Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Morzsáló (blog)

2009. július 6. Erdei gyümölcsleves és fogzás

Dorkának beindultak a hátsó őrlőfogai, és belázasodott az indulás előtti reggelen. A gyerekorvostól kaptunk lázcsillapító szirupot, ami a fogzást is könnyíti, plusz egy ínypuhító krémet, de így is időbe telt, míg jobban lett a kicsi. Közérzetére való tekintettel lemondtuk a nyaralást, és áttetettük a foglalásunkat (mivel törölni nem lehetett), szeptember végére.

Mint utólag kiderült, jól döntöttünk, mivel a láz / hőemelkedés makacsnak bizonyult, és napokba telt, mire elmúlt. Ráadásul időközben a kicsi torka is begyulladt, a bőre pedig tiszta piros pötty lett. Persze, a gyerekorvosunk minden nap jött, és megnyugtatott minket, hogy bár nagyon csúnyán néz ki Dorka bőre és kellőképpen rossz is a közérzete, mindez csak a fogától van, és hamar el fog múlni.

Dorka lába ilyen pettyes lett...
Dorka lába ilyen pettyes lett...

Szerencsére igaza lett, és mára teljesen jól van. A fogacskák előbukkantak, a pöttyök teljesen elmúltak, a kicsi kedve pedig tökéletes. Csodásan eszik, iszik, alszik és egész nap játszik. :-)

Dorka - immáron vidáman :-)
Dorka - immáron vidáman :-)

Azért a történetnek a tapasztalaton kívül van egy tanulsága, amit még a Léghajó programban tanultunk a többi kezdő szülővel: a kisbabákon / gyerekeken lévő kiütéseket mindig meg kell mutatni az orvosunknak! De van egy módszer, amivel azért (amíg kiér a gyerekorvos), megnyugtathatjuk magunkat: egy vizes poharat kell a kiütésekre nyomni finoman. Ha azok elhalványulnak, nincs komoly gond, a pöttyök hamar elmúlnak!

Egy pillanatig sem bántuk meg, hogy elnapoltuk az utazást. Dorkának olyan rossz volt a közérzete, hogy nem érezte volna jól magát a nyaralóhelyen, a gyerekek közt sem. Az első 3 nap se vízbe, se napra nem vihettük volna az állandó hőemelkedése miatt, és éjjel sem tudtunk volna aludni egy percet sem. Ráadásul a kiütései miatt azt hiszem, sok szülő frászt kapott volna ijedtében.
Most viszont, hogy a kicsi jól van, és már úgyis szabadságot vettünk ki az egész hétre, a maradék 3 napra leutazunk Földvárra, egy kis panzióba. Igaz, esőt és hideget mondtak a hétre, de nem baj, a Balaton mindig szép, és biztos vagyok benne, hogy csodásan fogjuk magunkat érezni.

Na, de most jöjjön egy kis gasztronómia! Újfajta levest csináltam a hétvégén, ami nagyon jól esett mindkettőnknek a rekkenő hőségben. Ezen kívül - szégyen vagy sem - nem főztem semmit. Még Dorka fogzása előtti napon vendégeink voltak, nekik készítettem egy nagy sajttálat 6 féle belga és dán sajtból, és egy nagy adag tejszínes pulykát spagettivel, ezt ettük napokon át. És persze, jégkrémet. :-)))

Erdei gyümölcskrém leves

Hozzávalók: 450 gramm szeder, 10 dkg málna, 10 dkg áfonya, 5 dl 100%-os vegyes gyümölcslé, 5 dl erdei gyümölcs ízű joghurt, 5-6 evőkanál méz, ízlés szerint porcukor
A díszítéshez: mentalevél, szeder, málna, joghurt
Elkészítés:
1.) Néhány szerm gyümölcsöt félreteszünk díszítéshez.
2.) A többi gyümölcsöt egy mély tálba tesszük, ráöntjük a gyümölcslevet és a joghurtot és egy botturmix segítségével krémesre turmixoljuk. Mézzel, porcukorral ízesítjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
3.) Tálaláskor joghurttal bepöttyözzük, mentalevelekkel és gyümölccsel díszítjük.

Erdei gyümölcskrém leves
Erdei gyümölcskrém leves

A sajttálakhoz nagyon nagy kedvet kaptunk mindketten, mivel nagyon mutatósak, ízletesek, és gyorsan, könnyen elkészíthetők. Mindössze egy jégsalátára, néhány paradicsomra, olajbogyóra és 4-5 féle sajtra van szükség. A megmosott salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és a sajtokat felkockázva rátesszük. Ezen a képen nem koktélparadicsomot és olajbogyót használtunk, de így is nagyon szép lett. A végén, ha minden a tálon van, az egészet őrölt borssal megszórjuk, és egy kis bordó tökmagolajjal meglocsoljuk. Nagyon finom, és a bor is remekül csúszik hozzá. Fokhagymás bagettet és parasztkenyeret kínáljunk hozzá!

Sajttál - ahogy mi szeretjük
Sajttál - ahogy mi szeretjük

Legközelebb Földvárról jelentkezünk! Addig is mindenkinek kellemes nyarat és sok pihenést kívánunk sok szeretettel!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.