Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Praktikus

11 étel, amit nem teszel hűtőbe, pedig kellene

Mandulaliszt
Ha csökkenteni szeretnéd a pazarlást és növelnéd az élelmiszerek eltarthatóságát, valamint tovább élveznéd friss, zamatos ízüket, néhány alapanyagot a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban kell tárolnod – különösen akkor, ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolsz.

Diófélék

A diófélékben található természetes olajok melegben könnyen avassá válhatnak, ráadásul ha nedvesség éri a magokat, káros baktériumok is könnyen megtelepedhetnek rajtuk. Ezek elkerülése miatt tárold a dióféléket fagyasztóban, légmentesen zárható edényben vagy zacskóban, akár egy évig is.

Szójaszósz

Annak ellenére, hogy a gyártók a hűtést javasolják, szobahőmérsékleten sem romlik meg a magas nátriumtartalmának köszönhetően – az íze azonban megváltozik.

Mustár

A mustárban nincsenek olyan összetevők, amelyek megromolnának, de a dijoni és a tormás mustár szobahőmérsékleten elveszíti jellegzetes ízét.

A mustár ugyan nem romlik meg szobahőmérsékleten, de elveszíti karakteres ízét/ Fotó: Shutterstock
A mustár ugyan nem romlik meg szobahőmérsékleten, de elveszíti karakteres ízét/ Fotó: Shutterstock

Kenyér

Eleged van abból, hogy rendszeresen megpenészesedik a kenyér? Tartsd a fagyasztóban! Csomagold be az egész vagy szeletelt kenyeret (zsemlét, bagettet, bagelt, kiflit stb.) sütőpapírba majd fóliába, és tedd a fagyasztóba. A kenyér gyorsan felolvad szobahőmérsékleten, de pirítóba is teheted közvetlenül a hűtőből.

Kevert sütemények, kekszek

Megkönnyítheted az életed, ha egyszerre nagyobb mennyiségben készítesz sütitésztát: a felesleget fagyaszd le és később, amikor szükséges, csak előveszed és megsütöd. Sőt, a már megsült finomságokat is lefagyaszthatod. Gyorsan felolvad szobahőmérsékleten és ugyanolyan ízű, állagú lesz, mint frissen.

Avokádó

Sokszor előfordul, hogy az avokádó vásárláskor kemény, éretlen. Hagyd a pulton megérni, de ha utána nem használd fel, pakold a hűtőbe, hogy megakadályozod a túlérést.

Főtt kukorica

A friss kukorica semmihez sem hasonlítható édes íze hűtőszekrényben, hosszabb távon mélyhűtőben megőrizhető – hogy a nyár sokáig tartson! (Hűtőszekrényben csomagolás nélkül, öt-hét napig áll el.)

Maglisztek és teljes kiőrlésű búzaliszt

A teljes kiőrlésű lisztet felnyitás után a hűtőszekrényben kell tárolni, mert a búzacsíra sokkal gyorsabban romlik és avasodik. Ugyanez vonatkozik a maglisztekre, például a gyakran használt mandulalisztre.

Felbontás után a mandulalisztnek a hűtőben a helye/ Fotó: Shutterstock
Felbontás után a mandulalisztnek a hűtőben a helye/ Fotó: Shutterstock

Aszalt gyümölcsök

A hagyományos gyümölcsnél jóval alacsonyabb víztartalommal bíró aszalt gyümölcs több hónapig is eláll a kamrában. Ha azonban ennél tovább szeretnéd tárolni a szárított gyümölcsöt, tedd a hűtőszekrénybe, hogy sokáig friss maradjon.

Lekvárok, dzsemek

Vannak, akik egyáltalán nem hűtik le a gyümölcsös finomságokat, bontatlanul el is áll elég sokáig. De a legtöbb gyártó azt ajánlja, hogy felbontás után hűtve tárold a lekvárt és jó, ha a házi dzsemekkel is így teszel.

Gyógynövények

Egyes gyógynövények, mint például a bazsalikom, hűtés nélkül is eltartható, de a rozmaring vagy a kakukkfű nem. Utóbbiakat mosd meg, tedd nedves papírtörlőre, csavard bele, tedd műanyag zacskóba – ezután mehet a hűtőbe. A kaprot, a koriandert vagy a petrezselymet mosd meg, tegyél pici vizet befőttesüvegbe, állítsd bele a zöldeket, zárd le az üveget és tedd a hűtőbe. Így lesz sokáig friss és jó ízű a zöld fűszer.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.