Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hétvégén tudtuk meg a jó hírt: november 24-én, pénteken hivatalosan is átadják nekünk Lujzit, az első közös otthonunkat. Megkezdődött tehát a visszaszámlálás, s ha a mai napot nem számítjuk, már csak 4 nap van hátra a költözésig.

- Ágikám, a törökök végre elmennek - kommentálta Apa a híreket - és kajánul Anyára kacsintott. - Felszabadulunk!
- Én azért biztos bömbölni fogok egy kicsit - jegyezte meg Anya csendben, aztán elmosolyodott. - Vidám volt a ház tőletek, gyerekek. Megfiatalodtunk a sok nevetéstől. De Lujziban boldogok lesztek, és ez a fontos. A közös életet kettesben kell elkezdeni, és végre eljött a ti időtök. Mi pedig mindig itt leszünk nektek, számíthattok ránk, bármire is legyen szükségetek.

Aztán megkezdődött az utolsó dobozolás. Minden holminkat papírdobozokba csomagoltuk, a ruhaneműk pedig jobb híján nejlonzacskókba kerültek. Anya a legféltettebb csipketerítőit és vázáit adta nekünk, Apától megkaptuk az édesanyja porcelánjait (amihez egy gyönyörű sötétbarna tálalót is vett nekünk), Ká anyukájától pedig egy ugyanolyan színű asztalt és székeket kaptunk (no és az egész konyhát).
Nagyon meghatódtunk az ajándékok láttán. A csipketerítőket még a nagymamáim, dédnagymamáim és nagynénéim készítették. Anya ügyes kezei között felfrissültek, megszépültek, és szebbek lettek, mint újkorukban. A terítők között egy óarany bársony zsebkendőtartót és jónéhány (lepke, tündér, szarvas és virágmintás) csipke poháralátétet is kaptunk. Szinte félve vettük a kezünkbe, nehogy elszakadjanak vagy megsérüljenek, hiszen a többségük igazán régi darab. Ká kreativitása azonban ezúttal is a segítségünkre sietett: kitalálta ugyanis, hogy a csipke poháralátéteket színes paszpartukra tesszük, bekeretezzük, és szép sorban a falra tesszük őket. Így a csipkék nem sérülnek meg, mégis nap mint nap láthatjuk őket.

Anya és Ká anyukája a hétvégén is kitettek magukért. Mivel az egyik nap nálunk, a másikon pedig Ká anyukájánál dobozoltunk, mindketten finomságokkal vártak minket. Anya Magyaróvári szeletet készített párolt rizzsel. (Ká anyukája pedig édeskömény levest és rakott kruplit főzött.)
Hozzávalók: 1 kg karaj (vagy pulyka vagy csirkemell) vékonyra szeletelve, pirospaprika, só, bors, liszt, 50 dkg gomba, zsiradék a sütéshez, kb. 35 dkg sonka és 35 dkg sajt felszeletelve, 0,5 l tejföl
Elkészítés:
1.) Összekeverjük a pirospaprikát, a sót, borsot és a lisztet, majd a megmosott hússzeleteket beleforgatjuk, és olajban kisütjük.
2.) Zsírjában megpárolunk fél kiló megtisztított és felszeletelt gombát.
3.) Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és szép sorban belepakoljuk a hússzeleteket.
4.) A hússzeleteket megrétegezzük a következők szerint: először mindegyikre teszünk 1-1 szelet vékony sonkát, a sonkára a kész gombát, a gombára pedig 1-1 szelet sajtot.
5.) Fél liter tejfölt összekeverünk 2-3 evőkanál reszelt sajttal és a húsokra kenjük. A tepsit alufóliával bevonjuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 35-40 percig sütjük, az utolsó öt percre levesszük róla az alufóliát, hogy szépen megpiruljon a húsok teteje. Párolt rizzsel, savanyúsággal tálaljuk.

Szép és sikeres év van mögöttünk, s ha minden jól megy, a Karácsonyt már Lujziban ünnepelhetjük. E hét péntektől mindketten szabadságon leszünk egészen december negyedikéig, amikor is részletes fényképes beszámolóval és a kantin új, Lujzis receptjeivel jelentkezünk!

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.