A kukorica azonban ennél jóval tágabb körben használható alapanyag. Ha inspirációra vágyunk, akkor érdemes körülnézni a mexikói konyha környékén, ahol a levestől kezdve sokféle kukoricás fogással találkozhatunk, mint például a sokak által kedvelt chili con carne.
Kukoricaleves
A kukoricaleves rettentően egyszerű, laktató, jól variálható és finom fogás. Afféle adu ász, amit a legtöbb esetben a gyerekek is nagyon szeretnek. A főtt kukorica alapon nyugvó levest készíthetjük tejszínesen, adhatunk hozzá alaplevet, társíthatjuk más zöldségekkel, hagyhatjuk kissé darabosra vagy egy erősebb mixer segítségével selymes krémmé is varázsolhatjuk.
A darabosabb változat leginkább az angolszász területeken kedvelt chowderre emlékeztet, amely tulajdonképpen nem más, mint egy tartalmas raguleves. A ragulevesekhez híven ez is sokféleképp elkészíthető, az alapanyagok sora szinte végtelen és az ízesítés is ránk van bízva. A kukoricás ragulevesben jó helyen van a brokkoli, a répa, a zeller, póréhagyma, bab, vöröshagyma, fokhagyma, de gombával, bébispenóttal, krumplival, paradicsommal, paprikával is házasítható. A levesbe kerülhet lepirított csirke- vagy sertéshús, esetleg hal. A sűrűségét adhatja némi tejszín, egy kis tejfölös habarás, de az is jó megoldás, ha a leves egy részét leturmixoljuk és azzal sűrítünk.
A kukoricalevest sokféleképp fűszerezhetjük. Az indiai fűszerekkel is klassz harmóniákat érhetünk el, a csípősebb ízek kedvelői nyugodtan adhatnak a végeredményhez egy kevés jalapeno paprikát, a fokhagyma is jó irány lehet, és a zöld fűszerekkel is bátran társítható. Petrezselyem, koriander, kakukkfű, oregánó, tárkony, zsálya mehet bele, attól függően, hogy milyen alapanyagokból dolgozunk.
A fűszerek és az alapanyagok mellett a kukoricalevesnél nagyon fontos tényező a feltét. A sűrű, már-már főzeléknek is tekinthető levesek kívánják a feltétet. A pirított bacon mellett adhatunk hozzá pirított húsfalatkákat, grillezett zöldséget, pattogatott kukoricát, tortilla chipset, reszelt sajtot (pl. cheddart), de frissen sült lepénykenyeret, tortillát is kínálhatunk mellé.
Fasírtba vele!
A főtt kukorica remek alapanyaga a különféle zöldségfasírtoknak, de különféle húskenyerekbe is nyugodtan belekomponálható. A kukoricafasírtot sokféleképp elkészíthetjük. A főtt, lecsöpögtetett kukoricaszemeket sűrű palacsintatésztába forgatva is kisüthetjük, vagy kinyomkodott tejes zsemlével keverhetjük, s az így kapott pogácsákat még be is panírozhatjuk. A fasírozottakat érdemes fűszerezni, illetve fűszeres mártásokkal kínálni. Előételként is megállják a helyüket.
Nem csak a palacsintatésztában van jó helyen a kukorica, hanem sós kevert tésztába is tehetünk egy-két marékkal. A kukoricás muffin például kitűnő körete a grilleknek, de szaftosabb húsokhoz, ragukhoz is jó választás lehet.
Kukoricasaláta
Gyerekkorunk majonézes kukoricasalátája megérett egy újragondolásra. A tejföllel lazított majonézbe kevert kukorica rendkívül finom, de érdemes többféle fűszerrel, más alapanyagok bevonásával is elkészíteni, vagy egyszerűen elhagyni a majonézes tejfölt és egy sokkal könnyebb, kalóriaszegényebb, de tartalmas, izgalmas salátát készíteni.
A kukorica jó partnere sokféle zöldségnek, uborkával, paradicsommal, babbal, hagymával, avokádóval, paprikával, jégsalátával, fejes salátával, madárbegy salátával, rukkolával vagy római salátával keverhetjük. A gyümölcsök közül az alma feltétlenül jó partner, nyugodtan belekockázhatunk egy-két almát a készülő salátánkba. A korábban felsorolt zöld fűszerek itt is jól működnek, s a salátaöntetek között is kedvünkre válogathatunk. A balzsamecetes öntet mellett kipróbálhatjuk a mogyoró- vagy dióolajat is, de egy kevés tökmagolaj vagy épp görög joghurt is adható a salátához.
A salátába szánt, fűszerezett zöldségeket akár bele is tölthetjük egy tortillába, készíthetünk belőle burritot, csupán annyi a dolgunk, hogy kevés lepirított zöldséget adunk a keverékhez, meg esetleg egy kevés guacamolét vagy salsa szószt.
Grillre vele!
A csöves kukoricát érdemes rácsra dobni. Sokan fűszervajjal kenve, fóliába bugyolálva sütik meg, de javasolt kipróbálni a nyers, faszénen sütött változatot is, amelynek utánozhatatlan állaga és kellemesen füstös aromája van. A kukoricacsöveket nem csak egyben, hanem darabokban is a grillre rakhatjuk, így könnyebb velük bánni, s a családtagoknak, vendégeknek sem kell egy egész kukoricát megennie, ha szeretné megkóstolni az extra fűszerezésű, házi kukoricánkat. A kisebb darabokat akár baconbe is csavarhatjuk, így biztosítva van a zsiradék és az extra íz is. A bacont a feltekerés előtt fűszerezhetjük, frissen őrölt fekete borsot, rózsaborsot tekerhetünk rá vagy megkenhetjük akár mustárral is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.