Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Már csak 4 nap van karácsonyig, így azt hiszem, a legtöbben elkezdtünk töprengeni azon, hogy mi kerüljön majd az ünnepi asztalra, s az ügyesebbek talán már süteményt is sütöttek... :-)

Én ugyan még semmit nem sütöttem, de úgy tervezem, mindent megcsinálok 23-án, így a nagy napon nem marad más, mint a szeretteimre figyelni és velük együtt ünnepelni. Az alábbiakban többféle receptet szeretnék megosztani veletek. Először is 3 finomságot, amit a hétvégén Éva készített, majd azokat az ételeket, amelyeket nagy valószínűség szerint én is el fogok készíteni. Van, amit már próbáltam, és olyan is, amit nem - de biztos vagyok benne, hogy mind nagyon finomak lesznek.

Éva receptjei közül a lazac leves rögtön helyet kaphat a karácsonyi asztalon, mert finom, különleges, és tökéletesen illik az ünnepi hangulathoz. :-)

Lazacleves

Hozzávalók: 20 dkg füstölt lazac, 50 dkg burgonya, 1 szál répa és fehérrépa, kis darab zeller, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 1 marék snidling, 1 csokor kapor, kevés só, fehér bors, 2 dl főzőtejszín, 2 db zöldségleves kocka, 1,1/4 liter víz
Elkészítés:
1.) A bugonyát meghámozzuk, a répákat, zellert megpucoljuk és a hagymával, snidlinggel és a kapor felével feltesszük főni.
2.) Ha megfőtt, leturmixoljuk, belekeverjük a főzőtejszínt és a felaprózott lazacot. Kb. 10 percig főzzük. Tálalásnál friss kaporral szórjuk meg.

Lazac leves
Lazac leves

A rakott fasírt is nagyon finom, pláne, hogy sajt és szilva is van a rétegek között. Igazán különleges ízű, finom húsétel - de inkább családi, hétvégi ebédekre való. Karácsonykor együnk halat! :-)))

Rakott fasírt

Hozzávalók: 1 kg darált hús, 2 fej közepes hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors piros paprika,magyaros fűszerkeverék, 2 tojás
2 db zsemle, áztatásához kb 4 dl tej, 1/2 csokor petrezselyem, 15 dkg kemény sajt, 2 db japán szilva
Elkészítés:
1.) A hagymákat apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem.A beáztatott zsemléket jól kinyomkodom, beleteszem a fúszereket és a darált húst. A 2 tojásból és az összevágott petrezselyemból rán tottát készítek. A sajtot kb 3-4 mm vastag szeletekre vágom, és felszelem a szilvákat is.
A tepsi aljára kevés olajat öntök, erre kerül egy réteg hús, amire ráfektetem a rántottát. Ennek a tetejére ismét hús kerül, majd következik a felszeletelt sajt. Újabb húsréteg után következik a szilva. Az egészet vékony húsréteggel fedem.
200 fokon másfél óráig sütöm. Snidlinggel megszórt krumplipürével tálalom.

Rakott fasírt
Rakott fasírt

A túrós pite örök kedvenc, amit mindig, minden alkalomra megsüthetünk, hiszen mindenki szereti. Nem klasszikus karácsonyi süti, de érdemes kipróbálni az ünnepek előtt vagy után, mert borzasztó finom. :-)

Túrós pite

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 tojás kevés tejben elkeverve, 1,5 dl tejföl, pici só, kb. 8 dkg cukor
Töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 1 cirom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, kb 1 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A lisztet összemorzsoljuk a sütőporral és a margarinnal. A tojást elkeverjük egy pici tejben, és a tejfölt is hozzáadva könnyen nyújtható tésztát készítünk. A tepsi aljára kissé vastagabb tésztát fektetünk. Erre jön a töltelék.
2.) A túrót összetörjük villával, majd belekeverjük a 2 tojás sárgáját, cukrot és a gyümölcsök reszelt héját és a mazsolát. Elkeverjük a vajjal, tejföllel, majd hozzáadjuk a 2 tojás felvert habját. A töltelék tetejére vékonyabb réteg tészta kerül. 200 fokra melegített sütőben 50 percig sütjük.

Túrós pite
Túrós pite

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig jöjjön az ünnepi menüsor (A/B/C verzió)! :-)

Leves:
Mazsolás borleves
Halászlé >>>
Allgaui sajtleves >>>

Főétel
Fokhagymás harcsafilével rakott túrós csusza >>>
Harcsapaprikás kapros galuskával
Kaszinó tojás francia salátával >>>

Sütemény
Anyukám mákos és diós bejglije >>>
Mézes krémes >>>
Flódni -anyukám receptje >>>

Boros flódni - az én receptem >>>
Kókuszos habcsók

Harcsapaprikás kapros galuskával

Hozzávalók a harcsapaprikához: 80 dkg harcsafilé, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 3 vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, olaj, 5 dl halászlé alaplé (kockából), 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
A galuskához: 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 csokor apróra vágott friss kapor, só, 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz: friss kapor és tejföl
Elkészítés:
1.) A halfilét megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, besózzuk és a hűtőbe tesszük.
2.) Az olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, aztán rátesszük a felaprított paprikát, paradicsomot, ráöntjük a halászlé alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és sűrűre főzzük. Beletesszük a haldarabokat, és addig pároljuk, amíg megpuhulnak. (Hamar elkészül!) Végül liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. 3.) A galuskához a lisztből és a tojásból a szokásos módon készítsünk tésztát, majd szaggassuk gyöngyöző forrásban lévő vízbe, és ha megfőtt, szedjük olajon fonnyasztott, finomra vágott kaporra.
A harcsapaprikást kapros galuskával tálaljuk, és locsoljuk meg gazdagon tejföllel.

Mazsolás borleves

Hozzávalók: 6 dl édes fehérbor, 1 citrom, kis darab fahéj, 3-4 szegfűszeg, reszelt szerecsendió, 8 tojássárgája, 10-12 dkg cukor, 8 dkg mazsola
Elkészítés:
1.) A mazsolát áztassuk egy kis pohárnyi borba. A többi bort tegyük egy fazékba, 3 dl vízzel higítsuk fel, facsarjuk bele a citrom levét, és a fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve 2 percen át forraljuk. Ha ezzel megvagyunk, az edényt húzzuk le a tűzről.
2.) A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citromhéjat és szerecsendiót. A még forró bort óvatosan rászűrjük, elkeverjük. A tűzre tesszük, és addig keverjük, amíg kissé besűrűsödik.
3.) Végül átszűrjük, beleszórjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és egy csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk bele tálalás előtt.

Kókuszos habcsók

Hozzávalók: 20 dkg kókuszreszelék, 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 2 csepp keserűmandula aroma, + 30 ostyalap
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd nagyon-nagyon óvatosan beleforgatjuk (nem szabad keverni!) a cukrot, az aromát és a kókuszreszeléket.
2.) A masszát ostyalapokra kanalazzuk, amiket egy kikent sütőlemezre helyezünk, és előmelegített sütőben 130-150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük (szárítjuk).

Mindenkinek nagyon békés, egészségben gazdag, boldog Karácsonyt kívánunk sok szeretettel: Ká, Mirza, Dorka

Az alábbi történetet fogadjátok nagyon sok szeretettel, a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb írója (Jókai Mór) tollából. Szívszorító, elgondolkodtató írás. Megtanít minket arra, hogy nem csak Karácsonykor, de az év minden napján gondolnunk kell azokra, akiknek nélkülözniük kell. Észre kell vennünk a felénk nyúló kezeket, és meghallanunk azok hangját, akiknek segíthetünk.

Az apját leütötte a hajókötél, a vízbe fulladt. Az anyja mosóné volt; éjszakai munkában meghűtötte magát, forrólázt kapott, meghalt. A kisfiú egyedül maradt, és még alig volt négy esztendős. Mikor kivitték az anyját is a temetőbe, a kisfiú elgondolta magában: „mármost ki fogja nékem mondani: kedves kisfiam? ki fog énnekem kenyeret adni reggel, este? ki vet nekem már ezután ágyat, ki ad rám tisztát, ha elszennyesedem, ki vesz az ölébe, ki csókolgat meg, hogyha valamim fáj?” A szomszédok is elköltöztek, ki ide, ki oda, idegenek jöttek a régiek helyébe, akiknél, ha megjelent a kisfiú, ha bekérezkedett ajtaikon, azt kérdezték tőle: „mit akarsz? mit keressz itt? takarodjál innen!” El is takarodott szegény, kiment az utcára, ahol senkit sem ismert, megállt egy szögletnél szépen, s úgy nézett a jövőmenő emberek szemébe: nem hasonlít-e valaki az ő apjához, anyjához? hogy azt megszólíthatná. Hiába nézte azokat, az embereknek más dolguk van, mint az őgyelgő gyerekekre ügyelni. Meg is halt volna éhen a kis poronty mindjárt az első két napon, ha egy jámbor, öreg gyümölcsárus-asszony nem árult volna ott azon a szögleten, amelyikhez ő szegődött. Ez csak elnézte, mit ácsorog az a kisfiú ottan olyan sokáig. Talán bizony lopni akar? Mikor aztán látta, hogy estig nem mozdul onnan, megszánta. Kiválasztott számára egy ütődött almát: nesze, fogjad, hanem aztán mármost eredj haza! A kisfiú hozzá volt szoktatva a szófogadáshoz, s ahogy mondták neki, hogy menjen haza, szépen elindult haza. Akkor pedig már este volt, és este nagyvárosban minden ház ajtaja be van zárva. A kis árva fiú úgy elsírdogált magában, amikor elgondolta, hogy neki sehova sem lehet bemenni; őreá sehol sem vártak, az ő számára sehol sem vetettek ágyat. Azután összehúzta magát egy kapu szögletében, s ott nagy sírtában elaludt, álmában megölelgeté azt a követ, ami olyan jó volt, hogy gyenge tagjait a szél ellen védelmezte, s azt mondta neki: „édesanyám”. Éjszaka is sokszor felébredt, mikor úgy fújt a hideg szél! s nyögve fordult másik oldalára, mikor olyan kemény volt az ágya! Másnap megint felkereste a jó kofaasszonyt, aki látva, hogy olyan bús szegényke, ismét nekiadta ételmaradékát. Harmadnap, negyednap megint ott találta a jó öregasszonyt. Ötödnap pedig hiába várt reá a szegleten, sokan jöttek, mentek az utcán, még többen, mint egyébkor, csak az öreg nem jött ezúttal. A kis árva fiú végre megkérdezé egy féllábú koldustól: – Hol van most a jó néne? – Ma nem fog itt árulni, fiam, – felelt neki a koldus – mert ma ünnep van. – De hát miért van ünnep? – Mert ma született a Jézus, látod, kisfiam, hogy mennek az emberek a templomba. Ahová annyian mennek, oda tán neki is szabad bemenni, gondolá a kis árva, s hogyan örült, midőn látta, hogy ebből a nagy-nagy házból, aminél szebb háza senkinek sincsen, nem utasítják ki, nem kergetik el, nem kérdik tőle: mit akar itten? hanem engedik ott gyönyörködni abban a sok szép énekben, s ellenni a sok ékes öltözetű úr között. Valami nagy tiszteletreméltó ember azután sokat beszélt a népnek, elmondá, hogy született a kis Jézus jászolban, pásztorok között, hogy élt szegénységben, nyomorúságban, s hogy szerette azután is a gyermekeket mindig. Úgy elhallgatta volna napestig, amit ez a tiszteletreméltó férfi beszélt. Egész estig mindig talált templomot nyitva; este azután azokat is becsukták, s ő ismét az utcán maradt.


Annyi ablak ki volt világítva, az utcákon fényes hintók robogtak alá s fel; ragyogó boltablakokban fenyőfák voltak kitéve, égő viaszgyertyákkal, cukorangyalkákkal, picike bölcsőkkel, azokban aludt a kis Jézus. A kis árva úgy el tudta azokat nézni. Mosolygó asszonyságok jöttek a boltokba, vásároltak azokból a tündéri szépségekből, ki-ki vitte haza, kisfiának, kisleányának – amit a kis Jézus küldött nekik. Olyan szép a kis Jézus születésnapja! Csak olyan hideg ne volna ezen a napon! Jó azoknak, akik meleg kályha mellett édesanyjuk keblén hallgathatják a szél süvöltését; de aki nem tudja, hogy hová menjen haza ilyen zord időben! Ismét csak visszatért a templom ajtajához, ott letérdelt kis kezeit összetéve: – Édes Jézuska, aki úgy szereted a gyermekeket, ha volna szükséged olyan kis szolgára, amilyen én vagyok, vennél engemet magadhoz… S a nagy Megváltó meghallá kis szolgája kérését, és elvette őt magához, akit senki sem tartott magáénak a földön. Ott elaludt a kisgyermek, és felébredt – a mennyországban… Ti, kik vigadtok s örültök szent karácson napján, emlékezzetek meg azokról, akik éheznek és szomorkodnak!…

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.