Gyermekként is szerettem nézegetni a csipkéket, kiváltképp azokat, amelyeken felismerhető motívumok voltak: virágszálat tartó, levegőben repkedő tündér, csipkeszárnyú lepke vagy az erdőben kószáló csodaszarvas. Apa egy régimódi óarany-színű bársony zsebkendőtartóban tartotta őket, egy tucat monogramos hímzett zsebkendő társaságában. A csomag vajszínű szalaggal volt átkötve, amit csak különleges alkalmakkor nyitottunk ki. Apa ilyenkor a dédszüleimről, a nagymamáról és a nagynénjeiről mesélt, mi pedig tátott szájjal hallgattuk a különféle kalandokat.
A mai papírzsebkendős, "késztermékes" világban furcsa volt arra gondolni, hogy hova tűnt az a finomság és a szépség iránti igény, ami a régi embereket oly nagymértékben jellemezte.
Amikor kiköltöztünk Lujziba, a szüleim kimosták, kivasalták és elhozták hozzánk azokat a csipketerítőket és poháralátéteket, amelyeket Kával kiválasztottunk. Volt közöttük egy óriási, régi, virágokból álló terítő is, ám azt egyelőre eltettük - tavaszra. A csipkealátétekkel azonban egészen más terveink voltak. Az asztalra tenni sajnáltuk volna, mert az ilyen dolgokra akármennyire is vigyázni szeretne az ember, mindig rácseppen, ráömlik valami, aztán főhet a feje, hogy hogy mossa ki belőle.
Ká azonban remek ötlettel állt elő. Azt mondta, kereteztessük be a csipkéket, és tegyük ki őket a falra. Így lesznek ugyanis a leginkább szem előtt, nem beszélve arról, hogy az élettartamukat is jócskán megnöveljük azzal, hogy nem valami ócska dobozban rakosgatjuk őket jobbról balra. Így talán még az unokáink, sőt a dédunokáink is fogják látni. Amíg pedig a mi falunkon vannak, mindannyian örömünket leljük bennük.
A csipkéket beadtuk a képkeretezőhöz, aki őszinte csodálattal szemlélte a régi remekműveket. Elmesélte nekünk, hogy gyerekként addig téblábolt az éppen csipkét készítő nagymamája körül, míg az megtanította neki a csipkekészítés fortélyait. Persze csak az egyszerűbb mintákig jutottak, de azt mondta, egy életre beleszeretett a csipkékbe.
Élmény lesz velük dolgozni, mondta teljes művészi átéléssel, és lelkesen válogatni kezdett a színes kartonok között. Végül kétféle piros és kétféle zöld hátteret választottunk a csipkéknek, a többit pedig keretező barátunk fantáziájára bíztuk.
Mint utólag kiderült, jól döntöttünk. A képek gyönyörűek lettek. Különböző méretben készültek el, de nem bántuk, hiszen a csipkék nagysága és formája ezt kívánta. Amint hazaértünk, kiterítettük a képeket az asztalon, és megterveztük a sorrendet, hogyan szögeljük fel őket a falra. Ezután alig 10 perc alatt végeztünk. Négy sorban három, és egy sorban két csipke-képet tettünk fel a nappali falára, a bordó kanapénk fölé. A végeredménnyel mindketten nagyon elégedettek voltunk. (És a szülők még nem is látták!)
Hétvégén azonban nemcsak a pakolásra, hanem egy kis sütés-főzésre is jutott időm. Első ízben készítettem Édeskömény krémlevest, ami olyan jól sikerült, hogy Ká szerint akár ünnepi (karácsonyi) levesként is megfőzhetem majd az ünnepek alatt.
Hozzávalók: 2 db édeskömény gumó (lehet, hogy nem gumónak hívják, csak a pontosítás végett írom így), 1 kis doboz (2 dl) tejföl, kevés zsiradék (én egy fakanálnyi mangalica zsírt használtam, friss gyömbér, só, bors, ételízesítő
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk, és felkockáázzuk az édesköményt. (Érdemes félretenni egy kis zöldet a leveléből - ezzel díszítjük majd a levest tálaláskor).
2.) Egy leveses fazékban egy kis zsiradékot melegítünk, és rátesszük a felaprított édesköményt. 10 percig közepes lángon állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk, majd felöntjük vízzel és takarék lángon kb. 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután félretesszük, és egy kicsit kihűtjük.
3.) Ha már langyos az édeskömény, turmixgépbe tesszük, és pépesre turmixoljuk. (Egészen krémesnek kell lennie, darabok nélkül.)
4.) A pépet visszatesszük a lábasba, hozzáadunk annyi vizet, hogy krémleves szerű állaga legyen, és felmelegítjük. Friss gyömbért reszelünk bele (kb. dió nagyságút), sózzuk, borsozzuk, ételízesítővel ízesítjük, majd lehúzzuk a lángról, és egy doboz tejföllel behabarjuk.
5.) Rottyantunk egyet a levesen (de ne forrjon fel!), majd forrón, zöld édeskömény levelekkel díszítve tálaljuk. Nagyon különleges, lélekmelegítő leves, ami - ha nem fehér tányérba rakjuk - még szépen is mutat. :o)
A leves után egészen egyszerű fogást, héjában sült krumplit és negyedekbe vágott, tepsiben sült hagymákat készítettem. 220 fokon 35 percig légkeverés nélkül sütöttem a zöldségeket, majd kihúztam a tepsit, és minden hagyma és krumpli tetejét megkentem egy kis fűszeres olívaolajjal. (Előzőleg egy bögrébe olíva olajat tettem, ételízesítőt, sót, borsot és oragánót szórtam bele, és jól összekevertem.) Ezután 5 percig 200 fokon légkeveréssel tovább sütöttem a krumplikat egészen addig, amíg meg nem pirult a tetejük.
A karácsonyi készülődés nem sokkal az Illetékhivatal után ért el minket. Az Illetékhivatalt ugyanis nem érdekelte, hogy hivatalosan még át sem vettük a lakást, és még az sem zavarta, hogy nincs utcatáblánk, sem kerítésünk vagy postaládánk. A levelet egyszerűen az ajtónkba tűzték. E szerint az adózott jövedelmünkből több százezer forint illetéket kell fizetnünk 15 napon belül (különben így meg úgy megbüntetnek), mert vérrel-verejtékkel megszerzett lakásunk plusz jövedelemnek számít. Mindkettőnkben felment a pumpa. Akkor miért fizetünk adót? Miért számít plusz jövedelemnek az, hogy az adózott (!) pénzből és hitelekből vásárolunk valamit? Micsoda ocsmány logika ez? Mindketten tudtuk, hogy előbb-utóbb megérkezik az a bizonyos csekk, de ilyen arcátlan összegre egyikünk sem számított. Ká anyukáját is megtalálták, mivel neki haszonélvezeti joga volt a Kisházon, amit - hogy ne kelljen fizetnie - áthozott Lujzira. Ehhez képest rá rótták a legnagyobb összeget, aki 62 éves nyugdíjasként adót fizet a munkabére után ... Nem is tudom, hogy gondolják?
Persze most nem ez a fontos, hiszen közeleg a Karácsony, az év legszebb ünnepe. Az ajándékvásárlással nem állunk fényesen, de úgysem ez a lényeg. Apróságokat már beszereztünk, és készülök némi házi készítésű ajándékkal is. (Sajnos nem írhatom ide, hogy mivel, mert a családtagjaink olvassák a blogot :o).) A karácsonyi menü is kezd körvonalazódni, de még bármi változhat. Szerdán megírom az összes receptemet, hogy akit érdekel, legyen ideje rákészülni, hiszen hamarosan a Morzsáló is karácsonyi szünetet tart. Addig is mindenkinek békés készülődést, türelmet, empátiát és harmonikus légkört kívánunk sok-sok szeretettel!
Mirza és Ká
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.