Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy elsősorban a rendeltetésszerű használat és a rendszeres tisztítás az, ami segít megnövelni a sütő élettartamát. Íme, a részletek!
A napi takarítás során sokan csak az edényekre összpontosítanak (és talán még a főzőlapra), pedig a sütőt is célszerű minden használat után rendbe tenni. A több hetes beszáradt étel- és zsírfoltokat nemcsak tisztítani nehezebb, de ezek az odaszáradt maradványok akár meg is gyulladhatnak, vagy füstölhetnek.
Saját magad dolgát könnyíted meg, és egyszerűbbé teszed a napi takarítást ha a szennyeződéseknek esélyt sem adsz. Tegyél csepegtetőtálcát vagy akár egy üres sütőlapot, használt sütőpapírt a sütő aljára: ezeket egyszerűen csak kidobod, ha megsült az étel.
Az öntisztító sütő nem mítosz, ráadásul többféle módon is végbemehet a folyamat. A pirolitikus tisztítású sütőknél szinte nincs szükség kézzel törölgetésre, de előfordulhat, hogy pl. a rácsok elszíneződnek, így ezeket érdemes a hagyományos módon tisztítani. A katalitikus hátfalak nem szívják fel a cukrot, így azoknak, akik gyakran sütnek, nem ajánlott. Ha ilyen készüléked van, a maximális tisztaságot csak úgy éred el, ha azokon a felületeken, ahol nincs katalitikus panel, a zsíroldást kézi tisztítással oldod meg. A hidralitikus tisztítású sütők öko-barát tisztítással dolgoznak, ennek megfelelően kevés energiát fogyasztanak, azonban a takarításba be kell segítened, ha sokáig szeretnéd gazdaságosan használni a sütőt.
Ugye el tudod képzelni, hogy mi minden rejtőzhet a sütő apró réseiben? A morzsák, kiömlött anyagok akár a hangyákat, csótányokat is odavonzzák a sütőhöz (főleg, ha ritkán használod). Hogy ezt elkerüld, időnként egy vajkést csavarj be nedves törlőkendőbe, és húzd végig a sütő vékony repedéseiben. Amikor már tisztának érzed, cseréld ki a kendőt egy ecettel megnedvesített ruhára, és töröld át azzal a sütőt.
Sütés, főzés közben sokszor megérintjük a tűzhely gombjait, amelyek így nemcsak ételmaradékkal és zsíros szennyeződésekkel vannak tele, hanem baktériummal is szennyezettek lehetnek. Érdemes legalább havonta egyszer levenni a gombokat, és mosószeres meleg vízben alaposan átsúrolni őket.
Lehet, hogy a viaszpapír és a pergamenpapír nagyon hasonlít, de sütéskor nem mindegy, hogy melyiket használod. Míg a viasz segít elvezetni a nedvességet, a hővel szemben nem ellenálló, így könnyen megolvadhat, vagy ami még rosszabb, meggyulladhat.
A sütő forró, de nem annyira, mint maga a fűtőelem. Bár ritka, hogy a sütőben bármi lángra lobbanjon, vigyázz, hogy az edény, a sütőpapír vagy maga az étel ne érjen a fűtőelemhez, mert meggyulladhat!
Hacsak nincs olvasztó funkció a sütőn, az ételeket - különösen a húsokat - sütés előtt mindig olvaszd ki. Félkész, fagyasztott termékek készítésekor mindig olvasd el az elkészítési javaslatot!
A normál sütési módon kívül - amikor a hő egy helyről melegíti a sütőt - egyes modellek légkeveréses sütésre is alkalmasak. (Ilyenkor egy ventilátor oszlatja el egyenletesen a hőt a sütőben.) Nem tűnik nagy különbségnek, de a keringetett levegő miatt az étel sokkal gyorsabban megsül, így az étel könnyen túlsülhet. Ezért fontos, hogy mindig kövesd a receptben leírt utasításokat, hiszen van, amikor szükség van a levegő keringetésére és a közvetlen hő kiküszöbölésére, de az esetek többségében jobb, ha a "normál" sütési módot választod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.