Farsangi szalagos fánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Vadas marha
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Zsemlegombóc
Milánói sertésborda áll az étlapon, és rögtön tudjuk, ez mit jelent: nem a hús elkészítésének mikéntjét, hanem hogy köretnek paradicsomos makarónit kapunk. Ilyen formában ezt az ételt azonban hiába keresnénk Milánóban, étteremben nem fogunk ilyet találni.

Elsősorban azért nem, mert Milánóban - vagy bárhol Olaszországban - makarónit (vagy spagettit, orsótésztát vagy bármilyen más formájú tésztát) kizárólag előételnek esznek. Ott leves elég ritkán kerül az asztalra, amikor mi az étkezés elején levest eszünk, akkor eszik ők első fogásnak (így is nevezik: primo) a főtt tésztát.

Milánó szép nagyváros, sok látnivalóval, itáliai turistáknak feltétlenül meg kell itt állni legalább 1-2 napra. Ott az óriási gótikus Dóm a város közepén, a Scala, a Szent Ambrus Bazilika, Leonardo Utolsó vacsorája, csupa kihagyhatatlan látnivaló.

Utolsó vacsora
Utolsó vacsora



Baráti házaspár járt ott, kerek évfordulót megünnepelendő beültek egy jobb vendéglőbe. Valami finom helyi specialitást kívántak, óhajukat a pincér közös nyelv híján is megértette. Hozta is nemsokára szép nagy tálon a frissen sült - bécsi szeletet.

Bizony, a mi bécsi szeletünk milánói találmány, illetve ott és egész Olaszországban a panírozást, majd olajban kisütést nevezik milánói módnak. A panírozás egyébként általában liszt nélkül történik, csak tojás és prézli kerül a húsra. Milánó osztrák megszállásakor tetszett meg Radetzky tábornagynak (lásd még: Johann Strauss Radetzky indulója) a hússütés eme módja, hogy aztán hazatérte után a császárvárosban is meghonosítsa, és a világ majd bécsi szelet néven, mint osztrák különlegességet ismerje meg.

Milánó még egy híres ételhez adta nevét, ez a Risotto alla milanese. A rizottó, akár a főtt tészta, szintén előétel és nem köret. A milánói módra elkészítés a sáfrány hozzáadását jelenti, amitől szép aranysárga színe lesz.

Milánó
Milánó


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.