Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
PR

Libabőr Fesztivál – az újbor születése

A Márton-nap a borászatok életében is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen ezen a napon illik megkóstolni az újbort. November 6. és 12. között első alkalommal rendezik virtuálisan a Libabőr Fesztivált, amelynek célja, hogy felkeltse az érdeklődést az új évjárat iránt, népszerűsítse a magyar borokat, borászatokat és fellendítse a hazai borturizmust, a helyi borértékesítést.

„Ki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik” – tartja a mondás. Bár technológiai értelemben nem szükséges kivárni Márton napját az újbor kóstolásával, mégis általában a libalakomákon kerül először az asztalokra újbor.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

MI AZ ÚJBOR?

Technikailag az adott év szüretét követően frissen kierjedt, vagyis elkészült borok az újak. A korai érésű szőlőfajtákból akár már szeptember első napjaiban kóstolható újbor. A november eleji újbor lehet vörös, fehér és rosé is. A vörösborok ilyenkor jellemzően még frissek, gyümölcsösek, nincs meg bennük az érlelt vörösborokra jellemző szárító érzés, amit a csersav okoz.

Az újbor egészen a következő évi újborok megjelenéséig új bornak számít, bár a következő év húsvétjáig illik elfogyasztani a palackok tartalmát. (Ennek az az oka, hogy a bor folyamatosan változik a palackban is, és azok a friss, gyümölcsös aromák, amiket a borászok az újborokkal szeretnének megmutatni nekünk, nagyjából eddig maradnak felismerhetőek. Persze utána sem „romlanak meg“, de az ízélmény már más lesz.)

Hogy milyen szőlőfajtákból készül az újbor? Mennyi idő telik el a szüret és az első korty között? Szik Mátyás háromszoros magyar bajnok sommelier minden kérdésre választ ad!

MÁRTON-NAP ÉS ÚJBOR

Tours-i Szent Mártonnak nem volt semmi köze az újborokhoz, valójában a helyzet fordított: évszázadokkal ezelőtt a kalendárium volt az elsődleges – és néha egyetlen – olvasmány a Biblia mellett. A népi megfigyelés szerint a szüretet követően általában Márton napján lehetett először inni az új borokból, ezután kezdték Szent Mártonhoz kötni az újbor fogyasztását. Az újborok szezonja jellemzően a Márton-nap körüli két hét.

Míg számos országban konkrét törvények rögzítik, mikor lehet kijönni az első újborokkal – vagyis az aktuális év szüreti termésének első boraival –, nálunk egyelőre nincsenek ilyen megkötések. A világszerte a legismertebb francia újbor, a Beaujolais Nouveau mindig november harmadik csütörtökén, éjfélkor kerül forgalomba, Sanghajtól New Yorkig. Az olaszoknál az újbor forgalombahozatali időpontja november 5., míg a német kultúrkörben jellemzően november 11., vagyis Márton-nap.

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

LIBABŐR FESZTIVÁL

Az újborok népszerűsége töretlen, ezért a Magyar Bormarketing Ügynökség az idei évtől kezdve – hagyományteremtő szándékkal – egy egész héten át tartó országos eseményt hirdetett meg, amelyben az újborokat és az új évjáratot ünneplik országszerte, felhívva a bor iránt érdeklődők figyelmét a borok izgalmas „születésére”. November 6. és 12. között kerül megrendezésre a Libabőr Fesztivált (a libabőr név is az újdonság izgalmára utal, a Márton-nap mellett).

Bővebben a rendezvényről, a fesztiválon részt vevő összes borászat által kínált egyedi ünnepi kedvezményről, ajánlatokról a libabor.hu és a rendezvény Facebook-oldalán olvashatsz.

(X)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.