Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Puncstorta  recept
Puncstorta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Morzsáló (blog)

2005. december 20. A mi bejglink - az évszázad bejglije!

Anyukám bejglije párját ritkítja - ezt bizton állíthatom. Évről évre ugyanabból a receptből dolgozunk, és a sikerre való tekintettel nem is szeretnénk változtatni ezen. Idén viszont becsapott a ménkű: Anya tüdőgyulladást kapott, így rám hárult az ünnepi sütés-főzés. Ráadásul a tesómék enyhén szólva mozgékony, amúgy tündérszép kisfiai is nálunk fognak várakozni, amíg megérkezik hozzájuk a Jézuska és az angyalok serege, így valószínűleg nagy lesz a zsibongás nálunk.

Az igazat megvallva van bennem némi aggodalom, hiszen még sosem sütöttem bejglit. Eddig a Karácsonyt megelőző napon, a bejglisütés elől a tévé elé menekültem, vagy lusta kuktaként mosogatást színlelve Anya körül ólálkodtam és a töltelékeket (főleg a mákosat) dézsmáltam. Szegény anyám évekig nem jött rá, hogy miért lesz mindig vastagabb a diós rúd, mint a mákos. Tavaly aztán bevallottam, hogy közel 20 éve rájárok a mákos töltelékére, amit a spájzban szokott hűteni.

Omlós, élesztős bejgli (6 rúd lesz belőle: 3 diós, 3 mákos)
Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg margarin
15 dkg zsír
60 dkg cukor
5 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej
csipetnyi só
40 dkg darált mák (+ reszelt citrom és narancshéj, reszelt édes alma, pár szem meggy, 2,5 dl fele tej-fele víz keverék)
40 dkg darált dió (+ reszelt citrom és narancshéj, 2 dl fele tej-fele víz keverék, 3/4 üveg lecsepegtetett meggybefőtt, 4 dkg zsemlemorzsa)
10 dkg mazsola (leforrázva, rumba áztatva, majd lecsepegtetve)
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

1.) Elkészítjük a tésztát: A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos-picit cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, majd hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk, és hideg helyen (NEM HŰTŐBEN, MERT MEGKEMÉNYEDIK ÉS NEM TUDJUK SZÉPEN KINYÚJTANI!) 1 órát pihentetjük.

2.) Elkészítjük a mákos tölteléket: 26 dkg cukorból + 2,5 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk. Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a (korábban forró vízzel leforrázott, rumba áztatott) mazsola felét (azaz 5 dkg-ot), a reszelt citromhéjat, 2 édes, nagylyukú reszelőn lereszelt almát és pár szem lecsepegtetett meggyet. (A meggyel óvatosan bánjunk, nehogy elsavanyítsa a tölteléket! Folyamatosan kóstolgatni kell, és akkor látni fogjuk, mennyi meggyet bír el a töltelék! No, és a hasunk... :o))

3.) Elkészítjük a diós tölteléket: 22 dkg cukorból + 2 dl fele víz-fele tej keverékéből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük. Hozzáadjuk a mazsola másik felét (5 dkg-ot), reszelt narancs és citromhéjat, a lecsepegtetett meggyeket (kb. egy 7 dl üveg háromnegyedét vagy amennyit a töltelék elbír), és 4 dkg zsemlemorzsát, hogy a sok gyümölcs ne áztassa el a tésztát.
FONTOS! A TÖLTELÉKEKET TELJESEN KI KELL HŰTENI, CSAK HIDEGEN SZABAD FELKENNI A TÉSZTÁRA!

4.) Közben valószínűleg lejárt az 1 óra, a tésztát elővesszük, és 6 egyenlő részre vágjuk. Ha biztosak szeretnénk lenni abban, hogy minden tésztagolyó azonos nagyságú, egyszerűen mérjük le őket egy konyhai mérlegen. (Egy golyó kb. 32 dkg nehéz lesz.)

5.) Lisztezett deszkán egymás után téglalap alakúra nyújtjuk és megtöltjük mind a 6 tésztát.
6.) A töltelék felkenésének menete: A sűrű tölteléket egy széles pengéjű késsel óvatosan a tészta széléig kenjük, és a tészta minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk. (Erre azért van szükség, hogy a töltelék nehogy kibuggyanjon majd a feltekerés során.)

7.) Felsodorjuk mind a 6 rudat, a végeiket szépen behajtjuk, és sütőpapírral bélelt (vagy gyengén zsírozott) tepsibe tesszük. A maradék tojásunkat felverjük, és megkenjük vele mind a 6 rudat, majd mindkét tepsit (mert 3 rúd fér 1 tepsibe) 30 percre hűvös helyre tesszük.
8.) A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, és meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul. Spéktűvel a bejglik tetejét óvatosan 3 ponton megszurkáljuk. (Az oldalát nem szabad, mert kirepesztheti a tésztát!)

9.) Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük a tésztákat. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos. Kihűtjük, majd felszeletelve ízlés szerint porcukorral megszórva vagy anélkül tálaljuk.

Kellemes készülődést, sütögetést, vásárlást, szeretetteljes Karácsonyt, és egészségben gazdag új évet kívánunk mindenkinek! Ká, Mirza, Titusz és az ebek

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.