Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Árpi, tesómék kisebbik fia a hétvégén volt két éves. Az egész család összejött, hogy megünnepeljük legkisebb rokonunkat, aki zsenge kora ellenére nagyon szépen és folyékonyan beszél.

Igaz, nincs még tapasztalatom, de eddig azt hittem, hogy a gyerekek sokkal később kezdenek el beszélni. Nem így Árpi, aki nemcsak hogy beszél, de már udvarias és vicces is tud lenni. Például kér egy kis vajaskenyeret. A tányérjára teszem, mire elmosolyodik, és szokatlanul mély gyerekhangján azt mondja: "köszönöm szépen!" Ebéd után pedig azt mondja az anyjának: "nagyon finom volt a husika, finomat főztél". Mindent udvariasan kér és megköszön. Tegnap például a következő párbeszéd zajlott le közöttünk:
- Kérem szépen a nyakláncodat!
- Tessék.
- Köszönöm szépen, nagyon szép. Miért van rajta pénz? (ugyanis egy stilizált pénzérmékkel díszített nyakláncot viseltem)
- Állítólag gazdag leszek tőle.
- Miért?
- Mert az érmék hasonlítanak a halpikkelyekhez, így aki viseli, meggazdagodik!
- Én is?
- Hát, ha felveszed...
- Felveszem!
- És mit veszel majd a pénzedből, ha már meggazdagodtál?
- Csigabigát!

Árpi nagyon szereti a "csigabigákat", és előszeretettel gyűjti őket délutáni sétáik során, az út mentén. A zsebébe rakosgatja őket, majd hazaérve kirámolja az asztalra legújabb kincseit, és órákon át képes gyönyörködni bennük. A virágokat is szereti, és amióta megemlítettem neki, hogy a nők nagyon örülnek, ha virágot kapnak, Zsigával együtt gyönyörű csokrokat szednek az anyjuknak és a nagymamáknak.

Az ünnepi ebéd egy órakor kezdődött. Nem lehetett könnyű mindent megtervezni, hiszen nem kevesebb, mint huszan jöttünk össze a jeles alkalomra. A menüt Szilvi, az anyukája Mari és Anya készítették. A kantin ezúttal csak kuktáskodott. Az ebéd hideg gyümölcslevessel kezdődött, ami a hőségben igazán jó választásnak tűnt. Valójában már a levessel jól laktunk, pedig ekkor következett még a többi fogás.

Svédasztalos rendszerű ebéd volt, így mindenki azt szedett és annyit evett, amennyit akart. Szilvi kacsacombokat és tejfölös-fokhagymás pulykát sütött, hozzá sült krumplit, rizi-bizit, párolt zöldségeket, lilakáposztát és salátát lehetett választani.
Sült kacsacomb hozzávalói: pecsenye kacsacomb (egy főre egy combot számoltunk), kacsazsír, só, bors, majoranna, köménymag, szerecsendió, víz, 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés: A kacsacombokat megmossuk, besózzuk, borsozzuk és kb. 1 órát állni hagyjuk. Bedörzsöljük majorannával, és egy lábasba tesszük. Megszórjuk köménymaggal, szerecsendióval, mellé teszünk, 2 hagymát és 3 gerezd fokhagymát. Rákanalazunk 2-3 evőkanál kacsazsírt, és kicsit megpirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amiben meg tudjuk párolni a combokat. Fedő alatt közepes lángon min. 50-60 percig pároljuk a kacsacombokat. (ha a víz elpárologna, pótolni kell!) Hústűvel ellenőrizzük, mennyire puhult meg a hús. Ha megpuhult, előmelegített, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és legalább 30 percig sütjük. A combokat félidőben megfordítjuk, és folyamatosan locsoljuk a pecsenyelével.

A kacsához párolt lilakáposzta dukál, ezt az anyukám készítette el. A recept ugyanaz, mint a káposztás pogácsánál, azaz kevés olajon egy kis cukrot karamellizálunk, majd óvatosan beleforgatjuk a korábban megmosott, apró csíkokra vágott, besózott és kinyomkodott káposztát, majd puhára pároljuk.

A kacsa mellett Szilvi sajtos-fokhagymás pulykamelleket sütött. Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, só, liszt, olaj a sütéshez, 2 nagy doboz tejföl, 4 tojás felverve, 5 gerezd fokhagyma, sajt
Elkészítés: A húsokat megmossuk, kiklopfoljuk, besózzuk és egy kicsit állni hagyjuk. Egy teflonban olajat melegítünk, és a pulykamellek mindkét oldalát pirosra sütjük. Egy külön tálban összekeverjük a tejfölt a tojásokkal és az áttört fokhagymával, majd egy kicsit megsózzuk. A hússzeleteket egy kizsírozott tepsibe tesszük, leöntjük a fokhagymás-tojásos-tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és 15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

A húsokhoz Anya kukoricás reteksalátát készített. Hozzávalók: 1 kg mirelit kukorica, 4 nagy paradicsom, 1 csomag 10 db-os aprószemű retek, 2 pohár tejföl, 2 kefir, 1 csomag kapor, ételízesítő, só
Elkészítés: A mirelit kukoricát sós vízben puhára pároljuk. A retket megmossuk, és apró karikákra vágjuk. A paradicsomot is megmossuk, és cikkelyekre vágjuk. A kefirt és a tejfölt összekeverjük az apróra vágott kaporral, megsózzuk, megszórjuk egy kis ételízesítővel, majd összekeverjük a zöldségekkel. Egy lapos tálba tesszük, felszeletelt paradicsomgerezdekkel és retekkarikákkal, valamint egy csipetnyi kaporral díszítjük. Behűtve tálaljuk.

A zöldségek mellett szót kell ejtenem a vajas sültkrupliról is, amit Szilvi nagyon trükkösen készít. Megmossa, felkockázza a burgonyát, majd forró sós vízben forrás után számított 8-10 percig főni hagyja egy fazékban. Ezután egy szűrőkanállal kihalássza, és kivajazott tepsire teszi a krumplit. Ezután egy darab vajat egy villára szúr, és a forró burgonyakockákat megvajazza. Ezután előmelegített tepsiben 20-30 perc alatt ropogós aranybarnára süti a krumplit. Soha ilyen jót nem ettem! :o)

Anya a húsok mellé párolt répát és brokkolit is főzött. Az ő trükkje az, hogy a répát ilyenkor kuktában főzi, a brokkolit lábasban. Utóbbit épp csak annyira, hogy még ropogós maradjon, és mindig tesz egy csipetnyi szódabikarbónát a vízbe. Ettől ugyanis megmarad a brokkoli szép zöld színe. A zöldségeket ezután már csak le kell szűrni, egy tálon szépen elrendezni, és azon melegiben fogyasztani.

Ebéd után a gyerekeket lefektették aludni, mi pedig sétálni mentünk. A tesómék "véletlenül" ugyanabban a községben élnek, ahova mi költözünk, így a séta hogy-hogynem Lujzihoz vezetett, aki a tesóméktól alig 600 méterre épül. :o)

Majd egy órát sétáltunk, és sültünk a napon (szigorúan bekrémezve), és mire másfél órával később hazaértünk, a gyerekek épp felkeltek. Odakint javában tombolt a hőség, vagy 35 fok volt. Szerencsére Szilvi előrelátó volt, és vett a gyerekeknek egy felfújható medencét, amit a teraszon állítottak fel. A gyerekeknek több sem kellett, és noha még ki sem nyitották a szemüket, azonnal a vízbe vetették magukat. Különféle játékokat eszeltek ki, és önfeledten fröcskölték egymást és az őket csodáló rokonokat.

Késő délutánig játszottunk és beszélgettünk, mire kicsit lehűlt az idő. Előkerültek a sütemények és a születésnapi csokitorta. Anya reszelt kakaós-túrós süteményt, Mari túrós rétest, Szilvi mézes-krémest sütött, a tortát pedig egy remek kis cukrászdából rendelték.
Noha először fodítva sikerült a tortához vásárolt tűzijátékokat meggyújtani, hamar orvosoltuk a problémát, és a két tüzes fénycsóva ezernyi csillagot szórva meggyulladt. Árpi, Zsiga és az unokatestvéreik tátott szájjal csodálták a fényeket. Árpi végül apja segítségével ügyesen elfújta a tortába szűrt vékonyka gyertyaszálakat, majd elkérte a csokoládé lapokon ácsorgó sárga marcipán lovacskát, és a két évesek gondtalan mosolyával az arcán beleharapott.

Kapcsolódó naplóbejegyzések:

Árpi 1 éves születésnapja >>>

Zsiga 3. születésnapja >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.