Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mákos guba  recept
Mákos guba
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Családunk minden tagja nagy túró és tejtermék-rajongó, így a túrós sütiknek mindig jó fogadtatása van. Konyhai pályafutásomat évekkel ezelőtt a Mindmegettén található Lusta túrós című recepttel kezdtem, fergeteges sikerrel, így azóta is szívesen fogok bele minden olyan édességbe, amihez túró kell.

Legutóbb pedig sikerült megsütnöm az eddigi legmutatósabb és talán legszebb túrós süteményemet, amit most büszkén megosztok veletek. Nagy munka, és izomlázat kap az ember, mire a másfél kiló túrót kikeveri az ember, de megéri a fáradtságot, mert nagyon finom!

Túrós-morzsás sütemény körtével

Hozzávalók a tésztához: 1 csomag szárított (vagy fél kocka friss) élesztő, 90 ml langyos tej, 30 g vaj, 40 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, + vaj a tepsi kikenéshez, + liszt a nyújtáshoz
Hozzávalók a töltelékhez: 20 dkg vaj, 1,5 kg sovány túró, 6 tojás, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 30 dkg cukor, 4-5 szép sárga édes körte
Hozzávalók a morzsához: 25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 12 dkg vaj
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. (Kenyérsütő gépben is meg lehet keleszteni, de figyelni kell a dagasztásnál, és egy kis plusz tejjel segíteni a keverőlapátnak, hogy összeálljon a tészta. Így szépen megkel, cserében nyújtásnál jól meg kell majd lisztezni, hogy ne ragadjon! Ezzel a módszerrel is hibátlan lesz a tészta.)
2.) A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, és hagyjuk hűlni. A túrót összekeverjük a tojássárgájával, a 15 dkg cukorral és a pudingporral. Hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat és a citrom levét. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a túróhoz keverjük.
3.) A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd átemeljük egy kivajazott, peremes tepsibe. (4 kéz kell hozzá! vagy eleve a tepsiben kell kinyújtani a tésztát. :-))
4.) Rákanalazzuk és elsimíjuk a túrós tölteléket.
5.) Megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk a körtét, majd a túró tetejére sorakoztatjuk. A süteményt előmelegített sütőbe tesszük, és 175-180 fokon 30 percig sütjük.
6.) A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk. Kivesszük a sütőből a süteményt, a morzsát a körték tetejére szórjuk, és visszatesszük a sütőbe, majd további 20-25 percig sütjük.
(A túrómasszába mazsolát is tehetünk.)
Egy hasznos tipp: ne szeleteljük fel forrón a süteményt, inkább hagyjuk kihűlni, akkor szépen egyben marad a túró. Borzasztó nagy adag lesz belőle, nagy társaságnak érdemes elkészíteni. Ha csak magunknak sütjük, az sem baj, másnapra lesz csak igazán finom. :-)

Túrós-morzsás sütemény körtével
Túrós-morzsás sütemény körtével

Kedvenc túrós receptjeim:

Ananászos-túrós rétes (Norbis) >>>

Bagolyszemes túrós >>>

Barackos túródesszert >>>

Epres túrótorta >>>

Reszelt kakaós-túrós >>>

A túrós sütin túl két nagyon finom levest is főztem, Dorkának kiváltképp az első, a sajtos póréhagyma krémleves ízlett, egy teli babatányérnyit megevett belőle. :D Nagyon gyorsan és könnyen el lehet készíteni őket, és ha van botturmixunk, a csomómentes, krémes állag is garantált.

Sajtos póréhagyma krémleves

Hozzávalók: 2 szál póréhagyma, 2 tömlős Boci sajt, 1 liter erőleves, 1 púpozott kanál liszt
Elkészítés:
1.) A póréhagymát megmossuk, felaprítjuk, egy lábasba tesszük, felöntjük az erőlevessel, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük.
2.) Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a krémsajtokat és a lisztet, majd botturmix segítségével krémesre turmixoljuk az egészet, és visszatesszük a tűzre, hogy kicsit besűrűsödjön. Forrón, reszelt sajttal, pirítóssal tálaljuk.

Sajtos póréhagyma krémleves
Sajtos póréhagyma krémleves


Sajtos póréhagyma krémleves - Gyerekmenüként :-)
Sajtos póréhagyma krémleves - Gyerekmenüként :-)

A következő receptet elvileg márvány sajttal kellene elkészíteni, de se Anya, se Ká nem szereti a márvány sajtot, így én fetával csináltam. Márványsajttal is finom lehet...

Fetás újhagyma krémleves

Hozzávalók: 2 csomag újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 5 dl víz, 5 dl erőleves, 1 csomag feta sajt, kevés olívaolaj, 1 púpos evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem
A tálaláshoz: pirítós
Elkészítés:
1.) A hagymát megmossuk, felaprítjuk és egy lábasban kevés olajon üvegesre pirítjuk. (Kevés hagymát félreteszünk a tálaláshoz.)
2.) Felöntjük tejjel és erőlevessel, majd 20-25 perc alatt puhára főzzük.
3.) Lehúzzuk a tűzről, kicsit kihűtjük, hozzáadjuk a feta sajtot, a lisztet és 1 csokor felaprított petrezselymet. Botturmix segítségével krémesre turmixoljuk, és visszatesszük a tűzre, hogy megrottyanjon.
Pirítóssal, összevágott újhagymával tálaljuk.

Fetás újhagyma krémleves
Fetás újhagyma krémleves

A burgonyás táska ötlete onnan jött, hogy anyukám régebben nagyon sokszor sütött orosz pirogot, talán, mert Apa unokatestvére Ungváron élt, náluk ettünk mindig ilyen ételeket, és mindannyian nagyon megszerettük a pirogot. A receptet azonban sem ő, sem én nem találtuk meg (de nem adtam még fel a keresést), viszont találtam egy - monjduk úgy, hogy - stílusában hasonló batyut, amit el is készítettem a családnak. Nem pirog, de mindenki nagyon különlegesnek és ízletesnek találta.

Burgonyás batyu - hússal töltve, kapormártással

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg burgonya, 1 tojás, 20 dkg liszt, 5 dkg vaj, pici só, + liszt a nyújáshoz
Hozzávalók a töltelékhez: 1 vöröshagyma, kevés olaj, 20 dkg darált (pulyka)hús, só, bors, majoranna, pulykahús-fűszer, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vágott petrezselyem, a sütéshez: olaj
Dresszing: 5 dl tejföl, 1 tömlős Boci sajt, 1 csokor kapor
Elkészítés:
1.) A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, puhára főzzük, áttörjük, majd a liszttel, tojással, vajjal és sóval összedolgozzuk.
2.) Egy teflonban olajat melegítünk, rátesszük és üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és zsírjára pirítjuk. Végül meghintjük liszttel, kevés vizet adunk hozzá és megszórjuk a petrezselyemmel.
3.) A tésztát lisztezett deszkán 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, négyzeteket vágunk belőlük. Minden négyzet közepébe húsos tölteléket kanalazunk, a tésztát összecsukjuk, a batyu széleit összenyomjuk. Forró olajban 4-5 perc alatt kisütjük, papírra szedjük.
4.) A kapros dresszinghez összekeverjük a tejfölt, a krémsajtot és az apróra vágott kaprot, és a forró batyukhoz tálaljuk.

Burgonyás batyu - hússal töltve
Burgonyás batyu - hússal töltve

Ha ismeritek a pirogot, és van bevált receptetek róla, légyszíves küldjétek el nekünk! :-) Köszönettel: Mirza, Ká, Dorka

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.