Nem is akárhogyan tette mindezt (engem személy szerint nagyon meghatott a gesztus, ahogy a Kicsihez állt): amikor hazaértünk, ajándékra bukkantunk a bejárati ajtónk előtt. Ide szokta "leparkolni" Dorka a háromkerekű kis biciklijét, ám most a bringa ülésén egy játék lapult. Egy copfos kislányt ábrázoló fa kirakó volt, rajta egy szép születésnapi meghívó, Zsiga aláírásával. Dorka odáig volt örömében... :-))
A szülinapi bulit egy nagy játszóházban tartották, és zömmel Zsiga iskolás társai, illetve Árpika óvodás "cimborái" voltak a meghívottak: Azt hiszem, mi voltunk a kakukktojások, legalábbis, ami a korosztályt illeti. A gyerekeket szinte nem is lehetett látni, eltűntek a nagy ugrálóvárak és akadálypályák között. Néha ugyan az asztalhoz rohantak, hogy igyanak, vagy egyenek egy falatot, de alapvetően nem értek rá arra, hogy egy helyben üljenek...
Mi is nagyon jól szórakoztunk, noha embertelen tömeg volt, hangzavar és hőség... persze, ez a gyerekeket nem zavarta... :-)
A buli szuper volt, remekül éreztük magunkat, ám örömben az üröm, hogy a kis Dorka másnapra megbetegedett. Persze, ősszel, gyerekek között ez szinte elkerülhetetlen, de az ember mindig bízik benne, hogy mégis.... így hát a hétvégére tervezett menümet lényegében a szüleink készítették el, mivel én a Picit ápoltam. Jöjjenek hát a receptek!
Hozzávalók: 10 szelet pulykamell, 80 dkg pulykamáj, 1 padlizsán, 1 cukkini, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 csomag újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, grillfűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A húst kiklopfoljuk, és fokhagymás fűszersóval besózzuk, a májat nagyob darabokra vágjuk.
2.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk.
3.) Egy tepsit olívaolajjal megkenünk, majd rétegesen rátesszük a hozzávalókat: alulra 5 pulykahús szeletet, a zöldségek felét - tetszőleges sorrendben, majd a májakat, aztán megint zöldség, és a végén az utolsó 5 szelet jön felülre. Közben sózzuk, grillfűszerrel, majorannával, rozmaringgal fűszerezzük az egészet.
4.) A legfelső hússzeleteket vékonyan megkenjük olajjal, majd fóliával lefedve, kb. 210 fokon, 1 óra alatt készre sütjük. Szépen lehet szeletelni.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, vaj, tej, só, pritamin, víz
Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd levágjuk a tetejüket, hogy tölthetők legyenek.
2.) A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük, és annyi vajjal és tejjel összemixeljük, hogy szép habos legyen.
3.) Belekanalazzuk a pürét a paprikákba, majd jénaiba tesszük, kis vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 200 fokon 10 perc alatt grill fokozaton átsütjük. Azonnal tálaljuk.
Úgy terveztem, hogy nyomózsákkal szépen belenyomom majd a pürét a paprikákba, és bazsalikomlevelekkel díszítem őket a tálaláskor, de aztán részt sem vettem a főzésben - szegény apa küzdött a pürével, és anyukám készített el szinte mindent...
Azért még van egy szép receptem, ezt még a hét elején sütöttem, és igazán nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. (Ráadásul a rádióban azt hallottam, ősszel érdemes sok karfiolt és brokkolit enni, mert erősítik az immunrendszert).
Hozzávalók: 1 karfiol, 70 dkg pulyka tokány, olívaolaj, grillfűszer, 1 (2 dl)tejföl, 3 tojás, só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
1.) A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és tejes-vízben, amiben pici cukor és só is van, félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, és egy kiolajozott jénaira szedjük.
2.) A pulykatokányt kevés olívaolajon, egy serpenyőben, grillfűszerrel, sóval, borssal megpirítjuk. A karfiolokra lapátoljuk a húsokat is.
3.) A tejfölt összekeverjük a tojással, megsózzuk, borsozzuk, majd a karfiolos húsra öntjük, és az egészet 200 fokon, kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.