Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus grízgaluska leves
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mirinda-szelet
Hagymás rostélyos
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Csupacsokis brownie
Tojásos nokedli fejes salátával
Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
Péksuli

Így etesd a kovászodat! Szabi a pék kovászreceptje + 4 szuperhasznos tipp!

Kovász receptje, etetése
Akit eddig csak az tartott vissza a kovászos házi kenyér, cipó, kifli, kakaós csiga vagy pizza elkészítésétől, hogy a kovász-kísérletei mind dugába dőltek, most azt javasoljuk, olvassa el a lenti cikket, amiben Szabadfi Szabi, a pék kovászkészítési metódusát ismerhetitek meg, lépésről lépésre!

Néhány fontos és praktikus szabály szabi péktől:

  • A kovász neveléséhez, és életben tartásához használhatunk fehér és teljes kiőrlésű, búza és rozslisztet egyaránt, illetve ezek keverékét.
  • A teljes kiőrlésű rozzsal készült kovász nagyon stabil, és gyorsabban beérik, ezért íródott ezzel az alábbi recept.
  • Nem érdemes sokféle kovászt tartani, inkább egy félét tartsunk, amiből kivéve egy-két alkalom alatt át tudjuk etetni a kenyérnek megfelelő liszttel.
  • A kovászmagból azonban mindig őrizzünk meg valamennyit (~50 gramm), amiből aztán tovább folytathatjuk a kovászolást.
Kovász készítése házilag
Kovász készítése házilag

Így készül a kovász:

1. nap
50 gramm langyos vizet összekeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozsliszttel egy befőttesüvegben, lazán rátekerjük a tetejét és 26-28°C-on pihentetjük 24 órát.

2. nap
Egy tiszta üvegbe tegyünk bele 100 gramm kovászkezdeményt, keverjük össze 50 gramm friss vízzel, majd adjunk hozzá 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Újabb 12-24 órát pihentetjük 26-28°C-on.

3. nap
Megismételjük a második napi eljárást.

4. naptól
50 gramm kovászt összekeverünk 50 gramm vízzel, és hozzákeverünk 50 gramm teljes kiőrlésű rozslisztet. Egységnyi idő alatt, egyre buborékosabb lesz, és megnő a térfogata.

Az 5–8. napon megismételjük az előző napi eljárást.

 A 9. napra elkészül a kovász és süthetünk vele - például házi kenyeret - így:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.