Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Praktikus

Ősz végéig teljes virágdíszben pompázik majd a muskátlid, ha ezt még most megteszed!

Muskátli /Fotó: Shutterstock
A muskátli nagyon hálás növény: nincs vele sok tennivaló, már minmális odafigyelés mellett is hosszú hónapokon át ontja a virágokat. Ám, így nyár végére, kimerülhet a növény és a talaja is, de egy egyszerű módszerrel új életet lehelhetünk kedvenc balkonnövényünkbe!

A muskátlival, többnyire a szezon elején és végén foglalkozunk: előbb a kiültetésével, majd a teleltetésével, a kettő között esetleg az öntözésére fordítunk egy kicsit nagyobb gondot kánikula idején, de az nemigen jut eszünkbe, hogy tavasz elejétől nyár végéig ez az igazán tágtűrésű, szívós növény is "elfáradhat". Pedig, ha kimerült a táptalaj, ha túl sok az elhalt, elszáradt virágrész, akkor nincs, vagy csak jóval kevesebb lesz a színpompás szirom. Ha szeretnénk, hogy a muskátlink a fagy beálltáig ontsa a virágokat, érdemes visszametszeni augusztus végén-szeptember elején. Így álljunk neki:

Muskátli /Fotó: Shutterstock
Muskátli /Fotó: Shutterstock
  1. Mielőtt hozzálátunk a metszésnek, távolítsuk el róla az elszáradt virágokat, a megbarnult, száraz leveleket; így később a muskátli nem az elhalt részek regenerálására, hanem az új hajtásokra fogja koncentrálni az energiáját.
  2. Fontos, hogy csak szép, egészséges növényeket szabad metszeni, ugyanis ha a beteg muskátlit visszavágjuk, azzal csak nagyobb kárt teszünk benne.
  3. Mindig tiszta, éles metszőollót használjunk, amit minden növény után fertőtlenítsük, nehogy valami lappangó fertőzést átvigyünk egyikről a másikra.
  4. Fontos, hogy ne vágjuk túl rövidre! Keressük meg a növény első elágazási pontját, majd a főszár és a mellékszár találkozásánál vágjuk el. Ezzel arra ösztönzzük a növényt, hogy több elágazást hozzon létre, ez pedig több virágot is jelent.
  5. Ha most éppen virágzik a muskátlink, ne sajnáljuk megvágni, hiszen később még szebb lesz!
  6. A visszametszés után jöhet a tápoldatozás - de csak kb. szeptember végéig, után engedjük felkésülni a fényszegény téli időszakra -, és folytassuk tovább a rendszeres öntözést! Ha kiszárad a muskátli földjének a felső két centis rétege, ősszel is öntözzük rendszeresen; bő virágzással hálája majd meg a gondoskodást - írja a Ripost.hu.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.