„Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik” – tartja a mondás. Bár technológiai értelemben nem szükséges kivárni Márton napját az újbor kóstolásával, mégis általában a libalakomákon kerül először az asztalokra újbor.
Technikailag az adott év szüretét követően frissen kierjedt, vagyis elkészült borok az újak. A korai érésű szőlőfajtákból akár már szeptember első napjaiban kóstolható újbor. A november eleji újbor lehet vörös, fehér és rosé is. A vörösborok ilyenkor jellemzően még frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük az érlelt vörösborokra jellemző szárító érzés, amit a csersav okoz.
Az újbor egészen a következő évi újborok megjelenéséig új bornak számít, bár a következő év húsvétjáig illik elfogyasztani a palackok tartalmát. (Ennek az az oka, hogy a bor folyamatosan változik a palackban is, és azok a friss, gyümölcsös aromák, amiket a borászok az újborokkal szeretnének megmutatni nekünk, nagyjából eddig maradnak felismerhetőek. Persze utána sem „romlanak meg“, de az ízélmény már más lesz.)
Hogy milyen szőlőfajtákból készül az újbor? Mennyi idő telik el a szüret és az első korty között? Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier minden kérdésre választ ad!
Tours-i Szent Mártonnak nem volt semmi köze az újborokhoz, valójában a helyzet fordított: évszázadokkal ezelőtt a kalendárium volt az elsődleges – és néha egyetlen – olvasmány a Biblia mellett. A népi megfigyelés szerint a szüretet követően általában Márton napján lehetett először inni az új borokból, ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az újbor fogyasztását. Az újborok szezonja jellemzően a Márton-nap körüli két hét.
Míg számos országban konkrét törvények rögzítik, mikor lehet kijönni az első újborokkal – vagyis az aktuális év szüreti termésének első boraival –, nálunk egyelőre nincsenek ilyen megkötések. A világszerte a legismertebb francia újbor, a Beaujolais Nouveau mindig november harmadik csütörtökén, éjfélkor kerül forgalomba, Sanghajtól New Yorkig. Az olaszoknál az újbor forgalombahozatali időpontja november 5., míg a német kultúrkörben jellemzően november 11., vagyis Márton-nap.
Az újborok népszerűsége töretlen, ezért a Magyar Bormarketing Ügynökség az idei évtől kezdve – hagyományteremtő szándékkal – egy egész héten át tartó országos eseményt hirdetett meg, amelyben az újborokat és az új évjáratot ünneplik országszerte, felhívva a bor iránt érdeklődők figyelmét a borok izgalmas „születésére”. November 6. és 12. között kerül megrendezésre a Libabőr Fesztivált (a libabőr név is az újdonság izgalmára utal, a Márton-nap mellett).
Bővebben a rendezvényről, a fesztiválon részt vevő összes borászat által kínált egyedi ünnepi kedvezményről, ajánlatokról a libabor.hu és a rendezvény Facebook-oldalán olvashatsz.
(X)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.