Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Milánói sertésborda áll az étlapon, és rögtön tudjuk, ez mit jelent: nem a hús elkészítésének mikéntjét, hanem hogy köretnek paradicsomos makarónit kapunk. Ilyen formában ezt az ételt azonban hiába keresnénk Milánóban, étteremben nem fogunk ilyet találni.

Elsősorban azért nem, mert Milánóban - vagy bárhol Olaszországban - makarónit (vagy spagettit, orsótésztát vagy bármilyen más formájú tésztát) kizárólag előételnek esznek. Ott leves elég ritkán kerül az asztalra, amikor mi az étkezés elején levest eszünk, akkor eszik ők első fogásnak (így is nevezik: primo) a főtt tésztát.

Milánó szép nagyváros, sok látnivalóval, itáliai turistáknak feltétlenül meg kell itt állni legalább 1-2 napra. Ott az óriási gótikus Dóm a város közepén, a Scala, a Szent Ambrus Bazilika, Leonardo Utolsó vacsorája, csupa kihagyhatatlan látnivaló.

Utolsó vacsora
Utolsó vacsora



Baráti házaspár járt ott, kerek évfordulót megünnepelendő beültek egy jobb vendéglőbe. Valami finom helyi specialitást kívántak, óhajukat a pincér közös nyelv híján is megértette. Hozta is nemsokára szép nagy tálon a frissen sült - bécsi szeletet.

Bizony, a mi bécsi szeletünk milánói találmány, illetve ott és egész Olaszországban a panírozást, majd olajban kisütést nevezik milánói módnak. A panírozás egyébként általában liszt nélkül történik, csak tojás és prézli kerül a húsra. Milánó osztrák megszállásakor tetszett meg Radetzky tábornagynak (lásd még: Johann Strauss Radetzky indulója) a hússütés eme módja, hogy aztán hazatérte után a császárvárosban is meghonosítsa, és a világ majd bécsi szelet néven, mint osztrák különlegességet ismerje meg.

Milánó még egy híres ételhez adta nevét, ez a Risotto alla milanese. A rizottó, akár a főtt tészta, szintén előétel és nem köret. A milánói módra elkészítés a sáfrány hozzáadását jelenti, amitől szép aranysárga színe lesz.

Milánó
Milánó


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.