A diófélékben található természetes olajok melegben könnyen avassá válhatnak, ráadásul ha nedvesség éri a magokat, káros baktériumok is könnyen megtelepedhetnek rajtuk. Ezek elkerülése miatt tárold a dióféléket fagyasztóban, légmentesen zárható edényben vagy zacskóban, akár egy évig is.
Annak ellenére, hogy a gyártók a hűtést javasolják, szobahőmérsékleten sem romlik meg a magas nátriumtartalmának köszönhetően – az íze azonban megváltozik.
A mustárban nincsenek olyan összetevők, amelyek megromolnának, de a dijoni és a tormás mustár szobahőmérsékleten elveszíti jellegzetes ízét.
Eleged van abból, hogy rendszeresen megpenészesedik a kenyér? Tartsd a fagyasztóban! Csomagold be az egész vagy szeletelt kenyeret (zsemlét, bagettet, bagelt, kiflit stb.) sütőpapírba majd fóliába, és tedd a fagyasztóba. A kenyér gyorsan felolvad szobahőmérsékleten, de pirítóba is teheted közvetlenül a hűtőből.
Megkönnyítheted az életed, ha egyszerre nagyobb mennyiségben készítesz sütitésztát: a felesleget fagyaszd le és később, amikor szükséges, csak előveszed és megsütöd. Sőt, a már megsült finomságokat is lefagyaszthatod. Gyorsan felolvad szobahőmérsékleten és ugyanolyan ízű, állagú lesz, mint frissen.
Sokszor előfordul, hogy az avokádó vásárláskor kemény, éretlen. Hagyd a pulton megérni, de ha utána nem használd fel, pakold a hűtőbe, hogy megakadályozod a túlérést.
A friss kukorica semmihez sem hasonlítható édes íze hűtőszekrényben, hosszabb távon mélyhűtőben megőrizhető – hogy a nyár sokáig tartson! (Hűtőszekrényben csomagolás nélkül, öt-hét napig áll el.)
A teljes kiőrlésű lisztet felnyitás után a hűtőszekrényben kell tárolni, mert a búzacsíra sokkal gyorsabban romlik és avasodik. Ugyanez vonatkozik a maglisztekre, például a gyakran használt mandulalisztre.
A hagyományos gyümölcsnél jóval alacsonyabb víztartalommal bíró aszalt gyümölcs több hónapig is eláll a kamrában. Ha azonban ennél tovább szeretnéd tárolni a szárított gyümölcsöt, tedd a hűtőszekrénybe, hogy sokáig friss maradjon.
Vannak, akik egyáltalán nem hűtik le a gyümölcsös finomságokat, bontatlanul el is áll elég sokáig. De a legtöbb gyártó azt ajánlja, hogy felbontás után hűtve tárold a lekvárt és jó, ha a házi dzsemekkel is így teszel.
Egyes gyógynövények, mint például a bazsalikom, hűtés nélkül is eltartható, de a rozmaring vagy a kakukkfű nem. Utóbbiakat mosd meg, tedd nedves papírtörlőre, csavard bele, tedd műanyag zacskóba – ezután mehet a hűtőbe. A kaprot, a koriandert vagy a petrezselymet mosd meg, tegyél pici vizet befőttesüvegbe, állítsd bele a zöldeket, zárd le az üveget és tedd a hűtőbe. Így lesz sokáig friss és jó ízű a zöld fűszer.
Olvasd el ezeket a cikkeket is:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.