Csikós tokány recept
Csikós tokány
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
A derékfájás miatt rám kényszerített fekvésnek vannak jó hozadékai. Az egyik ilyen az idő. Pontosabban a semmittevéssel tölthető szabadidő, amit persze én roppant hasznosan használok fel... mindjárt elmesélem, hogyan. :-)

A nagymamák ugyanis a kezükbe vették az irányítást, és amióta lerobbantam, Éva és anyukám felváltva sütnek-főznek ránk. Kész kánaán ez nekem, hiszen utoljára lánykoromban voltam így elkényeztetve. Dorka is boldog, hogy többet látja a nagyszülőket, és másféle ízeket is kóstolhat, mint amiket megszokott.

Én pedig... nos, végülis, mit cifrázzam. Rákaptam a Vámpírnaplókra. :-))) Nem mintha nem lenne elég könyvem, valamiért mégis nagyon érdekelt, mitől olyan híres ez a sorozat? Fűzőben elvonszoltam magam az első könyvesboltig, és megvettem az első részt, majd hazavittem, és nekiálltam. Elsőre azt gondoltam, tiszta Twilight-koppintás, azzal a különbséggel, hogy a szerző - Stephenie Meyerrel szemben - nem tud írni. De azért még így is tetszett, legalábbis annyira, hogy elolvassam a második részt is. Az határozottan jobb volt. A harmadiknál már azt gondoltam, oké, ez már teljesen jó, a negyediknél pedig azt, hogy hurrá, végre jól szórakozom. Az ötödik részhez érve pedig rajongó lettem, és megvettem dvd-n a sorozat első évadát - és nem csalódtam, szuper jó! Szívből ajánlom a történetet minden Alkonyat és vámpír rajongónak.

A főszereplők
A főszereplők

Tény, hogy a könyv és a sorozat a Twilight-ot követi: itt is szépek a vámpírok, és gondolatolvasók, nem alszanak koporsóban, szexik, gazdagok és műveltek, de - és ez egy lényeges eleme a könyvnek, sokkal több fantasy elemmel és szereplővel bír, mint az Alkonyat sorozat. A mellékszereplők (Jeremy, Bonnie, Catherine, Meredith, Matt, stb), karakterei igazán jók, viccesek, kedvesek, szerethetők. A főszereplők itt is szerelmi háromszöget alkotnak, csak itt nem egy vérfarkas és egy vámpír, hanem egy vámpír testvérpár és egy halandó lány között alakul ki szövevényes és roppant bonyolult kapcsolat. A sorozat készítői azt hiszem, nagyon ügyeltek arra, hogy egy Robert Pattinson-alkatú fiatalembert találjanak (szerintem kár volt küzdeni, lehetetlen vállalkozás, Rob annyira szép), de azért Paul Wesley-vel összességében nem választottak rosszul. Az igazi nagyágyú azonban szerintem inkább a regény szerint gonosz bátyja, Damon (Ian Somerhalder), akibe vélhetően legalább annyi lány szerelmes, mint Edward Cullenbe...

A történet egy Mystic Falls nevű amerikai kisvárosban játszódik, ahol mindig is különös és megmagyarázhatatlan halálesetek történtek a századok során. Itt él Elena Gilbert (akit a Kristen Stewarthoz hasonló karakterű igen bájos Nina Dobrev alakít) öccsével, Jeremyvel és a nénikéjével, mivel a szülei nem sokkal korábban autóbaleset áldozatai lettek. Elena rossz passzban van, gyakran jár ki a temetőbe a naplójával, amit a szülei közelségében írogat. A suliban (mert bizony, megint a középiskolában vagyunk), új srác érkezik, aki nem csak nagyon dögös, de smaragdzöld szemei vannak, rendkívül titokzatos is, és hamarosan új románc indul bimbózásnak... amikor beállít a városba egy még szebb arcú és szemű fiú, akiről hamar kiderül, hogy a másik bátyja. Ők a Salvatore fivérek, akik -bár nem látszik rajtuk -, a százhatvanadik éveiket tapossák. Sokban különböznek egymástól: Stephan, a fiatalabb úgymond "jó" vámpír, aki nem bántja az embereket, amolyan Cullen-féle "vega-vámpír", míg Damon gátlástalan, őt nem sokban érdeklik az emberek, maximum a csinosabb lányok...

A történet mára a kedvencemmé vált, még az első két kötet is. A film is szuper, és nagy előnye, hogy sokáig lehet nézni, hiszen évadonként 400 percet tölthetünk a misztikus Mystic Fallsban, és észrevétlenül elvegyülhetünk a gimisek gondtalan - azaz vámpírokkal teli - életében. :-))) A szereplőket alakító fiatal színészek szépek, ügyesek, kedvesek, viccesek, azóta rengeteg interjút is elolvastam velük. A filmben látható tájak meseszépek, a vizuális effektek hibátlanok, a zene szuper.

Csak egyet nem értek. Miért nem voltak ilyen arcok abban a gimiben, ahova én jártam??????

------------------------------------------------------------------------------------

És most jöjjön a gasztronómia! Hosszabb leírást nem tudok fűzni a receptekhez, hiszen nem én készítettem őket (hanem Éva), de mindre igaz, hogy szuper illatosak, guszták és finomak voltak, úgy éreztem magam itthon, mint egy szállodában.

Tojásleves

Hozzávalók: 6 db tojás, 1 közepes fej hagyma, 2 db babérlevél, 2 púpozott evőkanál liszt, 1 dl olaj, só, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A felhevített olajra rászórjuk a lisztet, beletesszük a hagymát és a babérlevelet.
2.) Világos rántást készítünk, amelyet 1,5 liter vízzel felengedünk. Ha megfőtt a leves, beleengedjük a tojásokat, de nem keverjük el. 0Ha a tojások is megfőttek, tálaljuk.

Vadas marhahúsból

Hozzávalók: 1,5 kg szűzérmék, 1 fej nagyobb hagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1/4 fej zeller, 4 gerezd fokhagyma, só, őrölt és egész bors, oregano, koriander, mustármag és rendes mustár, borókabogyó, 3 db babérlevél, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, pirospaprika
Elkészítés:
1.) A húst lehártyázzuk, jól megmossuk, és egészben tesszük fel főni a felaprított zöldségekkel és fűszerekkel a kuktában. Forrástól számítva 1 órán át főzzük.
2.) A levében hagyjuk a húst kihűlni. Ha a hús kihűlt, 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
3.) A zöldségeket a főzőlével leturmixoljuk, majd felmelegítjük, és a tejfölös liszttel behabarjuk. Ezután visszatesszük a hússzeleteket is. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Vadas marhahúsból
Vadas marhahúsból
Zsemlegombóc

Hozzávalók: 2 db zsemle, 1 evőkanál olaj, 2 dl tej, 15 dkg liszt, só, 1/2 csokor petrezselyem, 1 tojás
Elkészítés:
1.) A zsemléket kb 1,5 cm szélesen felszeleteljük és megpirítjuk, majd apró kockákra vágjuk.
2.) A lisztből, tejből olajból,tojásból nokedli tésztát készítünk, végül a petrezselymet is belekeverjük. Ha a tészta elkészült, óvatosan, hogy ne törjön össze, beleforgatjuk a zsemlekockákat.
3.) Lobogó sós vízbe evőkanállal beszaggatjuk. Ha feljöttek a víz tetejére, onnan kb 5 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítve tálaljuk a vadas mellé.

Személy szerint nekem ez volt a kedvencem: mennyei az illata, puha a hús, de rajta a bacon ropogós, és szuperül illik hozzá a kukoricás rizs és a savanyú ubi.

Hagymás göngyölt pulykamell

Hozzávalók: 10 kis szelet vékonyra vert pulykamell, 1 csomag bacon, 1/4 db vékonyan felszeletelt poré hagyma, 5 dkg trapista sajt, 1 db hosszában felszeletelt TV paprika, só, őröltbors, 1 dl olaj, 1 dl víz
Elkészítés:
1.) A pulykamellett megsózzuk, borsozzuk.
2.) A trapistasajtot kb ujjnyi széles 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk.
3.) Legelőször a sajt kerül a húsra, majd megszórjuk a hagymával és tetejére kerül a paprika. A húst feltekerjük, és belecsavarjuk 1-1 csík baconba.
4.) A tepsibe öntjük az olajat, rátesszük a húsokat, legvégén meglocsoljuk a vízzel. Szorosan lefedjük alufóliával és 200 fokra előmelegített sütöben kb 1 órát puhítjuk, majd az alufólia eltávolítása után kb 25 perc alatt megpirítjuk. Kukoricás párolt rizzsel tálaljuk.

A túrós pogi nagyon gyorsan fogyott, Dorka "repül" rá a legjobban a tálra... :-))))

Túrós pogácsa

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg vaj, 30 dkg tehéntúró, só, 1 sütőpor, 1 tojás, 5 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
1.) A lisztet, sütőport, vajat és a sót deszkán össznyomkodjuk, majd összegyúrjuk. Hatszor nyújtjuk ki és hajtogatjuk, majd egy éjszakára betesszük a hűtőbe.
2.) Másnap a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét kicsit bevagdossuk. Közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét egész tojással megkenjük, és megszórjuk a reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Túrós pogácsa
Túrós pogácsa

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.