Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Megfigyeltem, hogy a legjobb receptek sok esetben kényszerből születnek. Például gyorsan kell valamit összeütni abból, amink van - és a konyhaszekrény tátong az ürességtől. Vagy kedvelünk egy alapanyagot, de nem akarjuk századszor is a megszokott módon elkészíteni, nehogy a család megutálja.

Így vagyok én a szárzellerrel. Sokáig a létezéséről sem hallottam, és már azt is előrelépésnek tartottam, hogy a zellergumót ki tudtam választani a zöldségesnél. (Kisebb koromban rendszeresen előfordult velem, hogy amikor Anya elküldött a közértbe, karalábé helyett zellert vettem, káposzta helyett kelkáposztát, petrezselyem helyett zellerlevelet vagy kaprot, és így tovább.)
Ká anyukájától gyakran kapunk zöldségeket, ugyanis ha jártában keltében friss gombára, paprikára, karfiolra vagy salátára bukkan, sosem felejt el hozni nekünk. Az elmúlt hetekben többször is hozott szárzellert, ami azért is nagy kincs, mert sem a községünkben, sem a munkahelyem környékén található üzletekben nem láttam még.
Harsogóan friss, zöld, illatos zöldség, amelyet sokféleképpen el lehet készíteni. Főztem már belőle sajtkrémes zellerlevest, diós-zelleres halrudakat, de felhasználtam már sajtkrémbe tunkolható rágcsálnivalóként és zöldséglevesek alapjaként is.

Nem akartam ismételni magam, a zeller pedig a hűtőben lapult. Végigfutottam a legkedvesebb szakácskönyveimet, de csalódnom kellett. Semmi igazán ütős receptet nem találtam. Volt ugyan zellerszáras stangli és zelleres saláta, de egyikhez sem volt kedvem. Aztán döntöttem: segítek magamon, hátha az Isten is megsegít. :o)

Így aztán feltaláltam a kapros-kolbászos zellerkrémlevest. :o)))
Hozzávalók: 1 csomag szárzeller, 1 nagyobb hagyma, 25 dkg kolbász, 1 doboz (2 dl) főzőtejszín, 2 csomag tömlős sajt, 1 csomag kapor, só, bors, ételízesítő, erőleves kocka, víz, kevés vaj
Elkészítés:
1.) A hagymát és a szárzellert megmossuk, megtisztítjuk és kockára vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
2.) Kevés vajat olvasztunk egy serpenyőben, rátesszük a kolbászkarikákat, a zellert és a hagymát, és néhány perc alatt megpirítjuk az egészet.
3.) A megpirított zöldségeket és a kolbászkarikákat átöntjük egy leveses fazékba, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Hozzáadunk 2-3 erőleves kockát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ételízesítővel, és kb. 20 perc alatt kis lángon puhára főzzük. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni.

A leves után nagyon finom és mutatós halat sütöttem. Máig nem tudom, mit takar pontosan a "Tilapia" elnevezés, de gyanítom, hogy ez egy bizonyos halfajta lehet. Vagy márkanév? Nem hiszem. (A zacskón az állt, hogy Afrikából származó hal.) Ká vette egy áruházban, mondván, ami kétszer annyiba kerül, mint a hekk, biztos kétszer annyira finom is. :o)
Amúgy ezúttal igaza volt, a hal eszméletlen jól sikerült. Finoman besóztam, egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem mind a 6 szeletet, majd egy kis borsot szórtam rájuk, és benyomtam őket a sütőbe. 20 perc alatt kifehéredtek, a piros közepük pedig barnára sült. Az illatuk már messziről mennyei volt, így nem voltak kétségeim afelől, hogy sikerültek-e vagy sem. Itt és most kijelenthetem, hogy ilyen finom halat még sosem ettem. Nem beszélve arról, hogy a 6 szeletben egyetlen szálkát sem találtunk!

A halhoz vajas-fokhagymás laskagombát sütöttem.
Hozzávalók: kb. 80 dkg laska gomba, 6-7 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, margarin, fehérbor, só, bors
Elkészítés:
1. A laskagombát megtisztítjuk. (Mivel most készítettem életemben először laskagombát, a zöldségesünk útmutatásait követtem. Azt mondta, hogy ezt a gombát nem kell megpucolni, hanem csak le kell vágni a keményebb tönkjeit, és kész. A nagyobb kalapos példányokat esetleg félbevághatjuk.)
2. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban vajat olvasztunk, és rászórjuk a gombát, és 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
3.) Amikor levet eresztett a gomba, rányomjuk a fokhagymákat, megszórjuk sóval, borssal, és a lé nagyrészét elpárologtatjuk.
Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel, és pirítóssal tálaljuk. Magában is finom, és mindenféle sült vagy párolt tengeri halhoz illik.

A nap tanulsága a következő: próbálkozni kötelező! :o) Hisz hol tartana a világ, ha mindig mindenki a másikat majmolná? Jók a bevált szakácskönyvek és a régi családi receptek, de küzdeni és játszani kell. Az ízekkel, a hozzávalókkal és az elkészítési módokkal. Ki tudja, a végén mi lesz belőle?

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.