Dubarry-csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Babgulyás
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Kapros tökfőzelék virslivel
Dödölle - az eredeti recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Kínai szezámmagos csirke
Rakott zöldbab darált hússal
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Belgium kis ország, konyhája hasonlít a franciához, mégis találhatunk sok helyi specialitást.

Egy jóindulatú vélemény szerint a belga konyha finom, mint a francia, és olyanok a mennyiségek, mint a németeknél.

A lakosság számához viszonyítva a legtöbb Michelin-csillagos étterem Belgiumban található, tehát van igény a finom kosztra. Sajnos, ennek magyar szempontból árnyoldala is van: az árak a brüsszeli európai hivatalnokok fizetéséhez, és nem az átlagos magyar turista zsebéhez vannak mérve.

Igazi belga specialitás a moules-frites (ejtsd: mul-frit), vagyis kagyló sült krumplival. Egész étteremláncok léteznek, ahol csak ezt árulják. A kagylót leggyakabban fehérboros, fűszeres lében főzik, a főzés alatt a kagylók kinyílnak, ki lehet csipegetni őket. De mivel vesszük ki a kagylóhúst a héjból? Kagylóval. Vagyis az elsőt kézbe vesszük, villával kipiszkáljuk a húst, majd ennek héját csipeszként használjuk, és vesszük ki a húst a következőből. A végén kanállal megesszük a levét, amiből közben kiváló leves lett. Vigyázat! Amelyik kagyló a főzés alatt nem nyílik ki, azt nem szabad megenni!

Fehérboros lében főtt kagyló és friss szalmaburgonya a belga kedvenc
Fehérboros lében főtt kagyló és friss szalmaburgonya a belga kedvenc

Mindehhez pommes frites jár. Igen, sült szalmakrumpli, a pommes frites (pom frit) Belgiumból származik, és ma is ott a legfinomabb a világon. Friss krumpliból kell készüljön, a szeletelés után jól megmossák, megszárítják, majd elősütik, majd közvetlenül fogyasztás előtt készre sütik. Számtalan helyen csak ezt árulnak, különböző szószokkal. A belgák általában otthon nem is sütik, hanem a legközelebbi üzletben vacsora előtt gyorsan megveszik, akár a péknél a friss kenyeretés, és otthon fogyasztják el.

Pommes frites
Pommes frites

Másik méltán híres belga élelmiszer a csokoládé. A belga törvény szerint a csokoládé 100% kakaóvajból kell készüljön, ellentétben az engedékenyebb brüsszeli (!) szabályozásnál, amely engedélyez némi egyéb növényi zsiradékot is.

Rengeteg féle és fajta minőségi csokoládé készül Belgiumban
Rengeteg féle és fajta minőségi csokoládé készül Belgiumban

Belgium híres desszertje még a gofri, amelyet többféle változatban kóstolhatunk, és mindenhol kapható.

Gaufre vagy Waffel, így hívják Belgiumban a gofrit
Gaufre vagy Waffel, így hívják Belgiumban a gofrit

Végül, de nem utolsó sorban: a belga sört, nem, a belga söröket kötelező kipróbálni. Számtalan fajta létezik, komoly ízbeli eltérésekkel. Érdemes elmélyedni a tanulmányozásukban!

Belgium a sörkülönlegességek országa is
Belgium a sörkülönlegességek országa is

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.