Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A múlt héten táborban voltunk hármasban. Babaúszó táborban. A programot még ősszel néztük ki, amikor Dorka még nagyon pici volt, de a barátaink, kollégáink annyira dicsérték a babaúszást, hogy mi is kedvet kaptunk egy kis családi pancsolásra.

Dorka a víz alatt
Dorka a víz alatt

Korábban már sokat olvastunk a babaúszásról, és sok élménybeszámolót is hallottunk pro és kontra. Az ellenzők tábora a fülgyulladás veszélye, illetve az uszodában könnyen elkapható betegségek miatt ellenezte a programot, a támogatók viszont a játékos foglalkozás, a babatársaság és a mozgáskultúra fejlődése mellett tette le a voksát. Megkérdeztük a gyerekorvosunkat is, mi a véleménye, mire azt mondta, amelyik babának érzékeny a füle, az otthoni fürdéstől is begyulladhat, akinek meg nem az, semmi baja nem lesz az uszodától. Megfázni pedig akárhol lehet, akárcsak bacilusokat összeszedni. Így aztán bátran nekivágtunk a tábornak. :-)

Már az első órán látszott, hogy Dorka jól fogja itt magát érezni, hiszen amint meglátta a kis "úszótársait", fülig szaladt a szája. Még sosem látott más kisbabát magán kívül (kivéve Szabi és Petra kisebbik lányát, Bodzát), valamint a saját tükörképét, így egészen izgatott lett, amint látta, hogy az apukák-anyukák karján ülve egyre-másra érkeznek a 6-7-8 hónapos babák az órára.

A babaúszás résztvevői
A babaúszás résztvevői

Nagyon helyesek voltak az apukák, zömmel ők vettek részt az órán, míg mi, anyukák, a medence széléről fotóztunk, videóztunk, és integettünk a kis úszóknak. Dorkát a "Brekeke" nevű kezdő csoportba osztották be, mivel ez volt az első alkalom, hogy "nagy vízzel" találkozott. Kati, az oktató minden kicsit egyesével üdvözölt, majd az egész csapat, gyerekdalokat énekelve, lassan elindult a vízben. A szülők a babákat ütemesen ringatták a vízben, a babák pedig mosolyogtak.

Zsipp-zsupp, kenderzsupp...
Zsipp-zsupp, kenderzsupp...

Kati megmutatta a legfontosabb fogásokat, hogy tudjuk, hogyan kell hason és háton tartani a babákat, hogy biztonságban érezzék magukat, és ügyesen felkeküdjenek a vízre. A csöppségek pedig úgy úszkáltak, mintha egyenesen vízbe születtek volna.

Víz fölött - Katival
Víz fölött - Katival

A medence szélére aranyszínű lapok voltak állítva - temérdek játék társaságában -, amelyhez Kati és a szülők odaúsztatták a babákat. A kicsik "felkönyököltek" a párkányra, épp az arany lapokkal szemben, a szülők pedig vízzel locsolták le a csillogó felületüket, amelyek egyszeriben tükörré változtak. A kicsit csodálkozva figyelték magukat bennük.

Az aranytáblák előtt - Katival
Az aranytáblák előtt - Katival

Rengeteg móka, és érdekes feladat követte egymást, míg a babák szépen megtanultak merülni, és víz alatt úszni is, anélkül, hogy vizet nyeltek volna. Kati, a merülések előtt minden kicsit egy játék-locsolókannával meglocsolt (az Ess, eső, ess című nótára), mire mindegyik automatikusan becsukta a száját. A merülések során ugyanezt tették, ez a fotókon látszik leginkább. A nagyobbak még játszani is tudtak a víz alatt, labdáztak, karikákon úsztak át (nevetve!) sőt, megfogták, megpuszilták egymást! (bár ezekről is rengeteg képem van, nem teszem fel, mert nem tudom, mit szólna a többi szülő, de akit érdekel, az itt megnézheti.) Plusz fotók a babaúszásról >>>

Víz alatt - apával
Víz alatt - apával

Az óra végeztével a kicsik egymáshoz "úsztak" a szüleikkel, hogy levezetésképpen játsszanak egy kicsit. Mire kiértünk a partra, és átöltöztünk, Dorka már farkaséhes volt, akárcsak a többiek. :-)) Hiába, az úszás - még ha ily csöpp testtel is -, roppant kimerítő dolog. Anyukámtól kaptunk egy nyuszifüles overált, amibe Dorka most nőtt bele, és amiben szemmel láthatóan nagyon jól érzi magát. :-))

Úszás után - Nyúlruhában
Úszás után - Nyúlruhában

Összességében remek hetet és szívmelengető élményeket tudhatunk magunk mögött. Rengetek kisbabával (és szülővel) ismerkedtünk meg, és nagyon jól éreztük magunkat. Azóta hazajöttünk, és bár konkrétan a mi lakóhelyünkön nincs ilyen lehetőség, keresni fogok olyan uszodát, ahol van babamedence, illetve akad ilyen foglalkozás.

Remélem, mindenkinek tetszett a babaúszós beszámolónk. Receptekkel néhány nap múlva jövünk! Ízelítőül: lesz gombás gnocchi, lecsós pulykaragu, mozzarellás szűzérme és málnás túróhab. (valamint hajtogatott vajas zsemle, ha megtalálom a fotóhoz tartozó receptet...)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.