A tokaji palacsinta egy egészen különleges édesség, ugyanis a tésztába és a töltelékbe egyaránt kerül bor, sőt még a sodóba is, amit sütés előtt kell a desszert tetejére önteni. Ugye milyen jól hangzik?
A Vidék íze magazin mennyei desszertje, a tokaji palacsinta tökéletes választás, ha egy különleges édességgel szeretnénk meglepni a családot vagy a barátokat. Minden falat belőle egy kis nosztalgia, egy kis borvidéki varázslat, ami garantáltan megkoronázza az ebédet vagy a vacsorát.
Így készül a Vidék íze magazin kiváló édessége, a tokaji palacsinta!
Előkészítés: 1 óra
Sütés: 10 perc
1 adag: 270 kcal
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
2 dl tej
2 tojás
2 dl édes tokaji szamorodni
1 csipet só
vaj a sütéshez
A töltelékhez:
20 dkg darált dió
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
fél dl tokaji muskotályos bor
15 dkg fehér szőlő
A sodóhoz:
2 dl tokaji muskotályos bor
3 tojássárgája
10 dkg porcukor
1 evőkanál rétesliszt
Elkészítés:
Palacsintatésztát készítünk a lisztből, a tojásból, a tejből, a csipet sóból. Víz helyett az édes borral hígítjuk (ha kell még hozzá folyadék, az már lehet víz).
Vajon vékony palacsintákat sütünk. Összekeverjük a töltelékhez a diót a cukorral, az édes borral és a vaníliás cukorral.
Megkenjük vele a palacsintákat, mindegyikre szórunk pár leszemezett szőlőt, és feltekerjük. Kivajazunk egy sütőtálat.
A palacsintákat körülbelül 4 cm széles darabokra vágjuk, és a tálba állítjuk.
Összekeverjük a bort a tojások sárgájával, a cukorral és a liszttel, és rálocsoljuk a palacsinták tetejére.
Forró sütőbe toljuk, míg picit meg nem pirul a teteje. Langyosan tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.