Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Milánói sertésborda áll az étlapon, és rögtön tudjuk, ez mit jelent: nem a hús elkészítésének mikéntjét, hanem hogy köretnek paradicsomos makarónit kapunk. Ilyen formában ezt az ételt azonban hiába keresnénk Milánóban, étteremben nem fogunk ilyet találni.

Elsősorban azért nem, mert Milánóban - vagy bárhol Olaszországban - makarónit (vagy spagettit, orsótésztát vagy bármilyen más formájú tésztát) kizárólag előételnek esznek. Ott leves elég ritkán kerül az asztalra, amikor mi az étkezés elején levest eszünk, akkor eszik ők első fogásnak (így is nevezik: primo) a főtt tésztát.

Milánó szép nagyváros, sok látnivalóval, itáliai turistáknak feltétlenül meg kell itt állni legalább 1-2 napra. Ott az óriási gótikus Dóm a város közepén, a Scala, a Szent Ambrus Bazilika, Leonardo Utolsó vacsorája, csupa kihagyhatatlan látnivaló.

Utolsó vacsora
Utolsó vacsora



Baráti házaspár járt ott, kerek évfordulót megünnepelendő beültek egy jobb vendéglőbe. Valami finom helyi specialitást kívántak, óhajukat a pincér közös nyelv híján is megértette. Hozta is nemsokára szép nagy tálon a frissen sült - bécsi szeletet.

Bizony, a mi bécsi szeletünk milánói találmány, illetve ott és egész Olaszországban a panírozást, majd olajban kisütést nevezik milánói módnak. A panírozás egyébként általában liszt nélkül történik, csak tojás és prézli kerül a húsra. Milánó osztrák megszállásakor tetszett meg Radetzky tábornagynak (lásd még: Johann Strauss Radetzky indulója) a hússütés eme módja, hogy aztán hazatérte után a császárvárosban is meghonosítsa, és a világ majd bécsi szelet néven, mint osztrák különlegességet ismerje meg.

Milánó még egy híres ételhez adta nevét, ez a Risotto alla milanese. A rizottó, akár a főtt tészta, szintén előétel és nem köret. A milánói módra elkészítés a sáfrány hozzáadását jelenti, amitől szép aranysárga színe lesz.

Milánó
Milánó


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.