Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ne ijedjetek meg, kedves haspárti barátaim, ez továbbra is a Mindmegette, minden magyarok legjobb receptjeinek gyűjteménye, de mai írásomban megpróbálom lerántani a fátylat a Brassói aprópecsenye nevű ételünket övező titkokról.

Standard szereplője mindennapi ételeinknek, karöltve a lecsóval, mindegyikünknek megvan a saját, jó bejáratott családi receptje, és rövid közvéleménykutatásom alapján majdnem bicskázásba fordult a kell-e bele majoránna, csontlével párolod, szalonnán pirítod, fokhagymázod, paradicsompürézed, vagy te hogyan készíted kezdetű kérdésem feltevése után keletkezett vita.

Nem teszek igazságot, inkább másszunk fel a családfára, nézzük át, hogy ki honnét eredezteti egyik kedvencünket.

Brassói aprópecsenye
Brassói aprópecsenye

- Budapest, Mátyás pince, 1950. szeptember 17. Stirlitz, bocsánat, Papp Endre, az étterem akkori vezetője egy ételújítási versenyre alkotta ezt a fogást. Trianon emlékére nevezte el brassóinak, hiszen vétek lett volna Erdélyt kihagyni, hiszen ha van már Kolozsvári töltött káposzta, Erdélyi rakott káposzta, akkor miért ne lehetne Brassói…

Eredeti recept következik:

Hozzávalók 10 adagra: 1,6 kg sertésszűzpecsenye, 30 dkg kolozsvári szalonna, 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg sertészsír, 30 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 50 dkg zöldborsó, 1 hegyes erős paprika, só, őrölt fekete bors.

És hogyan készült? A zsiradékot serpenyőben felhevítjük, és az apró csíkokra vágott szalonnát benne felolvasztjuk. Megpirítjuk rajta a finomra vágott hagymát, rádobjuk a vékony csíkokra vágott szüzet, gyors tűzön pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Pár perc után rádobjuk a lehéjazott, felkockázott paradicsomot, a karikázott zöldpaprikát, és tovább pirítjuk. A végén hozzákeverjük a külön megfőzött zöldborsót, és készre sütjük.
Tálaláskor díszítsük karikázott erőspaprikával, és körítsük pirított burgonyával.

- 1948 októbere, Budapest-Brassó gyorsvonat. Gróf Nándor mesterszakács ezen a vonaton találja ki a receptet, eredeti szándéka szerint olyan ételt akart kreálni, mit az Utasellátó körülményei között gyorsan el lehet készíteni, finom és laktató. Névadás? Hova tartott is a szerelvény?

Ő így készítette: 2,5 kg burgonyát héjában megfőzött, hámozott, majd hasábokra vágott. 15 dkg füstölt szalonnát felkockázott, serpenyőben üvegesre pirította, majd hozzáadott másfél kilogramm felcsíkozott sertés szüzet, sózta, borsozta, zúzott fokhagymával ízesítette, és hirtelen megpirította, majd a végén összepirította a burgonyával. Ja, ez a szakácsvény is 10 adagos…

A brassói az egyik legnépszerűbb ételünk
A brassói az egyik legnépszerűbb ételünk

- Unger Károly mesterszakács más véleményen van. Szerinte a brassói receptjét Csáky Sándor tette közzé „ A XX. Század szakácsművészete” című könyvében. Íme a recept: a bélszín lebernyegét (pacsni), vágjuk metéltre, nyílt tűzön kevés zsírral pirítsuk meg, dobunk bele egy fej finomra vágott vöröshagymát, petrezselyemzöldet, és szeletekre vágott gombát, pirítsuk egy kicsit, aztán hintsük meg egy kevés liszttel, eresszük fel vörösborral, befőtt paradicsommal (pürével), sózzuk, borsozzuk, és ha megpuhult, valamint kellőképpen besűrűsödött, adjuk fel tarhonyával.

- Dózsa György mesterszakács szerint az étel Brassóból származik, és nem más, mint egy sima fokhagymás marhatokány, sült burgonyával körítve. És persze ne hagyjuk ki az óbudaiakat, szerintük az étel a Weiss kocsmában született, ahol bizonyos Brassóy úr a születésnapjára majoránnás pecsenyét kért. A szakácsnő viszont sajnálta a sok húst, ezért apróra vágta, hogy soknak nézzen ki, és így keverte össze a tarhonyás garnírunggal. Hiába,”sváb ember nem pazarál”!

Egyébként ő a hagymás, szalonnás pirított húst csontlében párolta puhára, sózta, borsozta, majoránnázta, majd a végén összekeverte a külön főzött tarhonyával, és karikákra vágott hegyes erős zöldpaprikával díszítette.

Hagyma, szalonna, hús, krumpli - ez biztosan kell a brassóihoz!
Hagyma, szalonna, hús, krumpli - ez biztosan kell a brassóihoz!

Brassói aprópecsenye recept >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.