A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Rohan az idő, hiszen a kis Zsiga, aki a Morzsáló indulásának hajnalán alig múlt 2 éves, most hétvégén ünnepelte a 8. születésnapját - népes baráti társasággal -, ahova Dorkát is meghívta.

Nem is akárhogyan tette mindezt (engem személy szerint nagyon meghatott a gesztus, ahogy a Kicsihez állt): amikor hazaértünk, ajándékra bukkantunk a bejárati ajtónk előtt. Ide szokta "leparkolni" Dorka a háromkerekű kis biciklijét, ám most a bringa ülésén egy játék lapult. Egy copfos kislányt ábrázoló fa kirakó volt, rajta egy szép születésnapi meghívó, Zsiga aláírásával. Dorka odáig volt örömében... :-))

A szülinapi bulit egy nagy játszóházban tartották, és zömmel Zsiga iskolás társai, illetve Árpika óvodás "cimborái" voltak a meghívottak: Azt hiszem, mi voltunk a kakukktojások, legalábbis, ami a korosztályt illeti. A gyerekeket szinte nem is lehetett látni, eltűntek a nagy ugrálóvárak és akadálypályák között. Néha ugyan az asztalhoz rohantak, hogy igyanak, vagy egyenek egy falatot, de alapvetően nem értek rá arra, hogy egy helyben üljenek...
Mi is nagyon jól szórakoztunk, noha embertelen tömeg volt, hangzavar és hőség... persze, ez a gyerekeket nem zavarta... :-)

Apával a labdaházban
Apával a labdaházban


Zsiga és Dorka
Zsiga és Dorka

A buli szuper volt, remekül éreztük magunkat, ám örömben az üröm, hogy a kis Dorka másnapra megbetegedett. Persze, ősszel, gyerekek között ez szinte elkerülhetetlen, de az ember mindig bízik benne, hogy mégis.... így hát a hétvégére tervezett menümet lényegében a szüleink készítették el, mivel én a Picit ápoltam. Jöjjenek hát a receptek!

Zöldséges pulykarakottas

Hozzávalók: 10 szelet pulykamell, 80 dkg pulykamáj, 1 padlizsán, 1 cukkini, 2 paradicsom, 2 paprika, 2 csomag újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, grillfűszer, olívaolaj
Elkészítés:
1.) A húst kiklopfoljuk, és fokhagymás fűszersóval besózzuk, a májat nagyob darabokra vágjuk.
2.) A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, felkarikázzuk.
3.) Egy tepsit olívaolajjal megkenünk, majd rétegesen rátesszük a hozzávalókat: alulra 5 pulykahús szeletet, a zöldségek felét - tetszőleges sorrendben, majd a májakat, aztán megint zöldség, és a végén az utolsó 5 szelet jön felülre. Közben sózzuk, grillfűszerrel, majorannával, rozmaringgal fűszerezzük az egészet.
4.) A legfelső hússzeleteket vékonyan megkenjük olajjal, majd fóliával lefedve, kb. 210 fokon, 1 óra alatt készre sütjük. Szépen lehet szeletelni.

Zöldséges pulykarakottas
Zöldséges pulykarakottas

Burgonyapürével töltött pritamin

Hozzávalók: 1 kg burgonya, vaj, tej, só, pritamin, víz
Elkészítés:
1.) A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, majd levágjuk a tetejüket, hogy tölthetők legyenek.
2.) A burgonyát megpucoljuk, sós vízben megfőzzük, majd áttörjük, és annyi vajjal és tejjel összemixeljük, hogy szép habos legyen.
3.) Belekanalazzuk a pürét a paprikákba, majd jénaiba tesszük, kis vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 200 fokon 10 perc alatt grill fokozaton átsütjük. Azonnal tálaljuk.

Kumplipürével töltött pritaminok - grillezve
Kumplipürével töltött pritaminok - grillezve

Úgy terveztem, hogy nyomózsákkal szépen belenyomom majd a pürét a paprikákba, és bazsalikomlevelekkel díszítem őket a tálaláskor, de aztán részt sem vettem a főzésben - szegény apa küzdött a pürével, és anyukám készített el szinte mindent...
Azért még van egy szép receptem, ezt még a hét elején sütöttem, és igazán nagyon finom lett, érdemes kipróbálni. (Ráadásul a rádióban azt hallottam, ősszel érdemes sok karfiolt és brokkolit enni, mert erősítik az immunrendszert).

Rakott karfiol

Hozzávalók: 1 karfiol, 70 dkg pulyka tokány, olívaolaj, grillfűszer, 1 (2 dl)tejföl, 3 tojás, só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
1.) A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, és tejes-vízben, amiben pici cukor és só is van, félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, és egy kiolajozott jénaira szedjük.
2.) A pulykatokányt kevés olívaolajon, egy serpenyőben, grillfűszerrel, sóval, borssal megpirítjuk. A karfiolokra lapátoljuk a húsokat is.
3.) A tejfölt összekeverjük a tojással, megsózzuk, borsozzuk, majd a karfiolos húsra öntjük, és az egészet 200 fokon, kb. 45 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor friss petrezselyemmel megszórjuk.

Rakott karfiol
Rakott karfiol

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.