Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Morzsáló (blog)

2008. nov. 19. Karácsonyi ajándék-ötletek - I. rész: Ízesített olajok

Nagyon sok levelet kaptam tőletek, amelyekben arra kértetek, segítsek ötleteket adni, hogy milyen saját készítésű ajándékokkal lephetitek meg szeretteiteket Karácsonykor. Mivel hamarosan Advent van, azt hiszem, lassan nekiláthatunk a meglepetések összeállításának.

Mutatós ajándék!
Mutatós ajándék!

Elsőként az ízesített olajokat javasolnám, mert ezeket igazán nagyon könnyű elkészíteni, nem kerülnek sokba a hozzávalók, és némi ötletes kiegészítővel a legegyszerűbb olajos üvegek is csodaszép, személyes ajándékká válnak. Olívaolajat ma már a legtöbb háziasszony használ, azonban nem árt, ha tudjuk, hogy a megajándékozott kedveli-e a fokhagymát, a sáfrányt, a borsot vagy a csilit. Ellenkező esetben használjunk kevésbé erős ízű fűszereket vagy zöldségeket.

Különleges formájú, hosszúkás üvegeket érdemes egész évben gyűjtögetni, de azért ne essen senki sem kétségbe, ha nem talál otthon semmilyet. Minden nagyobb hobbiboltban, de a hipermarketekben is nagyon szép üvegeket lehet venni, amelyeket aztán kedvünk szerint díszíthetünk. (Ha nagyon kis keretből szeretnénk megoldani az üvegvásárlást, akkor célszerű egészen pici befőttesüvegeket választani.)
Nekem annyiban szerencsém van, hogy nálunk mindig van legalább 3-4 féle pálinka, amit a vendégeink hamar behörpölnek, így a kantin szép, hosszúkás, különleges formájú üvegekben nem szenved hiányt. :-)

Fokhagymás olaj
Fokhagymás olaj

Fokhagymás olaj

Hozzávalók: 2 kisebb (380 ml-es) vagy 4 db (200 ml-es) üveg, 25 db fokhagymagerezd
A díszítéshez: lenvászon, raffia, fagolyók, pici toboz, kis ezüstfenyő ágacska
Elkészítés:
1.) Megtisztítjuk a fokhagymagerezdeket.
2.) Egy lábasba öntjük az olívaolajat, és takarék lángon, lassan felmelegítjük. Beletesszük az olajba a fokhagymagerezdeket, és állandó kevergetés mellett 20-25 percig sütjük őket. (Addigra a fokhagymagerezdek is megpuhulnak).
3.) Eztán elzárjuk a gázt, és az olajat a fokhagymával együtt hagyjuk kihűlni.
4.) Fém szűrőkanállal kiszedegetjük a fokhagymákat, majd az ízes fokhagymaolajat tiszta üveg(ek)be öntjük. Az üveget jól záró dugóval légmentesen lezárjuk.
5.) Durva lenvászonból kivágunk egy pohár segítségével egy kört, és raffiával az üveg tetejére kötjük. Apró tobozzal, fagolyókkal, kis fenyőággal díszíthetjük.
Salátákra, pizzára, halakra, sült zöldségekre kitűnően használható.
Fontos! Az olajat 2 héten belül használjuk fel!

Sáfrányos olaj
Sáfrányos olaj

Arany színű sáfrányos olaj

Hozzávalók: 1 (250 ml-es) üveg, 1 nagy csipet sáfránylevél, 250 ml olívaolaj
(A 2 dl-es töményes üvegek kiválóan alkalmasak e célra, csak parafadugót kell venni hozzá. És valakibe beleitatni a tömény szeszt. :-)))
A díszítéshez: kis csipkedarab vagy madeira, napsárga vagy narancssárga selyemszalag, eseteg (ha van) horgolt pántlika
Elkészítés:
1.) A sáfrányleveleket tegyük egy tiszta üvegbe, majd öntsük rá az olívaolajat, és szorosan zárjuk le parafadugóval.
2.) Két hétig minden nap finoman rázzuk fel az olajat, és hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
3.) A csipkéből vágjunk ki egy kör alakú darabot, és a selyemszalaggal kössük az üveg nyakára. Nagyon szépen kiemeli majd a sáfrányos olaj aranyló színét.

Csilis-fokhagymás fűszerolaj
Csilis-fokhagymás fűszerolaj

Csilis-fokhagymás fűszerolaj

Hozzávalók: 1 db (500 ml-es) üveg, 450 ml szűz olívaolaj, 1 kis zöld csili, 5 kis piros csili, fokhagyma (tetszés szerint), egész bors, kakukkfű
A díszítéshez: fehér vászon, raffia, szárított paprika
Elkészítés:
1.) Az üveget megtöltjük az olívaolajjal, majd beletesszük a karikára vágott csilit. Beleszórjuk a borsot, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a kakukkfüvet.
2.) Szorosan lezárjuk az üveget egy parafadugóval, és 2 hétig hagyjuk összeérni az ízeket. Időnként finoman rázzuk össze az üvegben lévő olajat!
Fehér lenvászonnal, raffiára kötött szárított paprikával díszíthetjük.
Fontos! Felnyitás után 2 héten belül használjuk fel!

-------------------------------------------------------------------------------------

Babahírek :-)

Dorka tegnap volt 4 hónapos. Mostanában úgy hívjuk: A Kis Eszkimó, ugyanis napi 5 órát a szabadban alszik. Délelőttönként 3 órát, és délutánonként 2 órát vagyunk kint vele a friss levegőn, amitől a kisasszony szép, pirospozsgás, és kiegyensúlyozott. A betegségek - Hála Istennek - eddig elkerültek, a doktornéni szerint a finom levegőn való altatásnak köszönhetően. Persze a Pici sosem fázik: rétegesen felöltöztetjük, majd meleg sálat, vastag téli füles sapkát és egy kapucnis overált húzunk rá, így tesszük a mózeskosarába, amelyet egy szintén téli, szőrmés bundazsákkal bélelünk ki. Gyakran ellenőrzöm a Kis Eszkimó testhőmérsékletét, de mindig mindenhol egységes melegben van, és boldogan szunyókál. Ráadásul - mivel ő cumikedvelő és használó - az orrán át veszi a levegőt, így a torokfájással sincs dolgunk.

Mindenkinek nagyon szép, szeretetteljes ünnepi készülődést kívánunk, és a mai naplóbejegyzést a Kis Eszkimó fotójával zárjuk. :-)))

Dorka, a kis eszkimó
Dorka, a kis eszkimó

Morzsáló fórum >>>

A Morzsáló korábbi részeiből itt olvashatsz >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.