A húsos bogyókat tél közepén szüretelik, leggyakrabban kézzel, vagy egy gereblyéhez hasonlatos szerszámmal a talaj fölé kifeszített hálóba lefésülik a fákról a termést. A legszebbeket páclébe áztatják, ezek kerülnek majd egész olajbogyóként az asztalunkra. A kisebbek, formátlanabbak az olajprésbe kerülnek, hogy sûrû, zöld olajként fõzéshez és salátákhoz használhassuk.
Az olívabogyó eredeti állapotában kesernyés ízû. A kellemetlen íz megszûntetésére a következõ eljárást használják: beáztatják és leöblítik, többször ismételve, majd három-négy hónapig hordókban érlelik. Ezután ízesítik különféle fûszerekkel, fokhagymával, citrommal, csípõs paprikával.
Az olívának - bár rengeteg fajtája van - színe érettségétõl függ. A zöld még éretlen állapotban kerül szedésre, a fekete pedig már az érett gyümölcs. De az íze mindenképpen felséges. Ehetjük önmagában is aperitívként, de a következõ receptek is adhatnak néhány ötletet.
Hozzávalók: 1 kg borjúhús, 10 dkg magozott zöld olíva, 5 dkg vaj, 5 dkg szalonna, petrezselyem, babérlevél, só, bors
Elkészítése: Olvasszuk meg a vajat, tegyük rá az egybe borjúhúst és a kockára vágott szalonnát, és pirítsuk meg. Öntsük fel 2 csésze vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá az olajbogyót, a felaprított petrezselymet és 2-3 babérlevelet. Fedjük le, és hagyjuk egy órát fõni.
Hozzávalók: a tésztához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, só, víz, a töltelékhez: 15 dkg sajt, 1 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj, 15 dkg olajbogyó, bors
Elkészítése: Dolgozzuk össze a tészta alapanyagait, és nyújtsuk ki fél centi vastagra és tegyük kivajazott formába. Reszeljük le a sajtot, a felét szórjuk a tésztára a kimagozott olajbogyóval együtt, és morzsoljuk rá a vajat. A tojásokat verjük fel villával, öntsük hozzá a tejet, borsozzuk, majd öntsük a keveréket a tésztára. A tetejét szórjuk meg a maradék sajttal, majd tegyük elõmelegített sütõbe és közepes fokozaton süssük fél órát, míg a teteje szép aranypiros nem lesz. Salátával tálalva nagyszerû vacsoraétel.
Hozzávalók: 10 dkg magozott olajbogyó, 60 dkg paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 evõkanál kapribogyó, kevés olívaolaj, só, bors, petrezselyem, bazsalikom, fokhagyma, 40 dkg metélttészta
Elkészítése: A megmosott paradicsomot 1 percre dobjuk zubogó, forró vízbe, majd szûrjük le, húzzuk le a héját és kockázzuk fel. Vágjuk apróra az olajbogyót, a kapribogyót és a paprikát, majd futtassuk meg 4 evõkanál felforrósított olívaolajon. Adjuk hozzá a paradicsomot, ízesítsük sóval és borssal. Fõzzük fedõ alatt húsz percig. A fõzés vége felé keverjünk a szószba 2 gerezd összezúzott fokhagymát, valamint a petrezselymet és a bazsalikomot. Közben fõzzük ki a tésztát, szûrjük le, és keverjük a szószhoz.
Hozzávalók: 40 dkg friss zöldbab, 4 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál ecet, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 evõkanál aprított snidling, 2 szép paradicsom, 10 dkg fekete olíva Elkészítése: Fõzzük meg a megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott zöldbabot sós vízben. Csepegtessük le és hagyjuk kihûlni. Vágjuk kockára a paradicsomot, és keverjük össze a babbal. Az olajból, ecetbõl, valamint a fûszerekbõl készítsünk salátaöntetet, keverjük össze a zöldségekkel, majd szórjuk rá a snidlinget és az olajbogyót. Azonnal tálalható.
Hozzávalók: a zöldhöz: 30 dkg magozott zöld olajbogyó, 4 ringli, 3 evõkanál olívaolaj, 2 evõkanál kapribogyó, bors, a feketéhez: 25 dkg magozott fekete olajbogyó, 2 evõkanál olívaolaj, 1 evõkanál rum, 1 evõkanál kakukkfû
Elkészítés: a hozzávalókat (külön a zöldet, külön a feketét) öntsük mixerbe, és gyors fordulaton pépesítsük össze. Kenyérre kenve, saláta mellé kínáljuk.
Hozzávalók: 6 tojás, 1 evõkanál csípõs mustár, 5 dkg vaj, 8-10 olajbogyó, 6 ringli, petrezselyem, só, bors, a díszítéshez salátalevél és paradicsom
Elkészítése: Fõzzük meg a tojásokat, hûtsük le, és hámozzuk meg, majd vágjuk félbe. Vágjuk apróra a petrezselymet és az olajbogyókat, keverjük hozzá a tojások sárgáját, a vajat, a mustárt, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a félbevágott tojásokat, majd mindegyikre tegyünk egy fél ringlit. Salátaleveleken, paradicsomszeletek között kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.