Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A klímaváltozás, az extrém szárazság különösen érzékenyen érinti egyes élelmiszerek termesztését, és nemcsak bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek esetén léphet fel hiány, hanem a főzés során használt olajokból is drasztikusan csökkenhet a termelés.

Eljöhet az idő, amikor a most használt napraforgó étolajok helyét átveszik az algaolajok. A klímaváltozás nagyon érzékenyen érint bizonyos élelmiszercsoportokat, köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát és lehetőségét.

Hamarosan egyre több helyen használhatják majd az algaolajat a növényi olajok helyett /Fotó: Shutterstock
Hamarosan egyre több helyen használhatják majd az algaolajat a növényi olajok helyett /Fotó: Shutterstock

Ennek volt ékes példája a 2022-es év, amikor Spanyolországban a rendkívüli szárazság miatt olívaolajból a korábbi években megszokott termelés alig több mint felét tudták csak előállítani. Mindez rekordmagasba nyomta az olívaolaj árát – írja az Agroinform. A portál idézi a foodingredienstfirst.com cikkét, mely szerint van megoldás erre a problémára is!

Hamarosan algaolajban süthetjük a rántott húst

A szakemberek intenzíven keresik többek között a napraforgó étolaj alternatíváját is és azokat a termelési megoldásokat, melyek fenntarthatóak, kis terhet rónak a környezetre, sőt akár még jobb minőségű és tápértékű olajat is tudnak a segítségükkel előállítani. Így találtak rá az algaolajra.

A szakemberek felfedezték, hogy mikroalgák segítségével kiváló olaj készíthető /Fotó: Shutterstock
A szakemberek felfedezték, hogy mikroalgák segítségével kiváló olaj készíthető /Fotó: Shutterstock

Az amerikai Algae Cooking Club felfedezte, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok tiszta forrását képezhetik, sőt étrendi hatásuk kedvezőbb a hagyományos növényi olajokénál. Az algaolaj előállítása ráadásul kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

Az algaolajat az Egyesült Államokban több helyen már értékesítik, és a várakozások szerint hamarosan az élelmiszer- és a vendéglátóiparban is teret hódíthat. Az algaolaj gyártásához mikroalgákat használnak, amiket cukorral táplálnak és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.