Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Puncstorta  recept
Puncstorta
A hirtelen hideggel beköszöntő fejfájást leszámítva örülök az ősznek, hiszen talán ilyenkor a legmelegebbek a színek: a sárguló falevelek, a mosolygós diók, a csokibarna gesztenyék, a piros almák és a narancsszínű sütőtökök.

A hűvösebb napokat is szeretem, sőt az esőt is, hiszen ilyenkor felfrissül a természet, és a domboldalra is könnyebb felkaptatni, ha el akarunk jutni a játszótérre a gyerekkel. :-)

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?

Dorkával kitettük az ajtónkra a sünös őszi ajtódíszünket, és vettünk egy cserép meseszép Erikát. Dorka kérdezte is:
- Anya, Erika tudja, hogy ez a virág elvette a nevét?
(Mert, hogy Erika, a szomszédunk, és Dorkának nagyon nem állt össze a kép, hogy a rózsaszín cserepes növény milyen alapon viseli ugyanazt a nevet, mint az igazi Erika.

Erika
Erika

Kidobtuk az elszáradt növényeket, és elraktuk télire az üres virágládákat, így kezd egész csinosan kinézni a bejáratunk. Már csak néhány dísztök és őszirózsa hiányzik...

Valami ilyesmire gondoltam...
Valami ilyesmire gondoltam...

De nem csak a természet, mi is ráhangolódtunk az őszre. Esténként például nagyon gyakran éneklem Dorkának Petőfi Itt van az ősz, itt van újra című versét. Gyerekkoromban volt egy Koncz Zsuzsa lemezem, arról tanultam meg a dalt, egész pici koromban, aztán boldog voltam, amikor az iskolában be kellett magolni az összes versszakot, én pedig rádöbbentem, hogy ezer éve ismerem ezt a "dalt". Sőt, ha nagyon megeröltetem magam, gitárkíséretet is tudok prezentálni...

Most pedig jöjjön egy kis sütés-főzés!

A grízgombóc leves gyermekkori kedvencem, és bár azóta sok helyen ettem, senki nem tud olyan puha és finom grízgombócot készíteni, mint az anyukám. Talán még én sem...:-)), bár az ő receptjét használom. Azt hiszem, azon múlik minden, hogy a gombóc összeállításánál pontosan eltaláljuk a gríz mennyiségét. Ne legyen se túl sok, se túl kevés, hiszen akkor vagy kőkemény lesz, vagy szétesik. De a gyakorlás teszi a mestert, tessék próbálkozni!

Zöldségleves grízgombóccal

Hozzávalók: 1 csomag leveszöldség (3-4 sárgarépa, 2 fehérrépa, 1 csokor petrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kis zeller, 1 burgonya, 2 fokhagyma), erőleves kocka (ha lehet, házi vagy bio), só, olaj, víz,
A grízgombóchoz: 2 tojás, só, gríz
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk, és felöntjük vízzel, sózzuk, leveskockával ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
2.) Egy külön fazékban sós vizet (vagy erőlevest) melegítünk, annyira, hogy gyöngyözve forrjon.
3.) A tojások fehérjét egy csipet sóval habosra verjük, belekeverjük a sárgájukat, és annyi grízt, hogy laza masszát kapjunk. Kb. olyan állagú lesz, mint egy tejbegríz. Forró vízbe mártott kiskanállal a gyöngyözve forró vízbe szaggatjuk a gombócokat, majd lefedjük az edényt, és takaréklánon puhára főzzük a gombócokat - kb. 3x nagyságúra duzzadnak. Ha elkészültek, azonnal tálaljuk a levessel.

Zöldségleves grízgombóccal
Zöldségleves grízgombóccal

A leves után rakott karfiolt készítettem, bár voltaképp apukám "rakta össze" az egészet, mert egy ideje megint "derekas" vagyok, így a szőnyegen fekve ordíbáltam ki a konyhába, hogy "Apa, a sorrend: karfiol-rizs-hús-karfiol, aztán a tejföl," és apukám mindent tökéletesen megcsinált, istenien sikerült az egytálétel.

Rakott karfiol

Hozzávalók: 25 dkg rizs, 50 dkg darált hús, 1 vörös hagyma, olaj, só, bors, ételízesítő, 1 nagyob karfiol, 5 dl tejföl
Elkészítés:
1.) A rizst sós, ételízesítős vízben megfőzzük.
2.) A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, sóval, borssal, grill fűszerrel ízesítjük.
3.) A karfiolt rózsáira szedjük, tejes-vizes, sós-cukros vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
4.) A tejfölbe belekeverünk 1 kanál ételízesítőt.
5.) Egy jénaiba rétegezzük a következőket: karfiol, rizs, hús, karfiol, végül nyakon öntjük az egészet a tejföllel, és betesszük a sötőbe, hogy megpiruljon.

Rakott karfiol
Rakott karfiol

Desszert gyanánt kétféle rétest sütöttünk: a nagyszülők és Dorka készítették a töltelékeket, én pedig feltekertem a rudakat, és a sütőbe tettem.

Ezúttal azonban nem méricskéltünk, mivel mindenki mindent aprított, pucolt, szórt és kevert, sőt, kóstolgatott, így lehetetlenség lett volna kidekázni, miből mennyit használtunk. Ráadásul menet közben találtuk ki, hogy tegyünk még bele egy kis aszalt szilvát, diót, mazsolát, sőt grízt. A végeredmény ugyan magáért beszélt, és tökéletesen sikerült minden, de a mértékegységektől a fentiek miatt eltekintenék.

Dorka volt a legkisebb kuktám, aki nagyon lelkesen keverte a töltelékeket: az almás-diós és a túrós-aszaltszilvás-mazsolás masszákat. Amikor megsültek a rétesek, mennyiei illatok árasztották el az egész lakást, de gyanítom, hogy a kertet és a szűkebb környezetünket is.

Almás-diós rétes, túrós-aszaltszilvás rétes

Hozzávalók: rudanként 4 réteslap, olaj, gríz
Az almás töltelékhez: reszelt alma (a levét öntsük le, jó lesz a túrós töltelékhez), darált dió, (ha savanyú az alma egy kis porcukor)
A túrós töltelékhez: túró, aszalt szilva, mazsola, almalé (ha száraz lenne a túró) porcukor
Elkészítés:
1.) A réteslapokat olajjal megcsepegtetjük, megszórjuk egy marék grízzel, és egyenletesen eloszlatjuk rajtuk a tölteléket, majd feltekerjük, olajjal megkenjük, és forró sütőben (220 fok) pirosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Almás-diós rétes
Almás-diós rétes


Túrós-aszaltszilvás rétes
Túrós-aszaltszilvás rétes

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.