A kelt tésztának lelke van, mondják, és egy jó pék ennek kiváló ismerője. A Mindmegette új sorozatában Szabadfi Szabolcs - vagy, ahogy az egész ország ismeri: Szabi, a pék a kenyér és a péksütemények évtizedek során gondosan feltérképezett lelkivilágának legmélyebb titkait osztja meg velünk, hogy soha többé ne kelljen közértben vennünk a pékárut! Most megmutatja, hogy készíthetünk otthon olyan túrós batyut, fahéjas csigát és málnás tekercset, ami a nagykönyvben meg vagyon írva!
20 dkg zsíros túró
1 db tojás sárgája
5 dkg porcukor
1/2 db citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tésztánk első harmadát hosszában felezzük és csíkonként négyfelé vágjuk (10x10 cm). A kikevert túrós tölteléket elosztjuk a 8 túrós táska közepén. Mazsolát utólag szórhatunk még rá. A négyzetek ellentétes sarkait egymásra hajtva összenyomjuk, letojásozzuk, a mazsolások tetejére teszünk egy szemet, hogy megkülönböztessük őket. Félretesszük pihenni.
2 ek őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg barna cukor
Elkészítés:
A második tésztacsíkot megkenjük olvasztott vajjal, de a felénk eső rövidebbik oldalán lévő alsó 3 cm-et szárazon hagyjuk. Megszórjuk cukorral és fahéjjal, majd újra olvasztott vajjal csurgatjuk meg. Feszesen feltekerjük és ha az alsó 3 cm száraz lenne, akkor vízzel megkenjük. 6 szeletre vágjuk (kb. 2 cm vastagra) és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Olvasztott vajjal kenjük meg a tetejüket és félretesszük pihenni.
2 dkg olvasztott vaj
8 dkg málna
5 dkg barna cukor
1 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
A harmadik tésztacsík alsó felét lekenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk a cukorral, fahéjjal. A málna felét kanállal összetörjük és elosztjuk a vajas-cukros tésztán, majd a felső tészta felet ráhajtjuk és középen, függőlegesen hatfelé vágjuk. Megcsavarjuk, hogy spirált kapjunk, majd ellentétes irányban feltekerjük és 20 percet pihentetjük.
190 fokra előmelegítjük a sütőt. A túrós táskákat újra letojásozzuk, a csavart málnást is letojásozzuk, majd a málna másik felét benyomkodjuk a szálak közé és megszórjuk pisztáciával. Nagyjából 16 perc alatt sülnek készre. A 22 perc alatt megsült fahéjas csigák tetejét megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk porcukorral.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.