Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Dorkának beindultak a hátsó őrlőfogai, és belázasodott az indulás előtti reggelen. A gyerekorvostól kaptunk lázcsillapító szirupot, ami a fogzást is könnyíti, plusz egy ínypuhító krémet, de így is időbe telt, míg jobban lett a kicsi. Közérzetére való tekintettel lemondtuk a nyaralást, és áttetettük a foglalásunkat (mivel törölni nem lehetett), szeptember végére.

Mint utólag kiderült, jól döntöttünk, mivel a láz / hőemelkedés makacsnak bizonyult, és napokba telt, mire elmúlt. Ráadásul időközben a kicsi torka is begyulladt, a bőre pedig tiszta piros pötty lett. Persze, a gyerekorvosunk minden nap jött, és megnyugtatott minket, hogy bár nagyon csúnyán néz ki Dorka bőre és kellőképpen rossz is a közérzete, mindez csak a fogától van, és hamar el fog múlni.

Dorka lába ilyen pettyes lett...
Dorka lába ilyen pettyes lett...

Szerencsére igaza lett, és mára teljesen jól van. A fogacskák előbukkantak, a pöttyök teljesen elmúltak, a kicsi kedve pedig tökéletes. Csodásan eszik, iszik, alszik és egész nap játszik. :-)

Dorka - immáron vidáman :-)
Dorka - immáron vidáman :-)

Azért a történetnek a tapasztalaton kívül van egy tanulsága, amit még a Léghajó programban tanultunk a többi kezdő szülővel: a kisbabákon / gyerekeken lévő kiütéseket mindig meg kell mutatni az orvosunknak! De van egy módszer, amivel azért (amíg kiér a gyerekorvos), megnyugtathatjuk magunkat: egy vizes poharat kell a kiütésekre nyomni finoman. Ha azok elhalványulnak, nincs komoly gond, a pöttyök hamar elmúlnak!

Egy pillanatig sem bántuk meg, hogy elnapoltuk az utazást. Dorkának olyan rossz volt a közérzete, hogy nem érezte volna jól magát a nyaralóhelyen, a gyerekek közt sem. Az első 3 nap se vízbe, se napra nem vihettük volna az állandó hőemelkedése miatt, és éjjel sem tudtunk volna aludni egy percet sem. Ráadásul a kiütései miatt azt hiszem, sok szülő frászt kapott volna ijedtében.
Most viszont, hogy a kicsi jól van, és már úgyis szabadságot vettünk ki az egész hétre, a maradék 3 napra leutazunk Földvárra, egy kis panzióba. Igaz, esőt és hideget mondtak a hétre, de nem baj, a Balaton mindig szép, és biztos vagyok benne, hogy csodásan fogjuk magunkat érezni.

Na, de most jöjjön egy kis gasztronómia! Újfajta levest csináltam a hétvégén, ami nagyon jól esett mindkettőnknek a rekkenő hőségben. Ezen kívül - szégyen vagy sem - nem főztem semmit. Még Dorka fogzása előtti napon vendégeink voltak, nekik készítettem egy nagy sajttálat 6 féle belga és dán sajtból, és egy nagy adag tejszínes pulykát spagettivel, ezt ettük napokon át. És persze, jégkrémet. :-)))

Erdei gyümölcskrém leves

Hozzávalók: 450 gramm szeder, 10 dkg málna, 10 dkg áfonya, 5 dl 100%-os vegyes gyümölcslé, 5 dl erdei gyümölcs ízű joghurt, 5-6 evőkanál méz, ízlés szerint porcukor
A díszítéshez: mentalevél, szeder, málna, joghurt
Elkészítés:
1.) Néhány szerm gyümölcsöt félreteszünk díszítéshez.
2.) A többi gyümölcsöt egy mély tálba tesszük, ráöntjük a gyümölcslevet és a joghurtot és egy botturmix segítségével krémesre turmixoljuk. Mézzel, porcukorral ízesítjük, és tálalásig a hűtőbe tesszük.
3.) Tálaláskor joghurttal bepöttyözzük, mentalevelekkel és gyümölccsel díszítjük.

Erdei gyümölcskrém leves
Erdei gyümölcskrém leves

A sajttálakhoz nagyon nagy kedvet kaptunk mindketten, mivel nagyon mutatósak, ízletesek, és gyorsan, könnyen elkészíthetők. Mindössze egy jégsalátára, néhány paradicsomra, olajbogyóra és 4-5 féle sajtra van szükség. A megmosott salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és a sajtokat felkockázva rátesszük. Ezen a képen nem koktélparadicsomot és olajbogyót használtunk, de így is nagyon szép lett. A végén, ha minden a tálon van, az egészet őrölt borssal megszórjuk, és egy kis bordó tökmagolajjal meglocsoljuk. Nagyon finom, és a bor is remekül csúszik hozzá. Fokhagymás bagettet és parasztkenyeret kínáljunk hozzá!

Sajttál - ahogy mi szeretjük
Sajttál - ahogy mi szeretjük

Legközelebb Földvárról jelentkezünk! Addig is mindenkinek kellemes nyarat és sok pihenést kívánunk sok szeretettel!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.