Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Borok

3 szuper bor a neszmélyi borvidékről, amit nem szabad kihagyni!

fehérbor
Az északon, a Duna jobb partján elterülő Komárom-Esztergom megye területén található neszmélyi borvidéket kapásból talán a kevésbé ismert bortermő területek közé soroljuk, de aki az itteni, élettel teli borokat egyszer megkóstolta, az többet nem felejti el.

A rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket, a középkortól kezdve hivatásszerűen foglalkoznak ezen a környéken szőlőtermesztéssel és borokkal, viszont önálló borvidéki státuszt csak 1977-ben kaptak. Már a 19. században és a 20. század első felében is ismert volt az itteni rajnai rizling, és jellemzően most is fehérszőlő-fajtákat termesztenek a hűvösebb klímájú dűlőkön. 957 hektárból 848hektárnyi fehér szőlővel van betelepítve. Egyedi látványt nyújtanak a Gerecse-hegy lejtőin elterülő szőlők és a Dunára néző dűlők, ahol chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, Müller Thurgau, olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini terem, kék szőlőból pedig pinot noir és a merlot található itt a legnagyobb mennyiségben.

A borvidékhez tartozó települések: Ászár, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Tokod, Bajót, Mogyorósbánya, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely, Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Mocsa, Neszmély, Szomód, Tata és Vértesszőlős.

Kiegyenlített, hűvös klíma jellemzi, az országos átlaghoz képest kevesebb a napsütéses órák száma, ami miatt a klímaváltozás egyik hazai nyertese lehet a borvidék. Adottságai miatt könnyű, savakban gazdag, gyümölcsös, illatos fehérborok vezetik az itteni borok mezőnyét. Általában tartályban készülnek, hogy megmaradjanak az aromák; ha hordót használnak, azt rövidebb ideig teszik. Noha a friss, fiatal tételeken van a hangsúly, egyre több pincészetnél készülnek komolyabb, a dűlők karakterét megmutató borok. Ezeknek a felfedezése még ránk vár.

Hilltop Irsai Olivér 2020

A legismertebb neszmélyi borászat a Hilltop, amely már csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. A megújult arculatuk középpontjában a borokhoz kapcsolt egyedi aromatérkép áll, ami segít eligazodni a borászat kínálatában, új mottójuk pedig az „Érezd+”. Az egyes címkékről leolvashatók az adott tételre jellemző íz- és illatjegyek. Az Irsai parfümös illata után a kortyban fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat érezni, az alkohol alacsony, a filigrán savak üdítik a kortyot.

Szivek Szívhez Szőlő 2020

Ha egy pincészetet Sziveknek hívnak, az már csak jó lehet, nem igaz? Hát ha még megtudjuk, hogy nem egy fantázianévről van szó, hanem a borász család vezetéknevéről! Kedves, vendégszerető és vidám természetük boraik karakterében is megmutatkozik. Legújabb, Szívhez Szőlő fehér- és rozéboruk igazi nyári, könnyű, fűben ülős bor lett, amely sok-sok friss gyümölccsel és elevenséggel kényeztet minket. Érdemes hozzájuk ellátogatni, a lélegzetelállító panoráma, a borkóstolóval egybekötött dűlőtúra maradandó élmény lesz.

Szöllősi

A Szöllősi család a borvidék egyik legjelentősebb borászatát vezeti, majdnem 40 hektárnyi területtel. Ökológiai gazdálkodással művelik a szőlőt, a borok pedig egy gróf Zichy Miklós által építtetett 1830-as, felújított pincébe kerülnek. A vidám címkés bor illata sárga húsú almát, narancsot, napraforgó magot és fehér virágokat rejt, a korty szélesen terül el, és velünk marad. Grillezett szárnyasok vagy sajt mellé egy kis friss salátával együtt remek kompozíciót alkot.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.