Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Praktikus

Te is megmosod a nyers húst főzés előtt? Erről mindenképp tudnod kell!

Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock
Ahány ház, annyi szokás, ám nincs, ami jobban megosztaná az embereket, mint az a kérdés, hogy meg kell-e mosni a nyers húst főzés előtt. Egyesek szerint felesleges, mások viszont ki nem hagynák ezt a lépést.

Ha hideg, folyó víz alatt leöblítjük a nyers húst, akkor megszabadítjuk az esetleges húslétől vagy vértől, a rajta maradt csontszilánkoktól és a vákumos illattól – mondják azok, akik ki nem hagynák ezt a mozzanatot a főzés során. Aki viszont nem mossa, azzal indokolja mindezt, hogy a hőkezelés során úgyis minden baktérium elpusztul, lemosni azokat amúgy sem lehet, és elég csak a levegőn pihentetni egy picit a húst a felhasználás előtt. Esetleg leitathatjuk a húsról a felesleges nedvességet egy száraz papírtörlővel, másra nincs szükség.

Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock
Megosztja az embereket a kérdés, hogy meg kell-e mosni a húst főzés előtt /Fotó: Shutterstock

Mosni vagy nem mosni?

Nos, ez a kérdés a mai napig megosztja a közvéleményt, nincs egyértelmű válasz rá, viszont van egy nagyon fontos dolog, amit mindenképp észben kell tartania annak, aki megmossa a nyers húst felhasználás előtt!

A mosással a húson lévő baktériumokat ugyan nem lehet teljes mértékben eltávolítani, erre csak az alapos hőkezelés képes, ellenben a húson lévő mikróbák átkerülhetnek a mosogatóba, a csaptelepre és a konyhapult környékére, és ott szép hosszú ideig is képesek életben maradni. Ezzel pedig komoly betegségeket is kockáztatsz, főleg a nyári melegben.

A hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni /Fotó: Shutterstock
A hússal vagy hallal érintkező vágódeszkát alaposan el kell mosni /Fotó: Shutterstock

Ha mosod a húst, utána mindig alaposan takaríts!

Lehet, hogy ez sokak számára evidencia, ám nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a konyhai higiénia. Ha nyers hússal vagy hallal dolgozunk, nemcsak a késeket, a vágódeszkát és az edényeket kell alaposan elmosni, hanem a konyhapultot és a mosogatót, valamint annak környékét is. A hús mosásakor ugyanis szétfröcskölhet a víz, így a mosogató környékét is beszennyezheti, legyen szó akár a csaptelepről, a csempéről vagy az edényszárítóról.

Ha megmosod a nyers húst, próbálj minél kevesebb vizet szétfröcskölni /Fotó: Shutterstock
Ha megmosod a nyers húst, próbálj minél kevesebb vizet szétfröcskölni /Fotó: Shutterstock

Próbálj kevéssé fröcsökölni

Érdemes a húst a mosogató aljánál tartani és gyenge vízsugár mellett átmosni, majd ha végeztél, akkor teljesen kitakarítani a mosogatót.

Ahhoz, hogy minden baktériumot elpusztíts, alaposan takarítsd ki a mosogatót, beleértve az oldalát, a lefolyót és a szűrőt, a csaptelepet és a fogantyút, a mosogatószeres vagy kézmosós adagolót és a csepegtetőtálcát is. Ne hagyjd ki a mosogató körül lévő csempét sem!

Ha a mosogatóban mossuk a nyers húst, alaposan takarítsunk ki utána /Fotó: Shutterstock
Ha a mosogatóban mossuk a nyers húst, alaposan takarítsunk ki utána /Fotó: Shutterstock

A takarításhoz használhatsz súrolószert, fertőtlenítő hatású tisztítószert, forró vízet, de akár bevetheted a két csodaszert, az ecetet és a szódabikarbónát is, ezek ugyanis nemcsak tisztítanak, de még a kellemetlen szagoktól is megszabadítják a mosogatót. A legvégső mozzanat pedig a szivacs alapos kimosása vagy kidobása legyen, ugyanis a mosogatószivacs igazi bacitanya lehet!

Borítókép: Shutterstock

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.