Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Hosszú téli estére családdal vagy barátokkal kitűnő étel, kitűnő szórakozás. Svájcból ered, hegyvidéki házakban - nem feltétlenül hegyi kunyhókban, ezek nevesebb sívidékeken paloták is lehetnek manapság - csinálták először.

Nem igényel túl nagy előkészületeket. Innen egyesek tréfás morgolódása: meghívnak vacsorára, de nem főznek semmit, nekem kell az ennivalómat elkészíteni.

Igen, mindenki maga főzi a magáét, falatonként, hosszabb vagy rövidebb ideig, aztán a megfőtt, megsült húst különböző szószokba mártogatja, így érvényesítve egyéni ízlését.

A szükséges eszközöket egyszer kell megvenni, illetve kétszer. Kell egy fémedény a hús olajban való sütéséhez, és egy kerámia a sajtos, csokoládés fajtához. Érdemes jó minőségűt venni, nem a leggazdaságosabbal beérni. Persze aki csak egyszer használja, és aztán soha többet nem veszi elő, annak a legolcsóbb is csak drága porfogó lesz.

Legegyszerűbb és legnépszerűbb a burgundi fondü. Mindenki a hosszú villájára szúr egy darab kb. 2x2 cm kockára vágott húst, ami lehet marha, sertés, baromfi stb., és bedugja az edénybe a forró olajba. Megsüti ízlése szerint véresre, közepesre, jól megsütve vagy éppen szénné égetve, aztán különböző szószokba mártogatja és bekapja. Nem kell kapkodni, mert leégetjük a nyelvünket! Szószt rengeteg félét lehet készen kapni vagy otthon csinálni. Ha van otthon ketchup, majonéz és mustár, nagy baj már nem lehet, ezek, valamint ezek kombinációi kettesével vagy mindhárom összekeverve változatos ízeket adnak.

Burgundi fondü - húskockák, olaj, szószok
Burgundi fondü - húskockák, olaj, szószok

A sajtosnál előbb a tűzhelyen kell elkészíteni a sajtmártást (az asztalnál a spirituszégő vagy gyertya csak melegen tartja). Svájci találmányról lévén szó, általában emmentáli fajtát használnak, de ízlés szerint bármilyen kipróbálható, fő, hogy jól olvadjon a fehér borban meg a kis pálinkában. Ebből is nyilvánvaló, hogy nem vizet iszunk hozzá! Kockára vágott kenyérdarabokat (általában bagett – pedig az mintha nem svájci, hanem inkább francia lenne!) mártogatunk bele.

Sajtfondü - kenyérfalatokkal és esetleg zöldségekkel
Sajtfondü - kenyérfalatokkal és esetleg zöldségekkel

Nekem a kedvencem a kínai fondü. Ne zavarjon senkit az elnevezés, nem valami nagyon olcsó fajtáról van szó, nem a ruházati cikkekre kell asszociálni. Hajszálvékonyra vágott legfinomabb húst (marhabélszín, sertésszűz…) mártunk a fortyogó fűszeres vízbe, főzzük egy ideig, majd a szószokba mártogatjuk. Esszük, esszük, és amikor már nincs tovább, megesszük–megisszuk az isteni húslevessé változott folyadékot.

Kínai fondü - vékony hússzeletek, fűszeres leves, szószok
Kínai fondü - vékony hússzeletek, fűszeres leves, szószok

Végül a fondü desszert is lehet: olvasztott csokoládéba gyümölcs- vagy kalácsdarabokat mártogatunk.

Minden együtt egy kellemes baráti vagy családi vacsorához. Lassan de sokat, esetleg rengeteget eszünk, iszunk is hozzá, nem keveset. Közben bőven van idő beszélgetésre, viccelődésre (akinek leesik a villájáról a hús vagy a kenyér, az zálogot ad).

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.