Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Nemrégiben meséltem nektek, milyen szép márványtojásokat láttam a neten... aztán ahogy ez lenni szokott, nem hagyott nyugodni a márványozás gondolata, és mivel Húsvét van, és a Baba is türelmes, hát nekiálltunk Dorkával és Ká-val tojásokat festeni. :-)

Tudni kell azonban, hogy a márványtojás abszolút nem magyar találmány, és az égvilágon semmi köze nincs a mi Húsvétunkhoz, leszámítva, hogy tojás, ami végülis illik a szépen megtervezett sonkatálakhoz és kalácsokhoz.
A márványtojás ugyanis egy kínai tradicionális étel, amit alapvetően a Holdújévek alkalmával készítenek, bár egyes források szerint Kínában úton-útfélen találkozhatunk velük az utcán, kb. olyan sűrűséggel, mint ahogy itthon pizzériákba vagy kávéházakba botlunk a körúton. (Nos, mivel sosem jártam Kínában, hinnem kell ezeknek a híreknek. Ti tudtok erről valamit? :-))

Szerintem meseszépek lettek :-)
Szerintem meseszépek lettek :-)

Persze, minden csak felfogás kérdése: Húsvétra így is, úgy is fogunk tojást főzni, hát akkor miért is ne készítsünk néhány rendhagyó példányt is, nem igaz? Én személy szerint beleszerettem ezeknek a tojásoknak az egyszerű, mégis oly különös szépségébe. Még megfogni is varázslatos őket... Az ember látja, hogy egy főtt tojáshoz nyúl, mégis, ahogy megcsillan rajtuk a fény, a borostyán színű repedéseket látva elhisszük, hogy egy igazi, finomra csiszolt márványtojás van a kezünkben, egy selymesen sima és hideg kődarab. Aztán ránk szólnak a többiek:
- Miért bámulod már 10 perce azt a tojást? :-))
És akkor visszatérünk a Földre, és szépen a hűtőbe tesszük a tojást, még mielőtt valami kevésbé műkedvelő lelkületű családtagunk idő előtt felfalná... :-)

Nos, akkor következzen a recept, amiről már most elárulom, hogy meglehetősen képlékeny, azaz mindenki úgy állítja össze a - mondjuk úgy - "páclevet", ahogy szeretné.

Kínai márványtojás

Hozzávalók: 4 tojás, víz, 4 fekete tea filter, 2 dl cola, 2 vöröshagyma héj
+ hozzávalók, amik szintén színeznek, és nyugodtan használhatjátok
- curry, kurkuma (sárgítja a repedéseket)
- céklalé, meggylé, vörösbor (bordóvá teszi a mintát)
- csalán, citromfű, spenót (kicsit zöldít, de elég sötét lesz a minta)
- kávé, cola, fekete tea, vöröshagyma héj (a barna árnyalatokért)
Elkészítés:
1.) A tojásokat forró vízben 10 perc alatt keményre főzzük.
2.) Kicsit kihűtjük, és egy deszkán finoman meggörgetjük, hogy mindenhol egyenletesen összetörjön a héjuk, de ne essenek le a darabjaik! (Szóval ne csapkodjátok, mert az nem jó! :-)
3.) Eközben a visszamaradt, forró tojásos vizet felforraljuk, és beleteszünk minimum 4 fekete tea filtert, hagymahéjat, és még amit szeretnénk. (Mi csak hagymát, teát és colát tettünk bele.), majd óvatosan a már sötét vízbe helyezzük a tojásokat, és 1-2 órán át takaréklángon főzzük őket. Ha lejárt az idő, hagyjuk kihűlni a levet, és fazekastul 1-2 éjszakára (vagy napra) a hűtőbe tesszük a tojásokat.
Másnap óvatosan megpucolunk minden tojást, és boldogan nézegetjük, milyen szépek lettek. :-)) Na jó, csak viccelek, meg lehet őket enni, sonkatálra rendezni, ajándékba vinni a szomszédoknak és lenyűgözni vele a rokonokat. :-))

Hagymahéjak és fekete tea filtekek úsznak a fazékban a tojások körül
Hagymahéjak és fekete tea filtekek úsznak a fazékban a tojások körül


Itt még nem színeződtek el a tojások, ahhoz kell a főzés és az állás is
Itt még nem színeződtek el a tojások, ahhoz kell a főzés és az állás is


Az első márványtojásaink :-)
Az első márványtojásaink :-)


Ugye, hogy olyan, mint a márvány?
Ugye, hogy olyan, mint a márvány?


A borostyán színű repedések álomszépek
A borostyán színű repedések álomszépek


Szerintem érdemes kipróbálni :-)
Szerintem érdemes kipróbálni :-)

Természetesen a márványozásba úgy fogtunk bele, hogy előtte komolyan körülnéztünk a világban... a kínai márványtojás ugyanis nem csak nálunk népszerű, így a világhálón szörfözve sok helyütt találkozhatunk vele azzal a különbséggel, hogy míg a kínaiak inkább csípősre / pikánsra főzik (csillagánizzsal, édesköménnyel, fahéjjal, szecsuáni borssal és szegfűszeggel), az európaiak inkább csak teába, hagymába, és kevésbé fűszeres lébe áztatják.

Tea eggs (azaz tea-tojás) - egyszerűen csak így nevezik, nyilvánvaló utalással a különleges főzési metódusra, miszerint fekete teában kell megrotyogtatni a tojásokat, hogy a különleges márványos rajzolatok megjelenjenek a fehérjén.


Nagyon igyekeztem, hogy kedvet csináljak Nektek is a márványtojás-készítéshez... sikerült? :-)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.