Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krisztusi korba lépett a férjem, ezért kétnapos fiestát tartottunk a hétvégén. Orosz krémtortát készítettem, kacsát sütöttem, és dinnyehéjban szervíroztam a sárgadinnye krémlevesemet. Az idő is nekünk dolgozott, és minden barátunk, családtagunk eljött, hogy felköszöntse Ká-t.

Az ünnepséget szombat reggel kezdtük. Dorka és én énekszóval köszöntöttük fel Ká-t, majd odaadtuk neki az ajándékait. Eztán megreggeliztünk, majd autóba ültünk, és elindultunk a meglepetés program felé... Ká ugyanis nem tudta, mi az úticél. :D
Még hetekkel korábban kinéztem magunknak egy remek vízi parkot, ahol még sosem jártunk, és ahol rengeteg élményfürdő, hullámfürdő, pezsgőfürdő, babamedence és mindenféle izgalmas program várja a fürdőzni vágyókat. (A belépő árát azért rendesen megkérik, de egy ilyen szép napon nem szabad ezen zsobrákolni - ráadásul tényleg nagyon szép odabent minden, és nagy a tisztaság.)
Amint átöltöztünk, azonnal a babamedence felé vettük az irányt, ahol Umberto Jr. és Dorka összeszokott párosként szállt a vízre. Mi csak lábszárközépig mehettünk utánuk, ugyanis a kicsik medencéjébe tilos a szülőknek beleülni, belefeküdni. Mindezt olyan komolyan veszik, hogy az életmentők nonstop a medence körül járnak, és barátságosan rásípolnak a feledékeny anyukákra és apukákra. :-)

Dorka és Umberto Jr. a hullámfürdőben
Dorka és Umberto Jr. a hullámfürdőben

Ká legnagyobb élménye - azt hiszem -, a szörfözéshez kötődik, amit életében először, ingyen, itt próbálhatott ki. Három-négy bevállalós társával együtt küzdöttek a deszkáikkal az ádáz habokban, és bár egyszer sem tudtak felállni, mégis kitűnően szórakoztak. A hullámoknak olyan erejük volt, hogy amikor a fiúk leestek a deszkáról, úgy vágódtak a medence hátsó, kipárnázott falához, mint a könnyű tollpihék. Hogy nem annak érezték magukat, arról a kivörösödött bőrük és lehorzsolt térdük tanúskodott. No és a szemük. Az erős sodrástól ugyanis mindnek vérben forgott a szeme. Ká is úgy nézett ki, mint Drakula. Persze, ezek hősi sérülések, ami az ifjak büszkesége. :-)))

A szörfözés után kipróbáltuk a sodró-folyosót: Dorka ment elöl Umbertóval, én rákapaszkodva, Ká pedig rám csimpaszkodva, így egymás mögött kígyóztunk körbe-körbe. Dorka olyan hangosan kacagott, hogy mindenki minket nézett.:-))) Aztán kipróbáltuk a hullámfürdőt is, és a pezsgőfürdőt is, szuper volt mindegyik. Utoljára talán 14 éves koromban voltam ilyen fürdőben, még apáékkal, a Gellértben. Nem is emlékeztem, hogy ez ennyire jó móka.
Délután 4-ig maradtunk, addigra mindannyian kimerültünk, ezért összepakoltunk, és hazaindultunk. Valami baleset volt az autópályán, így az 1 órás út 2 órásra nyúlt, de nem bántam, mert a kicsi legalább kialudta magát a kocsiban.

Az ünneplés másnap, otthon folytatódott. A menüt Ká választotta magának. Korábban majdnem mindig máktortát kért, de most a házi orosz krémtora mellett döntött. Kicsit cidriztem a feladattól, mert nem sok piskótát sütöttem eddig, de végül sikerült. :-)

Sárgadinnye krémleves

Hozzávalók: 2 nagyobb sárgadinnye, 3-4 dl vegyes rostos gyümölcslé, 5 dl sárgabarack joghurt, 1 kis doboz málna, a díszítéshez: tejszínhab
Elkészítés:
1.) A dinnyéket félbevágjuk, kör alakú vájóval gömböket vájunk ki a húsából úgy, hogy végül csak a dinnye héja maradjon. A dinnyebelet egy külön edénybe tesszük. Ügyesebbek eleve cakkosra vághatják a dinnye peremét, úgy még szebb lesz.
2.) A dinnyebelekhez adjuk a gyümölcslevet, a joghurtot, és a málnát, majd botturmix segítségével krémesre keverjük az egészet.
3.) A levest hűtőbe tesszük tálalásig, majd a dinnyehéjakba merjük, tejszínhabbal, eperrel, citromfű levelekkel díszítjük.

Sárgadinnye krémleves
Sárgadinnye krémleves

Kacsasült

Hozzávalók: 6 db kacsacomb, 1 alma, 4 vöröshagyma, fokhagyma, rozmaring, só, bors, szárnyas fűszer
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, és egy kuktába tesszük. Szárnyas fűszerrel, rozmaringgal, sóval, borssal fűszerezzük, melléteszünk 2 megtisztított, négybe vágott vöröshagymát, és ráöntünk 2 nagy pohár vizet. Lezárjuk a kuktát, és ha elkezd sisteregni, takaréklángon 30 percig főzzük. Ha lejárt az idő, a kuktát a mosogatóba tesszük, hideg vizet engedünk rá, és ha kiment belőle a forró gőz, levesszük a tetejét.
2.) Kivesszük a kacsacombokat a kuktából és egy kiolajozott tepsibe tesszük. Mellérakunk egy négybe vágott almát, 2 megtisztított és négybe vágott vöröshagymát, és néhány fokhagymagerezdet. A kuktában maradt lével bőségesen meglocsoljuk, még egy kis fűszert szórunk a húsra, majd ezüstpapírral lefedjük a tepsit, és betesszük a sütőbe. 200 fokon kb. 40 percig sütjük, majd leszedjük az ezüstpapírt, és még 30 percig sütjük, egészen addig, amíg a hús teteje piros lesz. Közben a pecsenyelével locsolgatjuk. Párolt lilakáposztával, sült krumplival tálaljuk. (A hagymás tört krumpli is nagyon finom hozzá, de van, aki csuszatésztával szereti.)

Kacsasült a tepsiben
Kacsasült a tepsiben


Kacsasült lilakáposztával és sült krumplival
Kacsasült lilakáposztával és sült krumplival

Orosz krémtorta

Hozzávalók a piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez: 1 vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál rumaroma vagy 0,5 dl rum, 10 dkg mazsola, 4 dl tejszín, habfixáló, 1 evőkanál zselatin
A díszítéshez: tejszínhab, csokoládédrazsé
Elkészítés:
1. ) Nekilátunk a piskótának: A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval konyhai robotgéppel keményre verjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, majd a tojássárgákat, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra, és kibélelünk egy tortaformát sütőpapírral. Beleöntjük a tésztát, és kb. 50 perc alatt készre sütjük a piskótát. Sütés közben nem nyitogatjuk a sütőt, mert összeesik a tészta! Ha megsült, résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját, majd szélesre tárjuk, és csak akkor vesszük ki a tésztát, ha a sütő már kihűlt.
2.) Elkészítjük a krémet: A vaníliás pudingport a tejjel és a cukorral sűrűre főzzük. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a rumot és a mazsolát. Félretesszük, hogy kicsit lehűljön. A zselatint 1 dl vízzel összekeverjük és felmelegítjük (nem forraljuk!), majd félretesszük, hogy lehűljön. A tejszínt a porcukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a habfixálót is. Ha a zselatin kellőképpen lehűlt, belekeverjük a felvert tejszínhabba, majd hozzáadjuk a vaníliás krémet is.
3.) A piskótalapot 2 vagy 3 részbe vágjuk. (Nekem most csak kettőbe sikerült.) Az elsőt egy lapos tálra fektetjük, és megkenjük a krém 1/3 részével. Rátesszük a második tésztalapot, és azt is megkenjük a krém 1/3 részével, majd ráborítjuk a torta tetejét, és az egész tortát bevonjuk a maradék krémmel.
4.) A tortát egy éjszakára (de legalább 1 órára) hűtőbe tesszük, majd felvert tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Orosz krémtorta - 33 gyertyaszállal
Orosz krémtorta - 33 gyertyaszállal


Orosz krémtorta szelet
Orosz krémtorta szelet

Ká-nak két tortája volt, mert kapott egy helyi nevezetességet is, egy Andrész tortát, ami belül tiszta csoki és marcipán. Rajta Tigris ült, Kanga és Zsebi baba. Szimbolikusan. :D

Tigris, Kanga és Zsebi baba
Tigris, Kanga és Zsebi baba

A mai blogbejegyzést a levendula fotóinkkal zárom. A kertünkben ugyanis három féle levendula nyílik: halványrózsaszín, halvány lila és egy egész erős színű lila. Utóbbiról készítettem csak fotókat, de mindegyikből szedtünk egy csomót: apa vágta őket, én pedig összekötöztem a szárukat és a szekrényekbe lógattam a csokrokat. Végül a fürdőszobába és a konyhába is került egy-egy vázányi virág, a házunk pedig a finom levendulaillattól egy pillanat alatt mesebeli birodalommá vált...:-)

Ez a levendula épp a házunk előtt nyílik - gyönyörű, igaz?
Ez a levendula épp a házunk előtt nyílik - gyönyörű, igaz?


Levendulacsokor a konyhában
Levendulacsokor a konyhában


... és a fürdőben :-)
... és a fürdőben :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.