Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Ahogy beköszöntött a jó idő, a kantin is egyre szívesebben készít újdonsült fogásokat, főként olyanokat, amelyekkel a családot a kertben lehet megkínálni. Mert bizony, amióta ilyen szép, napsütéses idő van, szinte minden időnket odakint töltjük, a szabadban.

A somlói galuskát mindenki szereti a családban, de még sosem készítettem, mert nem volt kedvem piskótát sütni, amelyről az a hír járja, hogy ritkán lesz olyan magas, mint ahogy a szakácskönyvekben kinéz. Nos, találtam egy remek receptet, ami pofonegyszerű, nem is időigényes, a végeredmény pedig magáért beszél. :-)

Somlói galuska

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás szétválasztva, 9 evőkanál cukor, 9 púpozott evőkanál liszt, fél csomag sütőpor, 6 evőkanál víz
Hozzávalók a csokoládé öntethez: 5 evőkanál liszt, 5 evőkanál kakaó, 15 evőkanál cukor, 1,5 liter víz, másfél dl rum, 20 dkg dió (apróra törve), 15 dkg mazsola
A díszítéshez: tejszín
Elkészítés:
1.) Elkészítjük a piskótát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat, a 9 evőkanál cukrot és a 6 evőkanál vizet habosra keverjük egy tálban. Egy másik tálban egy csipet cukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. A fehérjét könnyedén belekeverjük a sárgájába. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd óvatosan a masszához adjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük. Rácsra tesszük kihűlni.
2.) Elkészítjük a csokoládé öntetet: kevés vízzel elkeverjük a kakaót, a cukrot és a lisztet, majd hozzáöntjük a többi vizet, és lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik. (Ha híg lenne, liszttel sűrűsíthetjük, ha híg, vízzel lazíthatjuk fel.) Várjunk egy kicsit, amíg kihűl, majd keverjük bele a rumot.
3.) Leforrázzuk a mazsolát, és egy kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük. A piskótát felkockázzuk. Előveszünk egy mély tálat, és csokoládé öntetet teszünk az aljára, rászórunk piskótát, mazsolát, diót, majd megint öntet, piskóta, mazsola, dió jön - egészen addig, amíg minden hozzávaló elfogy. A tálat tálaláskor tejszínhabbal díszíhetjük - vagy mindenki vesz magának a tányérjára. :-)

Somlói galuska
Somlói galuska


Somlói galuska
Somlói galuska

A kockás torta Ká anyukájától, Évától származik, aki újabban nagyon belelendült a sütés-főzésbe, és mindig valami újdonsággal rukkol elő. Ez a torta azért különösen jó, mert nagyon krémes és puha, ami szerintem gesztenyetortáknál ritkaság.

Kockás torta

Hozzávalók: 4 csomag gesztenyemassza, 0,5 liter habtejszín, 1 doboz babapiskóta, 2 evőkanál kristálycukor, 5 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A gesztenyemasszát és a 0,5 liter folyékony habtejszínt összekeverjük, sűrű krémet kapunk. Egy jénai aljára vastagon krémet teszünk, majd 1 sor babapiskótát vízszintesen lerakva, majd újabb krém jön, és aztán a piskótákat függőlegesen rakjuk le. Ezt addig folytatjuk, amíg van anyagunk. Lefedjük, és 24 órára a hűtőbe tesszük.
2.) Másnap vizes késsel elválasztjuk a jénai falától, majd tálra borítjuk a tortát. A tetejét kissé megigazítjuk, majd 2 evanál kristálycukrot 2 evőkanál vízzel hólyagosra keverünk a tűzön. 2 evőkanál kakót teszünk bele, majd lehúzzuk a tűzről. 5 dkg vajat simára keverünk benne. Amikor kihűlt, a torta tetejére kenjük. 24 órára a hűtőbe tesszük.

Kockás torta
Kockás torta

Azért szeretek muffint sütni, mert kiadós, mutatós, finom aprósütemény, ami percek alatt összeállítható. Általában édeseket sütök, mert amikor egyszer rozmaringos muffinokat sütöttem, apa azt mondta, "furcsán hurka-ízű ez a sütemény", és ez annyira elvette a kedvem a sós muffinoktól, hogy azóta sem próbálkoztam hasonló verzióval. Egészen mostanáig.

Fetasajtos muffin

Hozzávalók: 2 bögre liszt, 3 teáskanál sütőpor, 50 g vaj, 1 tojás, 100 g feta sajt, 1 bögre tej, 1 tesákanál rozmaring, (ha szeretjük: fél bögre felaprított olajbogyó)
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat egy mély edényben robotgéppel simára keverjük, majd muffinpapírral bélelt sütőbe kanalazzuk. Előmelegített sütőben, kb. 190 fokon, 25 perc alatt készre sütjük. Sajttal tálaljuk.

Fetás muffinok
Fetás muffinok

(Ne kérdezzétek meg, miért vannak a muffinok Marry Christmas feliratú tálon... ez a legnagyobb és legszebb lapos tálam... hát ezért. :-))

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.