Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Zsemlegombóc
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Vadas marha
Körömpörkölt csülökkel
Finomfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus grízgaluska leves
Krémes spenótfőzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Itt a tavasz, a borongós, késő téli, kora tavaszi időben még mindig jól esik egy tartalmas, melengető leves. A tél végi időszakban érdemes felhasználni a betárazott babjainkat és összeütni egy tartalmas, gazdag bablevest, amihez akár felhasználhatjuk a húsvéti sonka főzőlevét is.

A füstös, gazdag leves elkészítésének számos módja van. A legtöbb esetben füstölt csülök vagy füstölt tarja képezi a leves alapját, ez adja meg a jellegzetes ízét és teszi a levest kellően tartalmassá. A bab mibenléte szintén fontos kérdés, sokan az egynemű bablevesekre esküsznek, de van, aki szívesen keveri a különféle babokat, s színesíti a levesét lóbabbal, gyöngybabbal vagy épp vesebabbal. Ennek a megoldásnak egyetlen – kiküszöbölhető – hátulütője van: nagyon oda kell figyelni, hogy melyik bab mennyi főzési időt igényel, s ennek megfelelően kell a leveshez adni, hogy egyszerre főljön meg a kicsi és a nagy is.

Krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a bablevesbe
Krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a bablevesbe
1. Tegyél mellé zöldséget is!

A bablevesben a hús és a bab mellett jó helyen vannak a különféle zöldségek is. Leggyakrabban különféle gyökérzöldségeket főznek a bableveshez, de a krumpli, sárgarépa, fehérrépa mellett zeller és csicsóka is kerülhet a levesbe, illetve más hüvelyesekkel, káposztafélékkel tovább turbózhatjuk a fogást.

2. Tedd karakteressé!

A leves tartalmasságát megadhatjuk egy klasszikus rántással, valamint a tejfölös habarás is jól áll a bablevesnek. Ez utóbbit könnyen elkészíthetjük liszt nélkül, csupán egy kis burgonya- vagy kukoricakeményítőre van szükség. A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a levest, ez azért jó megoldás, mert így nem kerül a levesbe felesleges zsiradék, mint a rántás esetében, de nem is visszük el tejfölös irányba. Szintén ideális megoldás, ha a levesben főtt zöldségek egy részének pürésítésével oldjuk meg a sűrítést.

A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a bablevest
A sűrűség beállításához liszttel vagy keményítővel be is staubolhatjuk a bablevest
3. Tésztával is készítheted

A bableveshez dukál még a tészta is, ami lehet kifőtt levesbetét, de nokedlivel, csipetkével, lebbenccsel vagy pirított fordos kockával is gazdagíthatjuk az ételünket. Ha nem szeretnénk a levesbe tenni a tésztát, akkor süssünk mellé fokhagymás lepényt, nagyon ütős párost alkotnak.

A legjobb bableves receptek >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.