pásztortarhonya
Pásztortarhonya
Akiknek fontos a leves!

Levest általában mindennap fogyasztottak, legfeljebb nagy munkák esetén ebéd helyett vacsorára tálalták fel. A pásztorok egyik jellegzetes étele az alföldi gulyásleves, amely a felkockázott krumpli mellett hosszúra vágott zöldségféléket is tartalmaz. További jellegzetes étkeik a pásztortarhonya és a pásztorgaluska.

Alföldi gulyásleves
Alföldi gulyásleves
Édes tekergés

Karcag térségében jól ismert és igen kedvelt volt ez a sütemény, melyet elsősorban lakodalmakra készítettek. A lagzikat régen nem nyáron, hanem a földeken elvégzendő munkák befejeztével, ősszel tartották.

Még több izgalmas cikk Magyaroszág gasztrorégióiról - autentikus receptekkel! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.