Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
... süss magadnak! Ezt szoktam mondogatni, ha észreveszem, hogy megint üres a kenyértartónk, és a fagyasztó ládában sincs egy zsemle sem, amit reggelire vagy tízóraira elkészíthetnék magunknak. Régebben ilyenkor beindítottam a kenyérsütő gépet, de mostanában rákaptam arra, hogy a gépet csak kelesztésre és dagasztásra használjam, és a megkelt tésztából apró zsemléket és kifliket süssek.

Az apró péksüteményeket nem csak csodás látványuk miatt szeretem, hanem azért is, mert miután kisültek, rém könnyű a tárolásuk. Egy részüket műanyag, lezárható dobozba teszem, a többit pedig bezacskózom és lefagyasztom, majd kettesével előveszem, amikor szükség van rájuk. Ká-nak tízóraira is ilyen kifliket csomagolok. Kettévágom, megvajazom, majd párizsi, sajt, paprika kerül beléjük, és fóliába csomagolom. Ő pedig mindig azt mondja, hogy sokkal finomabbak ezek a szendvicsek, mint a bolti kifliből vagy kenyérből készült példányok. Már ezért is érdemes nekiállni a sütésnek.:o))

Apa szerint az ő anyukája, Nanó sütött előszeretettel ilyen kis kifliket, mint én. Érdekes, hogy sok olyan ételt, olyan ízeket és recepteket készítek, mint ő, pedig szegényt nagyon ismerhettem, hiszen még óvodás koromban meghalt.

Szezámmagos sós kifli
Hozzávalók: 4,5 dl tej, 2 dkg margarin, 68 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő
A kifli tetejére: felvert tojás, szezámmag
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, majd megdagasztjuk, kelesztjük a tésztát.
2.) A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, háromszögekre vagdaljuk, és minden egyes háromszöget az átfogójánál (azaz a legszélesebb részénél) fogva feltekerjük.
3.) A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük vízzel, megszórjuk szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. A sütési idő lejárta előtt 15 perccel kivesszük a tepsit, és a kifliket megkenjük felvert tojással, majd aranybarnára sütjük.

A kifliket amúgy nem csak reggelire, uzsonnára, vacsorára vagy útravaló szendvicsként kínálhatjuk, hanem nagyon jól esnek főzelékek vagy néhány - kenyeret kívánó - leves mellé. Mostanában előszeretettel főzök főzelékeket, de újabban nem rántással, hanem kefires/tejfölös habarékkal készítem el őket. Ez sosem lesz csomós, és szerintem finomabb is így a főzelék.

Kelkáposzta főzelék
Hozzávalók: 1 kg kelkáposzta, 1 evőkanál olvía olaj, 30 dkg burgonya, köménymag, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1 tejföl vagy kefir, 2-3 evőkanál liszt, pici víz
Elkészítés:
1.) A megmosott, megtisztított, kockákra vágott kelkáposztaleveleket és burgonyákat köménnyel ízesítve annyi forró sós vízbe tesszük, ami épp ellepi. Beleteszünk egy kanál olívát, és takarék lángon puhára főzzük.
2.) Közben elkészítjük a habarékot. Egy bögrében kevés vízzel összekeverjük a lisztet és a pirospaprikát, majd habverővel hozzákeverjük a kefirt/tejfölt is. Hozzámerünk egy keveset a kelkáposztás léből, és simára keverjük. Hozzáadjuk a főzelékhez, belenyomjuk a megpucolt fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, rottyantunk egyet rajta és már kész is. Fasírttal, sült hússal, de magában is kiváló.

A hétvégén azonban a kantin sütemény kínálata is bővült, ráadásul egy olyan finomsággal, amilyet talán még soha életemben nem sütöttem.

Mágnás diós sütemény
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 22 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom
A tésztára: 1 üveg baracklekvár
A tetejére: 20 dkg cukor, 3 tojás, 15 dkg darált dió, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
1.) A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a vajat, cukrot, egész tojást, reszelt citromhéjat és a citromlevet. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, majd kettévágjuk: 2/3 - 1/3 részre.
2.) A nagyobb darabot kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Vastagon megkenjük lekvárral.
3.) Elkészítjük a krémet: a tojássárgát habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot, legvégül pedig a keményre vert tojásfehérje-habot. A krémet óvatosan elsimítjuk a lekváros tésztán.
4.) A maradék tésztából kisujj vastagságú tészta rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a tésztát. A rácsok találkozásaihoz fél diódarabokat tehetünk díszítésképpen. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük a süteményt, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl, és vízbe mártott, nagyon éles késsel felszeleteljük, és tálaljuk.



Mirza kismama naplója >>>

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.