Azt terveztem, hogy ha egyszer lesz egy szép otthonunk, veszek néhány egészen egyszerű üvegvázát, egyharmad magasságig megrakom hófehér tengerparti kavicsokkal, és csak ezután teszek bele majd virágot és vizet. Vagy nem is rakok bele virágot, csak vizet. de az is lehet, hogy majd cserepes virágok földjére szórom. Persze terveim megvalósítása - mint oly sokszor - e témában is "úszik", így Apa nagy "örömére" egyre gyűlnek a (lomnak nevezett) kavicsos zacskóim a garázsban.
Pontosabban csak gyűltek, egészen tegnapig, amikoris hirtelen ötlettől vezérelve előszedtem néhány nagyobb példányt, lemostam, kiszárítottam, majd temperával megfestettem őket. Nagyon szépek lettek, azonban legnagyobb bánatomra a gyors száradást követően megfakultak, és felületükről eltűnt a szép vizes csillogás.
Ká persze - aki mindig kiveszi a részét a kézműves programokból - ezúttal is kreatívabbnak bizonyult nálam, és a segítségemre sietett. Azt javasolta, fessek mindenféle vidám, színes mintákat a köveimre, és ha megszáradtak, majd tesz róla, hogy csillogjanak. Mégis mivel, kérdeztem gyanakvóan, mire kamaszos mosollyal a szája szegletében megjegyezte: alufelnilakkal.
Tudod, mire fújd az alufelnilakkodat, morogtam magamban, és a színes köveimet elrejtettem a barbár beavatkozás elől. Ká persze győzködött, hogy nem lesz baja a köveimnek, sőt szépek, fényesek és vízlepergetősek lesznek, de nem hittem neki.
Délután elmentünk a kedvenc hobbiboltomba, hogy lakkot vegyünk. Az eladó hímezett-hámozott egy darabig, majd kibökte, nincs ilyen lakk, mivel mindegyik feloldaná a temperát. Ká kajánul rám vigyorgott, egy puszit nyomott a homlokomra, és halkan a fülembe súgta: alufelnilakk.
Nem tehettem mást, rábíztam a köveket Kára és a hobbicélokra alkalmatlannak és póriasnak ítélt lakkos flakonra, ők pedig dolgozni kezdtek. Oda sem néztem, csak messziről figyeltem Ká arcát arra várva, mikor torzul el a szétfolyó festékek látványától.
Ká azonban peckesen járkált a kövek körül, és széles mosollyal az arcán, büszkén szemlélte munkája gyümölcseit: a kövek életre keltek és sejtelmesen csillogtak!
Ká az összes követ lefújta elölről majd hátulról ... és az eredmény minden képzeletet felülmúlt. A lakk közel 4-5 perc alatt teljesen megszáradt (a bűz is elillant), a festék pedig egyetlen helyen sem folyt meg. A kövek álomszépek lettek! Olyannyira, hogy Ká és én azonnal megállapodtunk abban, hogy további "díszköveket" készítünk. Veszünk majd egy dohányzóasztalt, arra egy afrikai fűtálat, és azon fogjuk szépen elrendezni a színes köveket.
A kantin működése a költözésig szünetel, mivel a nagy rohangálásban szinte sosem vagyunk otthon. Anya azonban nagyon finomakat főz, így hála Istennek mindig van mit enni (és tanulni tőle). Legutóbb különleges finom ebédet Rakott karfiollos muszakát készített. Hozzávalók: kb. 1 kg karfiol, 35 dkg rizs + 7 dl víz, 80 dkg húsból készült jó szaftos pörkölt, kb. 8-10 dkg sütnivaló szalonna, 2 nagyobb paradicsom, kb. fél liter 20%-os tejföl, 1 tojás sárgája, kb. 8-10 dkg sajt, ételízesítő, őrölt bors, 1 teáskanál pirospaprika, kb. 2 evőkanál étolaj, 2-3 evőkanál tej
Elkészítés:
1.) A karfiolt rózsáira szedjük és megmossuk. Egy nagyobb lábasba sós vizet teszünk, és amikor forr, a karfiolt beletesszük. Hozzáadunk 2-3 evőkanál tejet, és lefedjük (úgy, hogy egy kis rés maradjon a fazék és a fedő között). Lassan forraljuk, mert könnyen kifut! Kb. 10-15 perc után elzárjuk a gázt, és leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük a karfiolt.
2.) Egy kisebb (kb. 3 literes) edénybe 2 evőkanál olajat teszünk, felmelegítjük, és megfuttatjuk rajta a rizst. Ezután ráöntjük a 7 dl vizet, megsózzuk, lefedjük, és kb. 10-12 percig főzzük. Ezután elzárjuk a gázt, és bebugyoláljuk 2 konyharuhába a lefedett edényt, hogy a rizs tovább puhuljon az edényben - ezalatt elkészítjük a pörköltet.
3.) Egy 25x35 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy kisebb lábasban pirosra sütjük. A szalonnazsírból a sütőpapírra locsolunk 1-2 evőkanálnyit.
4.) A pörköltet óvatosan összekeverjük a rizzsel, és ha szükséges, ételízesítővel és borssal megszórjuk. A rizses húst egy nagyobb kanállal a tepsibe tesszük, rárakosgatjuk a karikára vágott paradicsomot és a karfiolrózsákat.
5.) A karfiolok tetejére rátesszük a tojássárgával, pirospaprikával és ételízesítővel összekevert tejfölt és ráreszeljük a sajtot. Végül az egészet megszórjuk az apróra sült szalonnakockákkal, és előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük, és forrón fogyasztjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.