A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
A klímaváltozás, az extrém szárazság különösen érzékenyen érinti egyes élelmiszerek termesztését, és nemcsak bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek esetén léphet fel hiány, hanem a főzés során használt olajokból is drasztikusan csökkenhet a termelés.

Eljöhet az idő, amikor a most használt napraforgó étolajok helyét átveszik az algaolajok. A klímaváltozás nagyon érzékenyen érint bizonyos élelmiszercsoportokat, köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát és lehetőségét.

Hamarosan egyre több helyen használhatják majd az algaolajat a növényi olajok helyett /Fotó: Shutterstock
Hamarosan egyre több helyen használhatják majd az algaolajat a növényi olajok helyett /Fotó: Shutterstock

Ennek volt ékes példája a 2022-es év, amikor Spanyolországban a rendkívüli szárazság miatt olívaolajból a korábbi években megszokott termelés alig több mint felét tudták csak előállítani. Mindez rekordmagasba nyomta az olívaolaj árát – írja az Agroinform. A portál idézi a foodingredienstfirst.com cikkét, mely szerint van megoldás erre a problémára is!

Hamarosan algaolajban süthetjük a rántott húst

A szakemberek intenzíven keresik többek között a napraforgó étolaj alternatíváját is és azokat a termelési megoldásokat, melyek fenntarthatóak, kis terhet rónak a környezetre, sőt akár még jobb minőségű és tápértékű olajat is tudnak a segítségükkel előállítani. Így találtak rá az algaolajra.

A szakemberek felfedezték, hogy mikroalgák segítségével kiváló olaj készíthető /Fotó: Shutterstock
A szakemberek felfedezték, hogy mikroalgák segítségével kiváló olaj készíthető /Fotó: Shutterstock

Az amerikai Algae Cooking Club felfedezte, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok tiszta forrását képezhetik, sőt étrendi hatásuk kedvezőbb a hagyományos növényi olajokénál. Az algaolaj előállítása ráadásul kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

Az algaolajat az Egyesült Államokban több helyen már értékesítik, és a várakozások szerint hamarosan az élelmiszer- és a vendéglátóiparban is teret hódíthat. Az algaolaj gyártásához mikroalgákat használnak, amiket cukorral táplálnak és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.