Én ugyan még semmit nem sütöttem, de úgy tervezem, mindent megcsinálok 23-án, így a nagy napon nem marad más, mint a szeretteimre figyelni és velük együtt ünnepelni. Az alábbiakban többféle receptet szeretnék megosztani veletek. Először is 3 finomságot, amit a hétvégén Éva készített, majd azokat az ételeket, amelyeket nagy valószínűség szerint én is el fogok készíteni. Van, amit már próbáltam, és olyan is, amit nem - de biztos vagyok benne, hogy mind nagyon finomak lesznek.
Éva receptjei közül a lazac leves rögtön helyet kaphat a karácsonyi asztalon, mert finom, különleges, és tökéletesen illik az ünnepi hangulathoz. :-)
Hozzávalók: 20 dkg füstölt lazac, 50 dkg burgonya, 1 szál répa és fehérrépa, kis darab zeller, 3 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 1 marék snidling, 1 csokor kapor, kevés só, fehér bors, 2 dl főzőtejszín, 2 db zöldségleves kocka, 1,1/4 liter víz
Elkészítés:
1.) A bugonyát meghámozzuk, a répákat, zellert megpucoljuk és a hagymával, snidlinggel és a kapor felével feltesszük főni.
2.) Ha megfőtt, leturmixoljuk, belekeverjük a főzőtejszínt és a felaprózott lazacot. Kb. 10 percig főzzük. Tálalásnál friss kaporral szórjuk meg.
A rakott fasírt is nagyon finom, pláne, hogy sajt és szilva is van a rétegek között. Igazán különleges ízű, finom húsétel - de inkább családi, hétvégi ebédekre való. Karácsonykor együnk halat! :-)))
Hozzávalók: 1 kg darált hús, 2 fej közepes hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors piros paprika,magyaros fűszerkeverék, 2 tojás
2 db zsemle, áztatásához kb 4 dl tej, 1/2 csokor petrezselyem, 15 dkg kemény sajt, 2 db japán szilva
Elkészítés:
1.) A hagymákat apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem.A beáztatott zsemléket jól kinyomkodom, beleteszem a fúszereket és a darált húst. A 2 tojásból és az összevágott petrezselyemból rán tottát készítek. A sajtot kb 3-4 mm vastag szeletekre vágom, és felszelem a szilvákat is.
A tepsi aljára kevés olajat öntök, erre kerül egy réteg hús, amire ráfektetem a rántottát. Ennek a tetejére ismét hús kerül, majd következik a felszeletelt sajt. Újabb húsréteg után következik a szilva. Az egészet vékony húsréteggel fedem.
200 fokon másfél óráig sütöm. Snidlinggel megszórt krumplipürével tálalom.
A túrós pite örök kedvenc, amit mindig, minden alkalomra megsüthetünk, hiszen mindenki szereti. Nem klasszikus karácsonyi süti, de érdemes kipróbálni az ünnepek előtt vagy után, mert borzasztó finom. :-)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 tojás kevés tejben elkeverve, 1,5 dl tejföl, pici só, kb. 8 dkg cukor
Töltelékhez: 75 dkg tehéntúró, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, 10 dkg cukor, 1 cirom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, kb 1 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A lisztet összemorzsoljuk a sütőporral és a margarinnal. A tojást elkeverjük egy pici tejben, és a tejfölt is hozzáadva könnyen nyújtható tésztát készítünk. A tepsi aljára kissé vastagabb tésztát fektetünk. Erre jön a töltelék.
2.) A túrót összetörjük villával, majd belekeverjük a 2 tojás sárgáját, cukrot és a gyümölcsök reszelt héját és a mazsolát. Elkeverjük a vajjal, tejföllel, majd hozzáadjuk a 2 tojás felvert habját. A töltelék tetejére vékonyabb réteg tészta kerül. 200 fokra melegített sütőben 50 percig sütjük.
-------------------------------------------------------------------------------------
Leves:
Mazsolás borleves
Halászlé >>>
Allgaui sajtleves >>>
Főétel
Fokhagymás harcsafilével rakott túrós csusza >>>
Harcsapaprikás kapros galuskával
Kaszinó tojás francia salátával >>>
Sütemény
Anyukám mákos és diós bejglije >>>
Mézes krémes >>>
Flódni -anyukám receptje >>>
Boros flódni - az én receptem >>>
Kókuszos habcsók
Hozzávalók a harcsapaprikához: 80 dkg harcsafilé, só, bors, 2 evőkanál pirospaprika, 3 vöröshagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, olaj, 5 dl halászlé alaplé (kockából), 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt
A galuskához: 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 csokor apróra vágott friss kapor, só, 2 evőkanál olaj
A tálaláshoz: friss kapor és tejföl
Elkészítés:
1.) A halfilét megmossuk, kisebb darabokra vágjuk, besózzuk és a hűtőbe tesszük.
2.) Az olajon üvegesre pirítjuk a felkockázott hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, aztán rátesszük a felaprított paprikát, paradicsomot, ráöntjük a halászlé alaplevet, sózzuk, borsozzuk, és sűrűre főzzük. Beletesszük a haldarabokat, és addig pároljuk, amíg megpuhulnak. (Hamar elkészül!) Végül liszttel elkevert tejföllel besűrítjük. 3.) A galuskához a lisztből és a tojásból a szokásos módon készítsünk tésztát, majd szaggassuk gyöngyöző forrásban lévő vízbe, és ha megfőtt, szedjük olajon fonnyasztott, finomra vágott kaporra.
A harcsapaprikást kapros galuskával tálaljuk, és locsoljuk meg gazdagon tejföllel.
Hozzávalók: 6 dl édes fehérbor, 1 citrom, kis darab fahéj, 3-4 szegfűszeg, reszelt szerecsendió, 8 tojássárgája, 10-12 dkg cukor, 8 dkg mazsola
Elkészítés:
1.) A mazsolát áztassuk egy kis pohárnyi borba. A többi bort tegyük egy fazékba, 3 dl vízzel higítsuk fel, facsarjuk bele a citrom levét, és a fahéjjal, szegfűszeggel fűszerezve 2 percen át forraljuk. Ha ezzel megvagyunk, az edényt húzzuk le a tűzről.
2.) A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, belereszeljük a citromhéjat és szerecsendiót. A még forró bort óvatosan rászűrjük, elkeverjük. A tűzre tesszük, és addig keverjük, amíg kissé besűrűsödik.
3.) Végül átszűrjük, beleszórjuk a lecsöpögtetett mazsolát, és egy csipetnyi reszelt szerecsendiót hintünk bele tálalás előtt.
Hozzávalók: 20 dkg kókuszreszelék, 4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 2 csepp keserűmandula aroma, + 30 ostyalap
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd nagyon-nagyon óvatosan beleforgatjuk (nem szabad keverni!) a cukrot, az aromát és a kókuszreszeléket.
2.) A masszát ostyalapokra kanalazzuk, amiket egy kikent sütőlemezre helyezünk, és előmelegített sütőben 130-150 fokon 20-25 perc alatt megsütjük (szárítjuk).
Az alábbi történetet fogadjátok nagyon sok szeretettel, a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb írója (Jókai Mór) tollából. Szívszorító, elgondolkodtató írás. Megtanít minket arra, hogy nem csak Karácsonykor, de az év minden napján gondolnunk kell azokra, akiknek nélkülözniük kell. Észre kell vennünk a felénk nyúló kezeket, és meghallanunk azok hangját, akiknek segíthetünk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.