Tetszett, hogy minden tartósítószer, színezék, adalékmentes és egészséges volt. Nem tetszett viszont, hogy minden nagyon drága volt. Nem megfizethetetlenül, de azért, ha minden nap csak itt kéne vásárolnunk, hamar összecsoffadna a pénztárcánk...
Végül egy egyszerű "kezdőpakkot" vettem: rizstejet, zabtejszínt, zabkorpát, sötétzöld algás tönköly-tésztát és pH9-es vizet.
A zabtejszín azért érdekelt, mert már korábban elhatároztam, hogy időnként tartunk majd otthon "lúgosító" napokat (vagy ebédeket), amikor is a fogásokat csak lúgosító hozzávalókból készítem majd el. A lúgosítás sosem árt, hiszen a betegségek a savas közeg hatására alakulnak ki, ha pedig tehetünk valamit az egészségünkért, akkor miért is ne tennénk? A lúgosítással kapcsolatban sokáig téveszmékben éltem, mivel azt hittem, a zöldségek és a gyümölcsök egyaránt lúgosító hatással vannak a szervezetünkre, pedig nem így van. A gyümölcsök, cukortartalmuknál fogva savasságot eredményeznek lebomlásuk során. Közülük csak a grapefruit, lime, citrom, kókusz és a meggy lúgosít. Érdekes, ugye?
Első lúgosító ételem egy zabtejszínnel habart leves volt. Valójában rögtön kétféle levest főztem: a zöldségeket megfőztem és botmixerrel pépesre mixeltem, majd ketté választottam: Dorkáét krémsajttal, a miénket pedig zabtejszínnel sűrítettem be. Valószínűleg a Kicsinek sem ártana a zabtejszín, de még sosem kapott ilyesmit, és Alma koncertre mentünk, nem akartam kísérletezni vele.
A zabtejszínes leves nagyon finom volt, és ha nem én magam tettem volna bele a hozzávalókat, sosem mondtam volna meg, hogy ez nem "rendes" tejszínből készült. Úgy tűnik, ez a tejszín a hagyományossal azonos módon felhasználható - csak sokkal egészségesebb.
Hozzávalók: 3 cukkini, 6 kelkáposzta levél, 2 fehér édes hagyma, erőleves, 2 dl zabtejszín (vagy 2 tömlős tejszínes camping sajt), 1 kávéskanál kurkuma, csipetnyi só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, és felöntjük annyi erőlevessel, amennyi épp csak ellepi. Takaréklángon, fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főzzük az egészet.
2.) A levest levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, és botturmix segítségével krémesre mixeljük. Végül hozzáadjuk a zabtejszínt (vagy a tömlős sajtot), egy pici sót, és egy kávéskanálnyi kurkumát - szép sárga lesz tőle a leves.
A második recept egy nagy zöldségkavalkád. Ha jól ízesíti az ember, finom egytálétel lesz belőle, kiadós adag.
Hozzávalók: 2 padlizsán, 4 paradicsom, 2 fehér édeshagyma apró kockákra vágva, 6 gerezd áttört fokhagyma, 2 paprika, 1 kis fej kelkáposzta, 25 dkg barnarizs, só, bors, olívaolaj, natúr fűszerkeverék zöldségekhez
Elkészítés:
1.) A kelkáposztát megmossuk, leveleire szedjük, és a leveleit forró, sós vízben pár perc alatt félkeményre főzzük.
2.) A barna rizst erőlevesben megfőzzük. Lényegesen több idő kell neki a puhuláshoz, mint a fehér rizsnek!
3.) A zöldségeket megtisztítjuk, felkarikázzuk, majd egy olívával megkent jénaiba elkezdjük rétegesen lerakni őket (minden réteget fűszerezünk!):
- kelkáposzta, padlizsán, fokhagyma, barnarizs, paradicsom, hagyma, paprika, majd megint kelkáposzta, padlizsán, stb.
4.) A végén az egészet meglocsoljuk egy kis olívával, lefedjük ezüstpapírral és kb. 200 fokon 1 órán át sütjük.
Persze azért húst is eszünk, mert az egyensúly hívei vagyunk, és mert szeretjük a húsféléket. :-) A kedvencünk egy roppant egyszerű recept:
Hozzávalók: pulykamell szeletek (kiklopfolva), só, liszt, olaj
Elkészítés:
1.) A pulykamell szeletek mindkét oldalát besózzuk, majd lisztben megforgatjuk őket, és teflonban, olajon pirosra sütjük őket.
A húdhoz nagyon jól passzol minden saláta, főzelék és zöldség. Mi sült újburgonyát ettünk hozzá, nagyon finom volt. :-)
Hozzávalók: 50 kg újkrumpli, 1 csomag újhagyma, 2 paradicsom, 2 paprika, natúr fűszer zöldségekhez, só, olívaolaj,
Elkészítés:
1.) Az újburgonyát alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük. Kicsit félretesszük hűlni, majd felkarikázzuk.
2.) A többi zöldséget is megtisztítjuk, felaprítjuk.
3.) Egy jénait olívával megkenünk, majd beleszórjuk a zöldségeket. Olívával meglocsoljuk, sózzuk, fűszerezzük az egészet, majd a sütőben, kb. 200 fokon ropogósra sütjük őket.
A rizstej és az algás tönköly-tészta felhasználása még várat magára, de a 9 pH-s vizet szinte teljesen megittuk. Finom, igazán, és egészséges. Bár, azt hiszem, szódabikarbónával magunk is előállíthatjuk otthon - jövő hétre utána nézek, hogy miként, jó?
-------------------------------------------------------------------------------------
Szombaton Alma-koncerten voltunk a Millenárison. Ez volt az első alkalom, hogy élőben láttuk őket, és nem csalódtunk. Remek volt az előadás, az énekes, Buda Gábor pedig nagyon kedves és vicces - nem csoda, hogy annyira szeretik a gyerekek.
Brigiékkel is találkoztunk, így együtt kucorogtunk a színpad előtti részen, ahol a kicsinek párnákat tettek le a földre, hogy jobban lássanak. Persze, a gyerekeknek eszük ágában sem volt leülni, mindannyian énekeltek és táncikáltak...:-) Mi, szülők üldögéltünk, és néztük, mennyire önfeledten szórakoznak a gyerekeink.
Dorkának megvettük élete első gumicsizmáját, hiszen hetek óta szinte minden nap esik az eső. Először furán lépkedett benne, hiszen ennek nagyon más a talpa, mint az eddigi cipőinek, de az első alkalommal, amikor elcsípett bennünket a zivatar séta közben, ráérzett a csizmaviselés ízére... belelépett egy hatalmas pocsolyába, és nem történt semmi. Nem ázott be a cipője, nem lett vizes a zoknia, semmi kellemetlen, megszokott, vizes érzés. Elmosolyodott, és nagyot toppantott a tócsában. A víz felcsapott, de Dorka harisnyás lába száraz maradt. Nézte, nézte a csizmát, a tócsát, majd kacagva végiggázolt benne, és azt kiabálta:
Lábami. Ez nála kábé annyit tesz: száraz maradt a lábam! :-)
Azóta szinte minden nap hasznát vesszük a kis csizmának, így ha épp nem esik, és megyünk valahova, akkor is magunkkal visszük a kocsiban. Van hozzá egy remek, hosszú esőkabátja is, így nem is csoda, hogy nagyon megszerette az esőt. Én is szeretem. Ilyenkor olyan szépek, romantikusak, néha pedig földöntúliak a fények, és isteni a levegő illata...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.