A hideg előételek fogyasztásának célja, hogy az étvágyat felkeltsék, fokozzák, és étkezéseinket változatossá tegyék. Bármilyen fogásból készíthetünk előételt, csak ne feledjük el, hogy kisebb adagokban tálaljuk, mint a főételt. Nagyon hálás étkek, elkészítésüknél maradéktalanul kiélhetjük teremtő hajlamainkat, fejleszthetjük kreativitásunkat, valamint egy-egy drágább, különösen ínycsiklandozó falattal feldobhatjuk a szürke hétköznapokba belefásult ízlelőbimbóinkat.
A hideg előételek fajtái
- hideg főzelékek (salátákkal, habokkal, krémekkel töltött zöldségfélék), kevert vagy összetett saláták, koktélok (kehelyben felszolgált saláta jellegű ételkompozíciók)
- hideg tojásételek (hideg töltött tojások, kocsonyázott tojás)
- gyümölcsfélék (ananász likőrrel locsolva, sárgadinnye sonkával, stb.)
- pástétomok, habok (a pástétomok tejszínhabbal lazított és formában dermesztett változatai a habok)
- galantinok (szitán áttört, lisztpéppel, vajjal, tojással, fűszerekkel kevert húsétel, amelyet bőrbe töltenek, kifőznek, préselnek, és rendszerint aszpikkal körítve tálalnak)
- kocsonyák (jércekocsonya, sertéskocsonya, szalonkocsonya)
- hideg sültek és felvágottak (tatárbifsztek, hideg angolos bélszín)
- hideg halételek
- vegyes ízelítők (többféle hideg előételből készített előétel)
- szendvicsek (étvágyfalatok, szendvicsminyonok, szendvicstorták)
- dísztálak
No, ilyen hatalmas evészet után biztosan megszomjaztunk egy kicsit, következzen egy kis italajánlás a hideg előételekhez:
A hideg előételekhez könnyű, száraz, fiatalabb fehérbor (zöldveltelini, tramini, cirfandli, chardonnay, olaszrizling, rajnai rizling), száraz rozé vagy sillerbor, könnyű vörösbor vagy száraz pezsgő illik. Esetenként sör is adható.
- Ecettel készült előételek: az ecet miatt nem ajánlunk hozzá bort.
- Hideg sültek, felvágottak: könnyű, száraz fehérbor, rozé (rosé) bor vagy vörösbor (kékfrankos rosé).
- Hideg tojásételek: könnyű, száraz fehérbor (chardonnay, királyleányka, muscat ottonel).
- Hideg zöldségfélék, kevert saláták: száraz fehérbor (rajnai rizling).
- Libamáj vagy kacsamáj: száraz fehérbor, vörösbor, száraz pezsgő vagy muskotályos és aszúbor (muscat ottonel, Tokaji aszú 4 puttonyos).
- Nyers sonka (sárgadinnyével is): száraz fehérbor (olaszrizling) vagy száraz pezsgő.
- Pástétomok, habok, galantinok: a hús színétől függően fehérbor, rozébor vagy vörösbor (chardonnay, kékfrankos rosé, kékfrankos).
- Tatárbeefsteak: testes vörösbor (bikavér), száraz pezsgő.
- Vegyes ízelítők: száraz fehérbor (chardonnay) vagy száraz pezsgő.
- Tenger gyümölcsei: könnyű, száraz fehérbor.
Végezetül, kedves Haspárti Barátaim, hadd adjam közre pár kedvenc receptemet. Elsőnek, nemcsak a franciák szerint, hanem szerintem is, jöjjön egy pástétom, mely fenti vélemények szerint az előételek királya.
Csirkemájpástétom ananászcsónakban
Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 2 evőkanál liszt, 1 ananász, 4 szem eper, majoránna, őrölt fekete bors, só, pár szál citromfű
Elkészítés módja: csirkemájunkat apróra felkockázzuk, a hagymát finomra vágjuk, és kedves kis lábaskánkban mintegy 2 dkg vajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a májat, hintünk rá egy kis majoránnát, és élénk tűzön pár perc alatt megpirítjuk. Meghintjük liszttel, lepirítjuk, majd felöntjük a forró tejjel, és szűnni nem hagyó kevergetés közben addig főzzük, míg a massza el nem válik az edény falától. Ha ezzel megvagyunk, hideg vízfürdőben kihűtjük.
Az ananászt negyedekre vágjuk, torzsáját kiemeljük, majd kivágjuk belőle a gyümölcshúst.
A májas masszát áttörjük, hogy teljesen homogén, bársonyos legyen, majd a többi vajjal habosra keverjük. Sózzuk, borsozzuk, majd nyomózsákba töltjük. Szépen kicifrázzuk vele az ananászgerezdeket, majd visszaültetjük a héjbölcsőbe, és jól behűtjük.
Tálaláskor a félbevágott eperszemekkel, és citromfűlevélkékkel díszítsük.
Félszáraz pezsgő illik hozzá.
Egy tengeri finomság:
Fokhagymás kagylósaláta
Hozzávalók: 25 dkg natúr konzerv kagyló, 3 duci gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, citromlé, olaj, só
Elkészítés módja: fokhagymánkat megzúzzuk, keverőtálba tesszük, enyhén megsózzuk, pár csepp olajat öntünk rá, és a tejföllel jól összekeverjük. Beletesszük a lecsepegtetett kagylót, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, pár csepp citromlével ízesítjük, és még egyszer átkeverjük.
Egy-két órára jégre tesszük, majd előhűtött üvegtálon tálaljuk. Adhatjuk előételnek, vagy hidegtál részeként is.
És a végére egy kocsonyás, magyaros:
Csülökkocsonya
Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 1 evőkanál ételízesítő por, 1 kiskanál csípős paprikakrém, pár szem fekete bors, 2 fej vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 6 tojás, 2 tojásfehérje, 2 dkg zselatinpor, 1 kiskanál paradicsompüré, só, olaj
Elkészítés módja: csülkünket hideg vízben feltesszük főni. Az ételízesítővel, a paprikakrémmel és a borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát is. A fokhagymát pucoltan, a vöröshagymát héjastól. Kis lángon puhára főzzük, levéből kiemeljük, kihűtjük, kicsontozzuk. A 6 tojásból rántottát készítünk. Magunkhoz veszünk 8 deciliternyi főzőlevet, megkóstoljuk, ha kell utánasózunk, valamint még tüzesíthetjük is egy kicsit. Egy alkalmas fazékban megforrósítjuk, a zselatint állandó keverés mellett beleszórjuk, kis lángon 2-3 percig főzzük. No, most ez a lé eléggé zavaros lesz, de ne ijedjünk meg, vérprofi módon tisztára fogjuk varázsolni, a derítés nevű konyhai manőverrel. Tehát: a tojásfehérjét félig habbá verjük, közben a paradicsompürét is beleforgatjuk. A zselatinos főzőlébe öntjük, és gyöngyöző forralással 10 percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva 10 percig pihentetjük, majd szűrőruhán (etaminon) átszűrjük, és kissé hűlni hagyjuk. Eddigre már a csülök, és a rántotta is kihűlt, így mindkettőt kis kockákra vágjuk. Előkapunk egy jól fejlett őzgerincformát, megnedvesített celofánnal kibéleljük, és a felkockázott hozzávalókat belerakjuk. Ráöntjük a kocsonyalevet, addig ügyeskedünk, amíg mindenhova befolyik. Hűtőszekrényben megdermesztjük.
Tálaláskor deszkára fordítjuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Kínáljunk mellé friss, puha kenyeret, ecetes tormát, és egy-két korsó jóféle világos sört.
Kézreálló fakanalat Mindenkinek!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.