15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
A Mindmegette receptkatalógusában az egyik leggyakrabban beküldött étel a padlizsánkrém. Tucatnyi csak az egyszerű krém, plusz a különböző fantázianevűek, aztán meg a krémmel kombinált paprika meg paradicsom, a krémmel töltött különböző ételek. Ahány ház, annyi recept, ahány beküldő, annyi ígéri az olvasónak, hogy az övé a legjobb.

Elkészíteni viszonylag egyszerű. A padlizsánt egészben addig sütjük, amíg jó égett lesz a héja. Legjobb nyílt tűzön vagy grillen sütni, de lehet gáz- vagy villanysütőben, gázra tett rácson is, akárhogy. Héját leszedjük, húsát ízesítjük. Eddig mindenki egyetért. No de aztán…

Óvatosan a sütéssel, mert úgy szívja magába a zsiradékot, mint a szivacs!
Óvatosan a sütéssel, mert úgy szívja magába a zsiradékot, mint a szivacs!

Mindenki esküszik a saját receptjére, többen hozzáteszik, hogy csakis ez az egyetlen, igazi, autentikus, originális, optimális stb. erdélyi módszer, mert nagymamája, esetleg nagynénje szomszédjának sógora is így csinálja, és ezt csakis így lehet csinálni.

A vitatott pontok: szabad-e fémkést használni, mert a fémtől megbarnul a hús, vagy csakis fa-illetve műagyag eszközöket? Szerintem a fa használata régen indokolt volt, a mai rozsdamentes eszközök azonban nem ártanak neki. Továbbá: szabad-e botmixerrel keverni, mert az összeroncsolja a rostokat? Kell e-fokhagyma hozzá, avagy tilos beletenni, használjunk készen árult majonézt, vagy csakis otthon készült dolgokat keverjünk bele?

Az én ízlésem szerint a padlizsán húsát kevés hagymával, olajjal, citrommal, sóval, borssal lazán, kézzel összekeverjük, és kész, már lehet is enni. Fő, hogy a padlizsán íze érvényesüljön, ne a hozzátett anyagoké. De a fent leírt változatok bármelyike megengedett, mindenki másképp szereti, és mindenkinek joga van másképp szeretni, nem kell eretnekként elítélni azt, akinek más az ízlése.

Remek ételek továbbá a rakott padlizsánok, a felszeletelt padlizsánt megsütjük, aztán rétegesen lerakjuk, közé húst (muszaka) vagy paradicsomszószt és sajtot teszünk, és mehet be a sütőbe. Fő gond ezekkel, hogy a padlizsán a sütésnél, mint egy szivacs, rengeteg olajat szív magába. Örömmel fedeztem fel Habliliom receptjét, a Melanzana alla parmigiana „light” címűt. Azért light ez a padlizsán pármai módra, mert sütőben süti a padlizsánszeleteket, csak kis olajjal megkenve, így nem sok zsiradék lesz benne. A megsült padlizsánszeletek közé paradicsomszósz, mozzarella és parmezán sajt kerül. Rendkívül finom étel, hidegen-melegen egyformán fogyasztható. Még fokozni lehet az élvezetet, ha sima paradicsomszósz helyett bolognait használunk, vagyis darált húst is teszünk bele!

Az a lényeg, hogy a padlizsán íze érvényesüljön
Az a lényeg, hogy a padlizsán íze érvényesüljön


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.